Sve više nas pogađaju ‘maskne’ – akne uzrokovane zaštitnim maskama za lice

Sve više nas pogađaju ‘maskne’ – akne uzrokovane zaštitnim maskama za lice

Već nekoliko mjeseci su zaštitne maske nužan dodatak našoj svakodnevici. Istina je da su one nužne kako bi zaštitili i sebe i druge, no zaštitne maske ostavljaju određene posljedice na našem licu – od ljuštenja kože do prištića i akni. Tako se sve češće susrećemo s terminom ‘maskne’. Kako bi što bolje razjasnile o čemu se radi i kako se boriti protiv tog, sve češćeg problema s kojim se susreću svi tipovi kože, upitale smo skincare stručnjakinje iz Kiehl’sa kako tretirati maskne, a u nastavku možete otkriti sve detalje i koje bi proizvode mogle uvesti u svoju beauty rutinu za ljepši ten i zdraviju kožu lica.

Što su ‘maskne’?

Prije nego krenemo na savjete, prvo da ustanovimo što su zapravo ‘maskne’. Riječ je o aknama koje nastaju prilikom nošenja zaštitnih maski za lice. Dok dišete ili pričate, maske zadržavaju znatnu količinu toplog zraka. To stvara vlažni ambijent u kojem se zadržavaju bakterije koje uzrokuju nečistoće na licu, a trenje maske dodatno iritira kožu. To nažalost nije jedina stvar koju maske uzrokuju. Slabljenje zaštitne barijere također je jedna od posljedica koja vodi do osjetljivosti kože (crvenilo, upalni procesi, svrbež kože i slično). Najzanimljivije od svega je što, ako možda i niste skloni aknama, svaki tip kože može biti zahvaćen masknama u nekom obliku neugodnosti koju možda nikad prije niste niti osjetili.

Kako tretirati maskne prema tipu kože?

Već smo ustanovile da masknama mogu biti skloni svi tipovi kože jer se ne radi o klasičnim aknama. Ako imate više suhu kožu, možda ste više primijetile ljuskanje kože, crvenilo i iritacije. U Kiehl’su su nas savjetovali da u tom slučaju biramo bogate sastojke kako bismo kompenzirale nutrijente koji nedostaju koži, kako bi ona bolje podnijela uvjete u kojima se nalazi (vlažni, topli zrak uz trenje maske). Radi se o sastojcima poput D-pantenola ili tigrove biljke Centella Asiatica. Oni se nalaze u Centella Sensitive Cica – Cream, kremi za umirivanje i obnovu površinskog sloja. Takvi proizvodi će osnažiti zaštitnu barijeru i pomoći pri površinskom zacjeljivanju. Vašu kožu će ostaviti zdravom, mekom, bez osjećaja zatezanja i suhoće.

Kad je u pitanju koža koja je više masna, saznale smo da je rutina vrlo slična onoj kao za klasične akne. Temeljito čišćenje lica je broj jedan, a zatim koži trebaju umirujući i protuupalni sastojci. U nastavku donosimo nekoliko važnih koraka koje smo otkrile za tretiranje maskni i smanjenje pojave istih.

1. korak – čišćenje kože postaje još važnije

Čišćenje masne kože posebno je važno, a sada još važnije. Kako se ispod zaštitnih maski stvara plodno tlo za akne, čišćenje lica je s razlogom prvi, najvažniji korak kako biste prevenirale nova izbijanja. Pritom je preporuka birati čistače koji su ekstra nježni i ne isušuju kožu. Takvog smo pronašle u Kiehl’s Cannabis liniji. Radi se o nježnom gelu koji pročišćava problematičnu kožu sklonu vidljivom crvenilu i nelagodi, ostavljajući osjećaj ugode jer ne uklanja potrebnu vlagu koži, a niti začepljuje pore.

2. korak – napravite same svoj protuupalni oblog

Nakon čišćenja dolazi tonik kojem je uloga vraćanje pH koži, otklanjanje osjećaja zatezanja koji obično imamo zbog vodenog kamenca, a postoje i tonici koji imaju dodatna umirujuća svojstva poput Kiehl’s Calendula Herbal – Extract Tonera koji u sebi sadrži ručno ubačene latice nevena. Kako je neven poznat po tome što umiruje svaku vrstu upalnih procesa, u Kiehl’su smo saznale super trik kako možete same napraviti protuupalni oblog. Samo natopite blazinicu i ostavite je nekoliko minuta na problematičnim zonama lica.

3. korak – ulje za smirivanje kože

Nakon čišćenja, na red dolaze snažni sastojci koji će djelovati umirujuće, pročišćavajuće i osnažujuće za kožu. Takav je Cannabis Sativa Seed Oil Herbal Concentrate, idealan za kožu sklonu crvenilu, iritacijama i aknama. Sadrži zeleni origano koji je prirodni antibiotik pa sa svojim pročišćavajućim djelovanjem smanjuje upale. Uz to, sadrži i ulje konoplje koje umiruje iritacije i crvenilo te jača zaštitnu barijeru. Bitno je reći da je nekomedogeno i ne ostavlja masni trag. U rutinu ga možete ubaciti odmah nakon čišćenja, ali ne direktno na lice. Prvo par kapi ulja zagrijete među dlanovima, a zatim ga nježno utapkate na kožu. Saznale smo da je trik kod takvog nanošenja taj što će koža uzeti ulja baš onoliko koliko joj treba i sigurne ste da neće biti viška kao kod direktnog nanošenja iz pipete na lice.

Ciljani tretmani mogu ubrzati proces zacjeljivanja  

Kako su upalni procesi i crvenilo uglavnom prisutni samo na jednom dijelu lica, najčešće na dijelu koji je pokriven maskom, Kiehl’s stručnjakinje otkrile su nam da postoje tzv. spot tretmani koji ciljano djeluju samo na dio koji tretirate. Takav je Breakout Control Targeted Blemish Spot Treatment  jer sastojcima poput sumpora i vitamina B3 djeluje na suzbijanje upale, a ono što nam se posebno svidjelo, on ujedno onemogućava da ostanu vidljive mrljice nakon prištića. Budući da je svaka koža drugačija na svoj način i samim time zahtijeva individualan pristup, svratite u najbliži Kiehl’s na analizu kože i konzultaciju kako biste što sigurnije odredile kombinaciju sastojaka koja će pomoći baš vašoj koži!

Dodatni savjeti koje smo čule u Kiehl’su:

  • Što češće mijenjajte maske za lice, a one trajne redovito perite.
  • Izbjegavajte povlačenje maske prema vratu radi lakšeg disanja; umjesto toga prakticirajte skidanje s jednog uha otklanjajući masku sa cijelog lica.
  • Ne dirajte kožu rukama.
  • Izbjegavajte teške pudere ispod maske kako bi koži što više olakšale disanje.
  • Birajte kvalitetne sastojke koji su ujedno i antioksidansi.
  • Posebnu pažnju posvetite čišćenju lica.

Foto: Kiehl’s

Učitati još
Zatvori