Znate li kada je vrijeme za krenuti na pregled madeža?
Znate li kada je vrijeme za krenuti na pregled madeža?

Znate li kada je vrijeme za krenuti
na pregled madeža?Ljeto donosi sunčane dane, toplo vrijeme i povećanu želju za boravkom na otvorenom. Razmišljamo o prvom skidanju u sandalice, lepršave ljetne haljine pa i bikinije. Planiramo godišnji odmor i spajamo dane kako bismo mogli pobjeći na vikend izlet na more. Ljeto je, usudili bismo se reći, najzanimljivije godišnje doba – i uz sve što nam pruža – tko ima vremena razmišljati o njegovim negativnim stranama?

Ljetne sparine postale su intenzivan problem kojem se ne nazire kraj, no ono što već godinama zanemarujemo jest opasnost od UV zračenja. Jest da je provođenje vremena na suncu izrazito ugodno – štoviše, oslobađa proizvodnju dopamina pa sunčanje može izazvati vid ovisnosti – izlaganje UV zračenju baš uvijek ima negativne posljedice. Na kraju dana, sama preplanula put je već znak upalnog stanja tijela, oštećenja kože, pa i naznaka ubrzanog starenja kože – nažalost!

“Nije sunce tako opasno”

Ljudi često vole reći “moja baka se nije štitila od sunca i ništa joj nije bilo”, a pritom zaboravljaju koliko se u međuvremenu oštetio ozonski omotač i koliko je zračenje intenzivnije – pa i opasnije. Naime, UV zračenje, koje je najsnažnije tijekom ljeta, može uzrokovati opekline, prijevremeno starenje kože, ali i povećati rizik od razvoja raka kože, uključujući melanom.

Melanom je najopasniji oblik raka kože koji je u konstantnom porastu. Statistike su poražavajuće: Hrvatska bilježi više od 800 novih slučajeva godišnje! Važnost redovitih pregleda madeža ne može biti jasnija. Baš zato, ako se pitate kada je idealno vrijeme za pregled madeža, odgovor je: već sutra!

pregled madeža

Je li UV zračenje uistinu toliko opasno?

UV zračenje oštećuje DNK u stanicama kože, što s vremenom može dovesti do mutacija. Osobe koje su često izložene suncu bez adekvatne zaštite izložene su većem riziku od razvoja melanoma – nekada je uistinu samo pitanje dana. Koža pamti, a oštećenje se akumulira s godinama. Upravo zato, pregledi madeža ključni su za rano otkrivanje melanoma i drugih oblika oštećenja kože. Rano otkrivanje značajno povećava šanse za uspješno liječenje i smanjuje smrtnost.

Štoviše, kod melanoma je bitno zapamtiti kako ga je moguće i sasvim izbjeći. Uistinu sve što trebamo je pametno se izlagati suncu, uvijek uz zaštitu od UV zračenja te redovito pregledavati madeže jer se bilo kakav potencijalno opasan madež može ukloniti i prije nego postane melanom. S tim na umu, dm iz godine u godinu organizira besplatan pregled madeža.

Inicijativa o kojoj se mora više pričati

Prvi besplatni dermatološki pregledi u organizaciji dm-a održani su 2011. godine, a tijekom 11 godina održan je niz dermatoloških pregleda diljem Hrvatske. Zahvaljujući ovoj inicijativi, pregledano je 14.278 ljudi, od kojih je oko 10% završilo na daljnjih pretragama radi sumnje na neki oblik karcinoma!

I ove godine dm organizira inicijativu „Zaštiti se… i uživaj na suncu“ u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom. Potaknut velikim odazivom građana, ali i rezultatima prošlogodišnjih pregleda, dm će ovogodišnjom inicijativom obuhvatiti čak 14 gradova kako bi još više građana imalo priliku obaviti preventivni pregled te se savjetovati sa stručnjacima.

pregled madeža

Prvi pregled madeža se održao u Vukovaru 8. lipnja na Trgu Republike Hrvatske, a drugi će se održati na dm ženskoj utrci u Zagrebu. Sljedeći pregledi održavaju se u Slavonskom Brodu (22. lipnja) te Osijeku (29. lipnja). Tijekom srpnja pregledi će se održati u Koprivnici (6. srpnja), Čakovcu (13. srpnja), Krapini (20. srpnja), Puli (26. srpnja) i Zadru (27. srpnja), a tijekom kolovoza u Karlovcu (3. kolovoza), Crikvenici (9. kolovoza), Splitu (16. kolovoza), Imotskom (24. kolovoza) i Gospiću (31. kolovoza).

Svim posjetiteljima na raspolaganju će biti vrhunski tim dermatologa Hrvatskog dermatovenerološkog društva, koji će obavljati preglede metodom dermoskopije, koja omogućava precizniju dijagnozu promjena na koži.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori