Kako koristiti filere, a zadržati vlastitu osobnost?

Kako koristiti filere, a zadržati
vlastitu osobnost?

Kad gledamo celebrity dame s crvenog tepiha poput Jennifer Lopez, Salme Hayek i Penelope Cruz, ponekad imamo osjećaj da je za njih vrijeme stalo, osobito kad je riječ o njihovoj koži. Zbog takvih prizora, nerijetko i sami poželimo ukloniti pokoju boru s lica, no uvijek se javlja jedan te isti strah: Što ako to više ne budem ja? Stručnjaci taj strah razumiju, a da se mogu obrisati znakovi starenja, bez da se pritom briše i osobni šarm, potvrdila je dr. med. Saida Rezaković, specijalistica dermatologije i venerologije u Specijalnoj bolnici AGRAM koja ističe da pristup sa stručne strane mora biti cjelovit te se pritom mora poštovati sveto trojstvo estetike: struktura, tekstura i volumen lica.

Najljepše žene svijeta izgledaju kao da je vrijeme stalo, no pritom nisu izgubile svoju osobnost, kao ni X faktor koji svi posjedujemo, a ne bismo ga se trebali odreći ni mi radi brisanja nekoliko bora. S time se slaže i dr. Rezaković koja svojim pacijenticama uvijek kaže da su bore smijalice, pogled ispod obrva, iskrivljen osmijeh ili madež na licu dio šarma te ih se ne treba žrtvovati radi “zlatnog reza” lica:

Činjenica je da sebe ne vidimo u realnom svjetlu. To potkrepljuje većina istraživanja koja su pokazala kako većina nas sebe vidi u jednoj dimenziji, en face, dok nas drugi promatraju u tri dimenzije – u poluprofilu. Iz tog proizlaze mnoge krive percepcije pacijenata koje se trudim razjasniti na razumljivim primjerima. Recimo, umjesto prekomjernog unošenja filera u usne, one mogu više doći do izražaja popunjavanjem jagodice i brade jer se tako “otvara” lice.

Dr. Rezaković dodaje kako neadekvatna aplikacija čak i jednog mililitra može dovesti do neprirodnog izgleda, dok će pravilna aplikacija veće količine mililitara postići adekvatan estetski rezultat. Stoga je, zapravo, najbitnija pravilna tehnika, koja se postiže kontinuiranim usavršavanjem i dugogodišnjim iskustvom. 

Važnost cjelovitog pristupa

Tu u prvi plan dolazi full approach, pristup kod kojeg se naglasak ne stavlja isključivo na korekciju bora, nego na podizanje kože cijelog lica:

Ovaj pristup nastao je kao posljedica novih saznanja o fiziologiji starenja lica poput gubitka tonusa i potpornih tkiva kože, razgradnje koštanih struktura te razgradnje masnih jastučića. Navedene strukture služe kao ‘nosači’ kože te su nužne za mladenački izgled uz, naravno, poštivanje proporcija lica. U tome najznačajniju ulogu imaju dermalni fileri, privremeni implantati koji su po svojoj strukturi građeni od hijaluronske kiseline te se apliciraju upravo u svrhu vraćanja izgubljenih masnih i koštanih struktura. Tako se postiže lifting lica, koji se danas može mjeriti s rezultatima kirurškog liftinga, ali s brzim oporavkom i svođenjem na minimum mogućih komplikacija.

Po svojoj strukturi, dermalni fileri su stabilizirana hijaluronska kiselina neživotinjskog podrijetla, potpuno su biokompatibilni s našim organizmom i, ovisno o proizvođaču kao i gustoći samog filera, jednostavno se biološki razgrađuju u tijelu na siguran i prirodan način tijekom 1-2 godine. Njihova prednost u odnosu na druge vrste implantata je potpuna reverzibilnost. Tako je svaka aplikacija filera reverzibilna s obzirom na to da postoji preparat hijaluronidaza kojim se u roku nekoliko minuta dermalni filer može razgraditi u potpunosti.

Dr. Rezaković kaže kako ipak klasičan lifting lica kirurškim putem za određeni dio pacijenata ostaje jedini izbor, a u odabiru odgovarajućeg kandidata za neinvazivno pomlađivanje treba biti realan i kritičan.

Moguća je kombinacija tih dvaju tretmana, a nerijetko se događa da je, i nakon kirurškog face liftinga, potrebno napraviti manje korekcije dermalnim filerima u vidu nadomještanja masnih jastučića koji se samim operativnim zahvatom ne mogu riješiti, objašnjava dr. Rezaković.

Dermalni fileri kao korektori

Osim što se koriste pri cjelokupnom liftingu lica, dermalni se fileri mogu koristiti i pri smanjenju podočnjaka, nazolabijalnih bora, marionetskih bora te pri povećanju usana ili oblikovanju brade i pri podizanju obrva.

Botoks se koristi i za sve one kojima smetaju bore “smijalice” i “mrštilice” – u tim se slučajevima aplicira kako bi se izbjegao “zaleđen” izraz i ostale prepoznatljive crte lica koje daju osobnost.

U ukupnom pomlađivanju lica značajnu ulogu ima održavanje kvalitete teksture kože, koje uključuje mezoterapiju te primjenu dermaroller ili microneedling terapije, kao i lasersko pomlađivanje. Ukratko, ne postoji univerzalna formula ili recept za ljepotu već sinergija savjeta, ‘dobre ruke’ i proizvoda, a sve to možete dobiti kod nas u Specijalnoj bolnici AGRAM, zaključila je dr. med. Saida Rezaković.

Foto: Specijalna bolnica AGRAM, Pixabay

Učitati još
Zatvori