Koža vam je pod stresom? Evo kako riješiti sve nuspojave

Koža vam je pod stresom? Evo kako
riješiti sve nuspojave

Stres može utjecati na cijelo tijelo, uključujući kosu, nokte i kožu. On je dio svakodnevnog života, a kad nastupe izvanredne okolnosti, nuspojave mogu biti još gore, stoga je važno znati kako se nositi s njim. Većina nas pati od neke vrste nuspojave koju stres uzrokuje na našoj koži – od crvenila i ljuštenja do prištića. Stresori mogu biti različiti, od poremećene rutine, dužih radnih sati, ali i druge izvanredne okolnosti poput pandemije i potresa. Oni ne vode samo do emocionalnih turbulencija, već i do problema s kožom jer su psihološki stres i koža usko su povezani. Naime, stres uzrokuje probleme kože, a problemi kože uzrokuju dodatni stres.

Kako stres utječe na kožu?

Stres uzrokuje kemijski odgovor u tijelu koji kožu čini osjetljivijom i reaktivnijom. Također, on može otežati i zacjeljivanje kože. Stres uzrokuje to da tijelo stvara hormone poput kortizola, koji žlijezdama u koži govore da proizvode više ulja. Tako je masna koža sklonija aknama i drugim kožnim problemima. Stres također može pogoršati psorijazu, rozaceju i ekcem. Uz to, on može uzrokovati osip. On često ometa našu svakodnevnu rutinu za njegu kože pa ju možemo prestati provoditi ili u potpunosti zanemariti, što isto tako može pogoršati probleme. Također, može biti stresno imati problema s kožom. Neki se ljudi osjećaju toliko loše zbog svog izgleda da to uzrokuje još veću količinu stresa. Ako imate problem koji se neprestano vraća i pogoršava bez naznaka stajanja, neki od savjeta u nastavku mogli bi vam biti od pomoći.

Kako ublažiti učinak stresa na kožu?

U nekim situacijama stres je jednostavno neizbježan, ali zato je dobro znati što može pomoći u nošenju s njim, a samim time i liječenju svih problema kože. Redovita tjelovježba dobra je za kožu i ostatak tijela. Isto tako, dobro je odvojiti vrijeme za sebe da napravite nešto u čemu uživate, čak i ako imate samo 10 minuta – okupajte se ili meditirajte. Šetnja je isto tako uvijek dobra ideja, kao i vježbanje tehnika upravljanja stresom, poput vježbi disanja, joge ili vizualizacije. Pokušajte se naspavati, a ako imate problema i s nesanicom, savjete o tome kako se nositi s njom možete naći ovdje. U redu je i postaviti ograničenja i granice kako biste smanjili stres. Razgovarajte s nekim, nemojte se ustručavati potražiti podršku prijatelja ili profesionalaca.

Što ako patite od crvenila?

Ako ste skloni rozaceji, stručnjaci predlažu korištenje što manje proizvoda za njegu, a za one koje koristite bi bilo dobro da su jednostavni i marljivi. Prvo iz svoje rutine uklonite sve proizvode koji mogu izazvati iritaciju, potom razmislite o upotrebi retinoida. Retinol povećava brzinu izmjene stanica kože, što ga čini izvrsnim za razne probleme, ali posebno za normalizaciju ravnoteže kože koja je sklona aknama ili rozaceji. Iako je poznato da retinol može uzrokovati dodatno ljuštenje ili isušivanje u početku, u konačnici će se koža naviknuti i biti ljepša i zdravija.

Olival Vitaminski serum R²

Uz to, stručnjaci preporučuju dodavanje hidratantne kreme u svoju rutinu. Potražite bilo kakvu kremu za lice koja neće biti preteška ili bogata te onu koja će obnoviti zaštitnu barijeru kože. Ako se crvenilo na licu pretvori u ekstremnu iritaciju, razmislite o upotrebi hidrokortizonske kreme, ali svakako prije upotrebe potražite stručnu pomoć. Uvijek biste se trebali konzultirati sa svojim liječnikom ili dermatologom jer svako crvenilo i osip može značiti nešto drugo.

Što ako imate više prištića nego inače?

Prema stručnjacima, akne i masna koža najčešće su nuspojave stresa. Za trenutno olakšanje, oni preporučuju to da dva puta dnevno koristite proizvod za čišćenje lica i da izbjegavate pretjerano korištenje pilinga. Iako će većina vjerojatno osjetiti potrebu ribati lice, to ponekad može dovesti do prekomjerne proizvodnje ulja. Ako imate prištiće potražite proizvode koji sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu.

The Ordinary Salicylic Acid Masque

Umjesto da hidratizirate kožu uobičajenom hidratantnom kremom, prijeđite na laganiju formulu i nanosite ju samo jednom dnevno. Serumi koji u svojoj formuli imaju hijaluronsku kiselinu najčešće su nekomedogeni, a uspješno hrane bez osjećaja težine.

Što ako vam je koža suha i ljušti se?

Oni koji imaju suhu kožu trebali bi težiti čišćenju lica samo jedanput dnevno mlijekom za čišćenje ili hidratantnom, kremastom umivalicom. Ako vam se koža ekstremno ljušti, piling je sjajan za rješavanje problema mrtvih stanica na površini kože jer bi ti dodatni slojevi mogli spriječiti prodiranje hidratantne kreme u kožu. Stručnjaci sugeriraju upotrebu hidratantne kreme koja sadrži peptide, hijaluronsku kiselinu, ceramide ili njegujući i umirujući vitamin E. Uz to, izbjegavajte pretjerano tretiranje kože.

Elizabeth Arden Ceramide Capsules Advanced

Što ako imate umornu kožu?

Ako vašoj koži treba malo poticaja, stručnjaci predlažu dodavanje seruma s vitaminom C u vašu rutinu. U kombinaciji s vitaminom E i B12, vitamin C snažan je antioksidans koji sprječava oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima te poboljšava sjaj kože.

SkinCeuticals C E Ferulic® with 15% L-ascorbic acid

Foto: Instagram, Olival, Notino, Superskin, SKinCeuticals

Učitati još
Zatvori