Kako se zapravo pravilno čisti lice? Donosimo step-by-step vodič

Kako se zapravo pravilno čisti lice?
Donosimo step-by-step vodič

Cijeli život se umivamo, ali većinu vremena ne razmišljamo previše o tome kako to radimo i radimo li nešto pogrešno ili bismo možda mogli bolje. Često pričamo o najboljim proizvodima za njegu kože, no čak ni uz najluksuznije proizvode nećemo moći uživati u svim njihovim benefitima ako ne slijedimo prave korake. Prva stvar koju bismo trebali napraviti jest kreirati rutinu i držati je se. Pravilno čišćenje lica podrazumijeva stvaranje određenog raspoloženja i vibre. Nije preporučljivo čekati kasne sate da budete preumorni da biste oprali lice pa ga na kraju ni ne očistite. Želite da vam ovo bude jedan od najboljih trenutaka u danu – ritual kojim započinjete i završavate svoj dan.

Važno je odrediti tip kože i tome prilagoditi proizvode, a način pranja je isti za sve

Većina stručnjaka kaže da biste trebali čistiti lice ujutro i navečer. S tim da vaše jutarnje čišćenje lica može biti laganije, dok večernje treba ukloniti sav make up i prljavštinu koja se nakupila tijekom dana. Neki možda ne bi voljeli prati svoje ​lice više od jednom dnevno i u tom biste ga slučaju trebali umiti barem navečer. Kad se radi o čišćenju lica prije spavanja, tu nema prostora za pregovore. Svatko bi trebao oprati s lica svu šminku, sebum, prljavštinu i sve ono što tijekom dana dođe u dodir s kožom iz okoline.

Odlazak u krevet s prljavim licem je recept za katastrofu, što znači da bi se mogle pojaviti akne, iritacije ili razne infekcije u nekim ekstremnim slučajevima. Ako nemate pretjerano masnu kožu, možda ćete moći izbjeći čišćenje kože lica ujutro. No, ako koristite teške kreme preko noći ili se probudite s osjećajem masne kože, najbolje je oprati lice. Nećete učiniti ništa loše pranjem lica i ujutro i navečer, pogotovo ako koristite prave proizvode.

Vaš tip kože zapravo ne određuje kako biste trebali oprati lice jer su koraci poprilično isti za sve. To će samo odrediti koje proizvode trebate koristiti, a koje izbjegavati. Oni sa suhom i/ili osjetljivom kožom trebali bi se držati kremastih i/ili hidratantnih proizvoda za čišćenje lica. S druge strane, ako imate masnu kožu, preporučuje se korištenje gela ili kakvog pjenastog proizvoda za čišćenje lica.

Greške koje je potrebno izbjegavati prilikom čišćenja lica

Ipak, pretjerano pranje ili neučinkovito pranje, osobito ako imate suhu ili masnu kožu, uvijek su mogući scenariji. Kod onih s osjetljivom kožom lica bi prekomjerno čišćenje ili korištenje preabrazivnih sredstava može puno brže dovesti do iritacije. S druge strane, onima s masnom kožom možda će trebati dosljednija rutina s moćniji proizvodima. A što se tiče onih popularnih i ponekad prilično skupih čistača i drugih gadgeta za čišćenje lica, koji nas često privlače, nam zapravo nisu potrebni. Stručnjaci kažu da su vaše ruke sve što vam treba da biste efikasno očistile lice. Ponekad, ako se gadgeti ne koriste ispravno, mogu uzrokovati veću štetu nego korist. Njihova prekomjerna upotreba može dovesti do toga da s kože skinete prijeko potrebna ulja, što može dovesti do pojačane pojave akni, suhoće ili iritacije.

Vrijedi napomenuti da, ako koristite veću količinu make upa tijekom dana, možda biste trebali razmisliti o dvostrukom čišćenju lica. Uz to, postoje i neke uobičajene pogreške koje treba izbjegavati. To je najčešće to da ne nanosimo proizvode na odgovarajući način, da budemo preagresivni prema licu, da ne čistimo lice dovoljno dugo, ne koristimo dovoljno proizvoda za čišćenje lica i ne ispiremo toplom vodom. Imajte na umu da bi većinu proizvoda za čišćenje lica trebalo umasiravati po cijelom licu, vratu i dekolteu, barem jednu minutu prije ispiranja, kako biste dobro obavile posao.

Step-by-step vodič za pravilno čišćenje lica

Sada kada znate neke osnove vezano uz pravilno čišćenje kože lica, možda se pitate kako to zapravo učiniti. Upravo zato vam u nastavku donosimo vodič u kojem možete vidjeti kako bi trebao izgledati postupak čišćenja lica – korak po korak.

1.

Maknite kosu s lica jer ne želite da vam pramenovi smetaju ili da i njih polijevate vodom dok čistite lice. Potom nemojte zaboraviti oprati ruke. Lice nikada ne biste smjele dirati prljavim rukama.

2.

Obavezno koristite mlaku vodu. Voda nikako ne smije biti vruća jer bi mogla isušiti vašu kožu. No, prije korištenja bilo kakvog proizvoda, dobro je znati da je prije nekih potrebno navlažiti kožu vodom, ali prije nekih nije. Ako koristite balzam ili ulje za čišćenje lica, nanosite ga izravno na suhu kožu i umasirajte laganim, kružnim pokretima. S druge strane, ako koristite pjenušavi proizvod za čišćenje, prvo biste trebale namočiti lice i zapjeniti proizvod za čišćenje između dlanova, dok ne dobijete lijepu pjenu. Trebale biste čistiti kožu minimalno 30 sekundi do minute.

3.

Nježno umasirajte proizvod za čišćenje u kožu lica, kružnim pokretima i uz srednji pritisak. Posebno se usredotočite na problematična područja poput T-zone. Također, nemojte zaboraviti na liniju kose, čeljusti, pa čak i iza ušiju i vrat.

4.

Nakon toga vrijeme je za ispiranje i sušenje kože. Prvo isperite ruke od proizvoda i navlažite ih vodom, a zatim utrljajte vodu pokretima prema gore po cijelom licu. Kad se radi o gušćim proizvodima, uklonite ih mokrom krpom od mikrofibre ili flanelom. Nakon ispiranja, najbolje je osušiti kožu čistim ručnikom namijenjenim samo za lice, ne i za tijelo.

Također, nemojte snažno trljati lice kako ne biste oštetili kožu. Radije koristite mekane, bijele pamučne ručnike koji su nježni za kožu. Bijeli ručnici često otkrivaju bilo kakve tragove prljavštine ili šminke koji su možda još ostali na koži nakon čišćenja pa tako mogu poslužiti i kao dodatni korak provjere jeste li dobro obavili posao.

5.

Nakon što ste dobro osušili kožu lica, nanesite druge skincare proizvode. Nanesite željene proizvode s odabranim aktivnim sastojcima, protiv akni ili za hidrataciju kože. Zatim obavezno nanesite hidratantnu kremu. Ako želite isprobati viralni skincare trend za još bolju hidrataciju lica, nakon kreme nanesite neki okluzivni proizvod. To se zove slugging i pomaže u zaključavaju vlage u kožu, a preporučeno ga je prakticirati u večernjoj rutini.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori