Stiže sezona prehlada i gripe, evo što možete učiniti za svoje zdravlje
Stiže sezona prehlada i gripe, evo što možete učiniti za svoje zdravlje

Stiže sezona prehlada i gripe, evo što
možete učiniti za svoje zdravlje

Jesen je vrijeme promjenjivih temperatura, a to je znak da nam se bliži sezona prehlada i gripe. Kako vanjski zrak postaje hladniji, sve više vremena provodimo u zatvorenim prostorima koji se griju. U takvim je prostorima zrak u većini slučajeva suh, što isušuje sluznicu nosa. Naš je organizam tada podložan virusima i bakterijama. Rješenje kojim možemo zaštititi svoje zdravlje stiže iz morskih dubina.

marimer

Naš je nos sjajan čuvar zdravlja. Osim što nam pomaže otkriti mirise i time nas štiti od pokvarene hrane ili otrovnih tvari, nos svaki dan za naša pluća profiltrira 15.000 litara zraka. Naš nos vlaži zrak koji udišemo kako bi ga pripremio za ulazak u grlo i pluća, a usto filtrira udahnuti zrak i pomaže nam izbaciti viruse, bakterije, čestice dima i alergene. Osim toga, nos regulira temperaturu zraka koji udišemo kako prehladan ili pretopao zrak ne bi došao do naših pluća.

Kako brinuti o higijeni nosa

Zdrav je nos često prva crta obrane našeg zdravlja pa bismo na higijenu nosa trebali paziti čak i kada smo potpuno zdravi. U svakodnevnom održavanju zdravlja sluznice nosa, naš idealan saveznik je prirodna morska voda. Čišćenje nosa morskom vodom pomaže mukoznim membranama zadržati svoje obrambene funkcije i pomaže pri normalnom disanju. Ako nas prehlada ipak svlada i muči nas začepljen nos, simptome začepljenosti možemo bitno olakšati i ponovno prodisati uz nazalni dekongestiv od prirodne morske vode.

marimer

Higijenom nosa, odnosno održavanjem nosa prohodnim, preveniramo bolesti sinusa, grla, uha i ostale komplikacije koje mogu nastati uslijed dugotrajne neprohodnosti nosa. Svakodnevnim redovitim vlaženjem sluznice nosa izotoničnom otopinom morske vode održava se higijena nosa i čisti ga se od stranih čestica. Izotonična otopina morske vode je razrijeđena do količine koja osigurava istu koncentraciju soli (NaCl) kao u našim tjelesnim stanicama. Pogodna je za svakodnevnu upotrebu bez vremenskog ograničenja, kako za odrasle, tako i za djecu i dojenčad.

Kada je nos začepljen i curi, a sluznica nosa natečena, tada je bolji izbor hipertonična otopina za nos. Hipertonične otopine morske vode sadrže višu koncentraciju morske soli nego izotonične i time bolje odčepljuju nos jer, osim što mehanički čiste, hipertonične otopine izvlače višak tekućine iz natečene sluznice nosa. Tako dišni putevi ponovo postaju prohodni, a disanje se poboljšava. Brojne studije pokazuju odlično podnošenje hipertonične otopine pa se i ona može primjenjivati kod odraslih i djece već od dojenačke dobi.

Rješenje iz morskih dubina

Marimer proizvodi sadrže prirodnu morsku vodu za higijenu nosa, a zbog pažljivo odabranih izvora vode i prilagođenih mlaznica, prikladni su i za djecu i za odrasle. Marimer izotonične otopine mogu se koristiti kao dio svakodnevne higijene nosa te za ovlaživanje sluznice nosa kada je zrak suh. Jedan od najomiljenijih takvih Marimerovih proizvoda je Marimer Isotonic sprej za nos koji se preporučuje za svakodnevno čišćenje nosnih dišnih puteva, ovlaživanje sluznice i nježno odstranjivanje sekreta iz nosa.

Marimer hipertonične otopine mogu se koristiti kao podrška pri liječenju prehlade, rinitisa i sinusitisa. Jedan od Marimerovih proizvoda u koje se tada možete pouzdati je Marimer Hypertonic sprej. Nježan je i prirodno bogat mineralnim solima i morskim elementima u tragovima pa se preporučuje za čišćenje i učinkovitu dekongestiju nosnih dišnih puteva, a posebno u slučaju prehlade i upala gornjih dišnih puteva.

marimer

Svi Marimer proizvodi obogaćeni su elementima u tragovima poput bakra, cinka i mangana, poznatima po blagotvornom učinku kao potpora liječenju bolesti dišnog sustava. Ova čista morska voda dolazi iz francuske pokrajine Bretanje, poznate po izraženim morskim mijenama koje, zbog snažnih morskih struja i velike razlike u visini mora između plime i oseke, obogaćuju vodu kisikom i obiljem minerala.

Prohodni nosići najmlađih

Bebe u prvim mjesecima života ne znaju disati na usta i dišu isključivo kroz nos, pa ne smijemo zanemariti higijenu njihovih nosića koji su ključ dobrog disanja. Bebama je važno očistiti nos prije spavanja jer time osiguravamo miran san, a ispiranje nosa je važno i prije dojenja i hranjenja jer neprohodan nos može biti uzrok gutanja zraka i dojenačkih kolika.

Za svakodnevnu higijenu bebinog nosića tu je Marimer Isotonic Baby sprej, fiziološka otopina morske vode koja se preporučuje za svakodnevno čišćenje nosnih dišnih puteva i za ovlaživanje suhog nosa dojenčadi i male djece.

marimer
MAR/P/NAT5/11-2022/HR

Kada se bebi ili malom djetetu jave simptomi prehlade, a nos se začepi i curi, vrijeme je za Marimer Hypertonic Baby ampule koje sadrže hipertoničnu otopinu morske vode u jednokratnim pakiranjima. Prirodno bogata mineralnim solima i morskim elementima u tragovima, hipertonična otopina u ampulama se preporučuje za čišćenje i prirodnu dekongestiju nosnih dišnih puteva već od dojenačke dobi.

Vaše morsko blago

Uz redovitu higijenu nosa i ovlaživanje nosne sluznice, ove će jeseni i djeca i odrasli disati punim plućima. A ako prehlada ipak zakuca na vrata, Marimer će vam pomoći da čim prije prodišete.

marimer

Marimer proizvode potražite u ljekarnama, a za više informacija posjetite Marimer Instagram i Marimer Facebook ili web stranicu Ewopharma.

Foto: Unsplash, Pr

Učitati još
Zatvori