Pustite na tren šminku, skincare, wellness… Ovo je jedini oblik selfcarea koji ne smijete preskakati
Pustite na tren šminku, skincare, wellness… Ovo je jedini oblik selfcarea koji ne smijete preskakati

Pustite na tren šminku, skincare, wellness… Ovo je jedini oblik selfcarea koji ne smijete preskakati


Koliko puta tjedno pomislite kako si trebate priuštiti vaših 5 minuta? Dnevni rituali su jako bitni za opuštanje tijela i uma, a tada nerijetko imamo priliku i razmišljati i raditi na zahvalnosti. Međutim, koliko god je maska za lice uz najdraži čaj ili pola sata za meditaciju fantastičan način za raditi na selfcareu – odvajate li jednako vremena za odlaske na ginekološke preglede ili primjerice ultrazvuk dojki?

Pravi selfcare je briga o vlastitom zdravlju

Stavljanje prioriteta na žensko zdravlje ključno je za očuvanje dobrobiti i kvalitete života – iako ne umanjujemo bitnost uzimanja vremena za relaksaciju. No redovni posjeti liječniku i odlazak na preventivne preglede igraju ključnu ulogu u otkrivanju potencijalnih zdravstvenih problema u ranim fazama, što omogućuje brže i učinkovitije liječenje.

Jeste li znali da su ženski rakovi u porastu, a kako primjerice rak dojke sve češće vidimo kod sve mlađih žena? Prevencija je često najbolji pristup očuvanju zdravlja, a redovni pregledi omogućuju pravovremenu dijagnozu i tretman bolesti koje se mogu razviti.

Bolest – nažalost – ne pita

Najčešće ženske bolesti uključuju rak dojke, rak cerviksa, endometrioza, policistične jajnike, fibroide maternice i osteoporozu. Svaka od ovih bolesti može se javiti u drugačijem periodu života, ipak stvaranje navike odlaska na preglede trebala bi biti jednako prioritetna koliko i svakodnevne aktivnosti za zdravlje. Poput, primjerice, kupovanja svježih namirnica i redovne tjelovježbe. Ove navike svakako mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja mnogih ženskih bolesti, no ne mogu ih spriječiti.

Redovni mamografski pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju raka dojke, dok redovni PAPA testovi mogu identificirati abnormalne promjene na cerviksu koje mogu ukazivati na prisutnost raka cerviksa. Ovakvi tipovi pregleda još su bitniji imate li u obitelji povijest ženskih rakova.

dm_žensko zdravlje_unsplash

Nemamo svi iste uvjete

Međutim, ovakvi pregledi se dugo čekaju – ili su skupi. Važno je istaknuti da neke žene nemaju jednake mogućnosti pristupa zdravstvenoj skrbi i preventivnim pregledima. U posljednje vrijeme o tome najviše pričamo kroz koncept menstrualnog siromaštva, koji se odnosi na nedostatak pristupa higijenskim proizvodima tijekom menstruacije zbog financijskih ograničenja. Ovakvo ograničenje u osnovnim higijenskim potrepštinama izaziva sram i može dodatno otežati brigu o vlastitom zdravlju. Jednako tako, može otežati odlazak na redovne preglede ili održavanje zdravih menstrualnih navika.

Stoga je važno promicati svijest o menstrualnom siromaštvu i raditi na osiguranju pristupačnih i dostupnih higijenskih proizvoda za sve žene. Osim toga, važno je razvijati programe podrške i inicijative koje omogućuju ženama pristup preventivnim pregledima i zdravstvenoj skrbi bez obzira na njihov socioekonomski status. Jedan od brendova koji redovito radi na promicanju upravo ovakvih, izrazito bitnih tema, jest dm.

Druga uspješna dm konferencija u nizu

U Splitu je početkom svibnja održana druga dm ženska konferencija čiji je cilj nastaviti otvoren razgovor o temama ključnima za žensko zdravlje te što većem broju žena ponuditi savjete i rješenja koja će im pomoći u postizanju bolje kvalitete života.

Organizaciji još jedne ovakve konferencije, ali i bitnost nastavljanja ovoga dijaloga potvrdilo je istraživanje agencije Spectra. Čak 71 posto žena ocijenilo da je suočavanje s menstruacijom, svojevrsnom tabu temom, u hrvatskom društvu vrlo teško, a gotovo svaka druga žena u Hrvatskoj ocjenjuje da bi zdravlje žena trebalo biti važnije u našemu društvu.

dm_žensko zdravlje_unsplash

Konferencija o kojoj će se još dugo pričati

Na prvoj dm konferenciji koja se održala prošle godine, započelo se s razgovorom o ženskom zdravlju, gdje su samo neke od tema bile menstrualni ciklus, hormonalni disbalans i seksualno zdravlje. Ove godine u veljači dm je trajno snizio cijene svih uložaka, tampona i menstrualnih gaćica dm marke Jessa što je pokazalo kako aktivno planiraju pomagati promijeni ustaljenih načela, ali percepcije menstruacije i ženskoga zdravlja u društvu.

Uz to su na Dan Žena pokrenuli natječaj {ZAJEDNO} za bolje sutra na koji su pristigle 104 prijave projekata čiji je cilj podići razinu znanja o menstrualnom zdravlju i doprinijeti promjeni percepcije menstruacije u javnosti. Sljedeća konferencija je nastavila tamo gdje su stali, stavljajući još veći naglasak na bitnost ginekološkog, ali i mentalnog zdravlja uz vrlo zanimljive sugovornike, poput ginekologinje Ulle Marton te književnice i glumice Arijane Čuline.

dm_žensko zdravlje_unsplash (2)

dm ove aktivnosti nastavlja; već je 8. svibnja krenuo prvi od niza dm podcasta koji progovara o ženskom zdravlju, ali i normalizaciji razgovora o menstruaciji, u suradnji s mnogobrojnim stručnjacima. Podcast možete pratiti svake druge srijede u svibnju, lipnju i srpnju. Pridružite im se i skupa radite na podizanju svijesti o ženskom zdravlju!

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori