Pomlađivanje kože matičnim stanicama je apsolutni hit među beauty tretmanima

Pomlađivanje kože matičnim stanicama je
apsolutni hit među beauty tretmanima

pomladjivanje-1

Eh, kad bismo barem imale čarobni štapić kojim bi se brisale bore, koža zategla, blistala, i to sve bez puno muke. Pomlađivanje matičnim stanicama moglo bi se baš tako nazvati – čarobnim štapićem. Za lijep i mladolik izgled bez bora u ovom slučaju nije potreban nož, niti operacija, već vlastita krv.

Regenerirajuće djelovanje na oštećenu kožu, ožiljke i strije

Matične stanice pomažu u stvaranje kolagena, potiču obnovu i poboljšanje oštećene kože. Ova metoda korištenja matičnih stanica u svrhu zdravog, lijepog i sjajnog izgleda najviše se koristi za područje lica i dekoltea. No, nije neuobičajeno niti ubrizgavanje u šake te dijelove tijela gdje se vide strije ili neki drugi ožiljci. Djeluje regenerirajuće, popunjava brazde i nepravilnosti pa je idealna za “peglanje” nesavršenosti i postizanje elastičnosti te čvrstoće kože. Naime, ova je metoda još poznata pod nazivom PRP, odnosno Platelet Rich Plasma, što bi u prijevodu značilo -plazma bogata trombocitima.

pomladjivanje-3

Ciklus od tri tretmana za vidljive rezultate na koži

Cijeli proces ne traje više od 2 sata. Nakon što liječnik premaže kožu kremom koja ima anestezijsko djelovanje, izvadi krv iz vene (riječ je o količini od 5 ml) te specijalnim centrifugalnim postupkom u epruveti odvoji krvne sastojke, slijedi ubrizgavanje u površinski sloj kože. Pritom se koristi vrlo tanka igla zbog osjetljivosti krvnih derivata.

Kod većine osoba vidljive su manje modrice te otečenost. No, koliko će te nuspojave trajati, individualno je. Uglavnom se neželjene posljedice povuku nakon nekoliko sati.

Važno je naglasiti da bore i ožiljci neće nestati od samo jednog tretmana, već je potrebno postupak nekoliko puta ponoviti. Preporučuje se jedan ciklus u koji su uključena tri tretmana. Pauza između između njih ne bi smjela biti kraća od mjesec dana. Nakon toga je važno otići na jedan tretman godišnje zbog održavanja.

Ova metoda trenutni je hit u beauty svijetu i ozbiljna je konkurencija kremama protiv bora.

pomladjivanje-4

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori