Kako umanjiti vidljivost strija? Pronašli smo nekoliko načina
Kako umanjiti vidljivost strija? Pronašli smo nekoliko načina

Kako umanjiti vidljivost strija?
Pronašli smo nekoliko načina

Mi smo se već na svoje strije naviknule, ipak ih svi imamo i to je sasvim normalna pojava. One se mogu pojaviti tijekom trudnoće, ali i u pubertetu kao posljedica naglog rasta. Mogu se pojaviti i kasnije u životu tijekom razdoblja debljanja, a mogu čak nastati i tijekom vježbanja dok dajete sve od sebe da ispunite dnevnu dozu čučnjeva. Strije su potpuno prirodne. One nisu negativna nuspojava, već sasvim normalni dio procesa rasta i života. Ne možemo napraviti ništa da ih se u potpunosti riješimo, pa bi ih uistinu trebali prigrliti. A ako ipak želite na neki način umanjiti njihovu vidljivost, najbolji način za to je ljubav prema sebi koja podrazumijeva redovito obavljanje pilinga, hidrataciju, redovite tjelesne aktivnosti i dobar protok krvi.

Što su zapravo strije?

Strije su tehnički vrsta ožiljaka, uzrokovanih oštećenjem elastičnih tkiva i kolagena u koži zbog brzog rasta, širenja i rastezanja kože. Budući da su ožiljci trajna molekularna promjena, možete ih samo smanjiti, ali ne možete ih se u potpunosti riješiti. Ožiljci i strije znatno su izraženiji kad je koža suha i nezdrava, stoga je poželjno održavati kožu hidratiziranom i nahranjenom.

Hidratacija iznutra i izvana je važna

Podrazumijeva se da je hidratacija iznutra ključna, tj. da pijete puno vode, ali važno je i jesti hranu bogatu vodom. Lubenica, krastavci, jabuke, drugo voće s visokim postotkom vode i raznovrsno povrće su jako važni za održavanje tijela hidratiziranim. Također, zdrave masti i hrana bogata vitaminom A su sve “hidratantne namirnice” – poput ribe, avokada, orašastih plodova, maslinovog ulja i slatkog krumpira. Antioksidansi u vitaminima C i E isto tako igraju važnu ulogu u zdravlju kože.

Najbolji emolijenti za očuvanje zdrave kože sadrže sastojke poput kokosovog ulja ili shea i kakao maslaca. Kao što smo rekli, ne postoji proizvod uz koji se možete u potpunosti riješiti strija. Kreme poput ove Biologique Recherche Crème B-Stria za tijelo ublažava i smanjuje bijele strije. Zahvaljujući kombinaciji aktivnih sastojaka za poboljšanje tonusa i stimulaciju, ubrzava obnavljanje epiderme i stimulira sintezu i reorganizaciju dermalnih vlakana. Ova krema bogate teksture zateže i učvršćuje opuštene dijelove tijela. Preporučuje se za trenutna stanja kože s bijelim (starim) strijama.

Retinol i proizvodi za samotamnjenje vaši su saveznici

Podatnost je uvijek dobra stvar kada govorimo o koži. Meka i duboko hidrirana koža ima zdravija elastična tkiva i otporniji kolagen koji sprječava nastanak strija kao i produbljivanje onih postojećih. Lokalna primjena vitamina A, koji je poznat kao retinol, također može pomoći umanjiti vidljivost dubokih strija zahvaljujući njegovim svojstvima koja potiču brzu izmjenu stanica. Možete isprobati i neki proizvod za samotamnjenje da biste umanjili vidljivost svojih strija. Isto tako, dugotrajno izlaganje suncu bez zaštite nije preporučljivo, pogotovo za zdravlje bilo koje vrste ožiljaka.

Kozmetički tretmani koji umanjuju vidljivost strija

Microneedling je tretman kojim se povećava opskrba kolagena u koži, što rezultira glatkom kožom i umanjuje vidljiva oštećenja i ožiljke. Isti učinak ima i na strije. Budući da sumnjamo u to da bi se itko upustio u microneedling cijelog tijela, predlažemo vam da isprobate taj tretman samo na izloženim područjima koja biste mogli obrađivati ​​malo po malo. Za najbolje rezultate potrebno je nekoliko tretmana, a najbolje djeluju na mekšoj i tanjoj koži u predjelu trbuha.

Foto: Instagram (@hannaschonberg, @valeriya_orl), Paula’s Choice, Olival, Biologique Recherche

Učitati još
Zatvori