Limfna drenaža jedan je od najkorisnijih tretmana. Popisali smo benefite, ali i kako da ju napravite sami
Limfna drenaža jedan je od najkorisnijih tretmana. Popisali smo benefite, ali i kako da ju napravite sami

Limfna drenaža jedan je od najkorisnijih tretmana. Popisali smo benefite, ali i kako da ju napravite sami

Ovo je jedan od onih celebrity tretmana tijela za kojega naprosto niste sigurni što radi. Zvuči pomalo kao čista navlakuša koja će vas koštati od 250 kuna naviše u prosječnom zagrebačkom kozmetičkom salonu. Ipak, limfna drenaža jedan je od prvih tretmana koji će pokazati razliku imate li usporen metabolizam, celulit ili patite od zadržavanja viša vode.

Limfna drenaža se može raditi uređajem, gadgetima i ručno, a jedan je od rijetkih tretmana kojima doista možete napraviti detoks lica, pa i tijela, a ima i zdravstvene benefite. Bez daljnjeg okolišanja, donosimo sve što trebate znati o ovom sada već doista starom, ali i dalje vrlo aktualnom tretmanu.

Što je limfna drenaža?

Limfna drenaža je poseban tip medicinske masaže. Ideja je pokretanje limfe u tijelu na mjestima gdje se zna zadržavati. Cilj drenaže je cirkulacija limfe, što smanjuje otečenost tijela i nakupljanje vode.

Za razliku od srca, limfni sustav nema pumpu koji gura limfu kroz tijelo, tako da se limfa najčešće zadržava u nekim točkama u tijelu. Masažom se limfa gura do limfnih čvorova, pokreće se kroz tijelo i krajnje iz njega izbacuje skupa s nakupljenim toksinima.

Koji su benefiti limfne drenaže?

Limfna drenaža je vrlo koristan tretman koji brzinski izbacuje višak tekućine i toksina iz tijela, čime sprječava daljnje nakupljanje vode i upalne procese. Ima pozitivan učinak na cirkulaciju, imunitet, metabolizam pa i na probavni sustav, a prikladna je i za prakticiranje tijekom trudnoće.

Ovo nije tipičan tretman uljepšavanja baš zato što pomaže tijelu da se bolje nosi s promjenama iz okoline. A kako za tijelo, tako je prikladan i za lice! Uz limfnu masažu brzo ćete riješiti višak tekućine u licu i naglasiti konture. Ukratko, ovo je tretman koji:

• Stimulira cirkulaciju i potiče obnovu tkiva
• Usmjerava i ubrzava protok limfe kroz tijelo
• Smanjuje otečenost i nakupljanje tekućine
• Poboljšava imunološki sustav izbacivanjem toksina
• Smanjuje celulit
• Djeluje opuštajuće na tijelo i um
• Daje osjećaj lakoće u licu i tijelu
• Povećava energiju i fokus

Kako stimulirati limfni sustav?

Limfni sustav već zna što treba raditi, no nekada je naprosto usporen i u tom trenu je dobro motivirati ga na rad. Najlakši način za prirodnu stimulaciju limfnog sustava je redovita tjelovježba, unos dovoljno vode u organizam, zdrava i balansirana prehrana, izbjegavanje šećera i prerađene hrane, a svakako ne škodi i povremen odlazak na masaže. Iz toga razloga, preporučuje se raditi limfnu drenažu kod kuće kao dio njege tijela, no možete je jednako tako raditi i svakih nekoliko tjedana u kozmetičkim tretmanima.

Jedan zanimljiv podatak o protoku limfe doista je jednostavan za svakodnevnu primjenu: ako puno sjedite, pripazite da sjedite uspravno i ne križate noge te se s vremena na vrijeme ustanite i prošetajte.

Kako se pripremiti za limfnu drenažu?

Odlazite li na profesionalnu limfnu drenažu, nema previše pripreme osim što se preporučuje izbjegavati ibuprofen i slične lijekove do tjedan dana prije tretmana ako ste skloni masnicama. Tretman je inače ugodan i, većinom, poput vibrirajućeg vakuuma koji masira tijelo.

Želite li raditi limfnu drenažu kod kuće, trebat ćete nabaviti adekvatnu opremu. Za lice trebate ulje ili uljni serum te gua sha. Za tijelo ulje ili losion, četku za suho četkanje ili alat za limfnu drenažu. Riječ je o alatu koji je najčešće drven i neobičnog oblika koji fantastično sjeda na različite dijelove tijela koje je potrebno drenirati.

Što očekivati?

Kod profesionalne drenaže tijela koža može biti blago roskaste boje, no osjećaj je ugodan. Poslije tretmana osjećate se lakše, ali možete osjetiti i blagu upalu mišića dva dana kasnije. Također, možete osjetiti povećanu energiju u tijelu i češću potrebu za odlaskom na malu nuždu kako se limfa ispušta kroz znoj i mokraću.

Kod kuće ćete osjećati jednake efekte osim što morate pripaziti da nemate prejak stisak. Tako si možete izazvati masnice ili ozlijediti mišić.

Postoje li nuspojave limfne drenaže?

Iznimno je bitno da limfnu drenažu izvodite na način kako se treba izvoditi, inače riskirate poteškoće, ali i ozbiljnije zdravstvene problem. Limfa se uvijek vodi prema srcu pokretima prema gore te pokretima prema dolje na trbuhu prema preponama.

Neke od problematika uključuju bakterijske kožne infekcije, otkazivanje srca, trombozu… A osobe koje su trudne, imaju visok tlak, dijabetes, infekciju bubrega, problem s cirkulacijom, astmu ili paralizu udova trebaju dodatno savjetovanje s doktorima prije isprobavanja drenaže kod kuće. Štoviše i prije profesionalnih tretmana, nebitno je li riječ o tijelu ili licu.

Limfna drenaža kod kuće

Suho četkanje jedna je od starijih metoda oblikovanja tijela. Osim što ga pomlađuje i tonira, stimulira cirkulaciju krvi i limfe, eliminira toksine, smanjuje celulit i promovira proizvodnju kolagena. Uz suho četkanje nije potrebno koristiti ulje ili losion za tijelo. Ipak, koristite li alat za limfnu drenažu, poslužite se proizvodom kako bi alat lakše klizio po koži.

Kod kućne limfne drenaže, osim pravilne izvedbe, bitno je da budete nježni, a uz ove savjete ćete to svakako i uspjeti;

• Limfnu drenažu radite tik poslije tuširanja ili kupke kad je tijelo toplo. Prije početka drenaže tuširajte tijelo naizmjenično vrućom pa hladnom vodom kako biste potaknuli prirodnu cirkulaciju.
• Osušite tijelo ručnikom i usudite se biti malo grublji jer i to potiče bolji protok limfe.
• Krenite s četkanjem od stopala i četkajte kratkim i brzim potezima prema gore od stopala prema prednjoj strani stopala, preko zgloba na listove, preko koljena i potkoljenice na bedra i preko bokova, a zatim od dlanova preko cijele šake, zglobova, ruku i ramena. Za lakše četkanje dižite i širite noge na 90 stupnjeva i ne zadržavajte se na dijelovima tijela duže od otprilike minute.
• Za najveću sigurnost pogledajte nekoliko video tutorijala kako najpravilnije izvesti tretman

A limfna drenaža lica?

Baš kao i kod tijela, limfna drenaža se može raditi na licu. Drenirati se možete uz pomoć prstiju, alata poput gua sha masažera ili profesionalnim aparatom u kozmetičkom salonu. Uz pomoć limfne drenaže možete popraviti izgled vaše kože, ali i smanjiti osjećaje glavobolje, umora i stresa.

Koji su benefiti limfne drenaže lica?

Benefiti limfne drenaže lica slični su limfnoj drenaži tijela:

• Uklanja toksine i višak tekućine iz lica
• Uklanja otečenost lica
• Popravlja cirkulaciju
• Daje sjaj koži
• Pomaže ublažiti diskoloraciju na okoloočnom području
• Pomaže kontrolirati stvaranje prištića

Koja je razlika između masaže lica tehnikom limfne drenaže od klasične masaže lica?

Iako na prvu razlika možda neće biti očita, postoje razlike između ovih tipova masaža. Limfna drenaža zahtjeva laganiji dodir i određene pokrete koji se ponavljaju i, baš kao u tijelu, limfu vode do limfnim čvorova.

Klasična masaža lica je dublja i intenzivnija i pritom stimulira mišiće. Rezultat je bolji tonus i naglašenije konture.

Za koga je prikladna limfna drenaža lica?

Za sve koji imaju problema sa zadržavanjem tekućine i otečenim izgledom lica. Pridržavate li se masaže u tehnici limfne drenaže jednom tjedno, u trajanju od 5 do 15 minuta, trebali biste primijetiti lijepu promjenu na licu.

S druge strane, za sve koji imaju problem s jutarnjom otečenosti, prikladno je odraditi i 3 minute drenaže ujutro kako biste ušli lakši i osvježeni u dan. Osim što je razlika ponekad vidljiva i odmah, limfna drenaža lica je opuštajuća i vrlo ugodna!

Kako napraviti limfnu drenažu lica kod kuće?

• Započnite s dubokim disanjem. Stavite dlanove na trbuh i uzmite duboki udah kroz nos, dok ne osjetite kako se trbuh utiskuje u vaše dlanove. Dišite tako dok vam trbuh nije ravan, otprilike pet dubokih udisaja i izdisaja.
• Smjestite se ugodno. Birajte hoćete li leći, stajati ili sjediti.
• Masažu možete raditi na suhoj koži ili vlažnoj od tonika, esencije ili seruma.
• Napravite lagan pritisak i krenite. Radite jednu pa drugu stranu lica. Masirajte od sredine čela prema sljepoočnici. Okoloočno područje masirajte prema sljepoočnici jednim prstom. Obraze spuštajte od nosa prema vilici, a zatim sve skupa od vilice do dna vrata, potezima prema dolje.
• Ponovite svaku sekciju lica oko pet puta.
• Za svaki slučaj pogledajte i nekoliko tehnika limfne drenaže lica kako biste bili sigurni da je ispravno radite.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori