Kako riješiti problem s vidom koji je sve učestaliji?
Kako riješiti problem s vidom koji je sve učestaliji?

Kako riješiti problem s vidom koji
je sve učestaliji?

Ako vam vid na blizu postaje sve bolji, a na daljinu sve lošiji, ako vam se vid magli ili lošije vidite u sumrak i po jakom suncu, a imate preko 60 godina, velika je vjerojatnost da je u pitanju siva mrena.

Mnogo je faktora koji mogu utjecati na pojavu sive mrene, ali nažalost, dosad još nije pronađen način kako je spriječiti, odnosno, ne postoji lijek za njezinu prevenciju. Ipak, s današnjom tehnologijom i napretkom u medicini, problem sive mrene se rješava u svega par koraka i minuta – doslovno. Naime, sam zahvat sive mrene uglavnom rijetko traje duže od 30 minuta, a poboljšanje vida pacijenti primjećuju već dan nakon zahvata. Zato je baš sad pravo vrijeme da riješite taj problem i olakšate si život te uživate maksimalno u sitnicama koje svakodnevicu čine ljepšom.

Što je siva mrena, kako je prepoznati i kada je najbolje vrijeme za operaciju? Na sva pitanja o sivoj mreni (katarakti) odgovaraju stručnjaci poliklinike Optical Express. Na najčešća pitanja koja muče pacijente, odgovorili su nam dr. Bože Mihaljević i dr. Nikolina Zrakić.

Što je siva mrena i koji su koraci u prevenciji

 • Kako otkriti sivu mrenu?

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće. Na njen razvoj utječu starija životna dob, genetika, izloženost sunčevim zrakama, dijabetes, pušenje i drugi čimbenici. Ako se ne liječi, uzrokuje postupan gubitak vida te je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) najčešći uzrok sljepoće u svijetu (oko 50 %).

Kod katarakte prirodna leća postaje sve mutnija i uzrokuje postupni gubitak vidne oštrine pa uobičajene aktivnosti kao vožnja automobila, čitanje ili prepoznavanje lica postaju sve teže. Kroz zamućenu leću se smanjuje kontrastna osjetljivost (gubitak boja, svjetlo-sjena), konture gledanog predmeta, a bliještanje oko izvora svjetla postaje neugodno. Najčešće se javlja nakon 50. godine života, iako se može javiti i kod mlađih ljudi te ometa svakodnevne aktivnosti. Važno je na vrijeme postaviti preciznu dijagnozu pomoću suvremenih oftalmoloških uređaja te odrediti najbolji trenutak za operativno liječenje. Usprkos brojnim istraživanjima, do sada nije pronađen nijedan pouzdan način prevencije katarakte ili liječenja lijekovima. Jedini način liječenja je kirurški, tako da se zamućena očna leća zamijeni umjetnom intraokularnom lećom (IOL). S napretkom tehnologije postoje razne vrste leća koje između ostalog mogu omogućiti neovisnost o naočalama u kasnijem životu.

 • Od čega se sastoji pregled za otkrivanje sive mrene?

Pregled se sastoji od:

 • detaljnog pregleda oba oka (mjerenje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka,        pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka na biomikroskopu)
 • preciznih mjerenja dioptrije na uređajima Wavescan i Idesign
 • optičke i ultrazvučne biometrije
 • dodatne dijagnostike po potrebi (OCT vidnog živca i makule)

Vaš oftalmolog će vam reći jeste li kandidat za operaciju katarakte i kakav se učinak operacije može očekivati. Nažalost, postoje stanja i bolesti oka (bolesti žute pjege – makule, glaukom, krvožilne dijabetičke promjene mrežnice) koje mogu utjecati da, usprkos uspješnoj operaciji, vidna oštrina bude manja od očekivane, no o ovome će vas oftalmolog izvijestiti nakon detaljnoga pregleda.

 • Kada operirati sivu mrenu?

Kad slabljenje vida uzrokuje siva mrena, što je i utvrđeno oftalmološkim pregledom, ometa vaše dnevne aktivnosti.

Podvrgavanje zahvatu u ranoj fazi bolesti olakšava samu operaciju, smanjuje učestalost komplikacija i ubrzava oporavak. Ranije se savjetovalo da mrena treba “sazrijeti” što se više ne preferira. Ultrazvučnom operacijom katarakte (fakoemulzifikacijom) mrena se elegantno uklanja već kod početnih smetnji vida.

 • Kako izgleda operacija?

Fakoemulzifikacija je jedan od najčešćih i najuspješnijih zahvata u medicini općenito. Tom se metodom specijalna, vrlo tanka ultrazvučna sonda uvodi u oko kroz mikroskopski rez od 2-3 mm. Zbog upotrebe preciznih instrumenata kirurški rez na oku je hermetički zatvoren i ne zahtijeva šivanje. Značaj malog reza ogleda se u konstantnoj kontroli očnog tlaka tijekom zahvata što utječe na povoljan ishod operacije i brzinu oporavka pacijenta. Ultrazvučnim valovima omekša se i razgrađuje prirodna zamućena leća te se potom usisava kroz sondu. Na njeno mjesto se postavlja posebna umjetna intraokularna leća (IOL) pažljivo određene dioptrije koja pacijentu omogućuje trenutno jasan vid. Za svakog se pacijenta i za svako oko posebno određuje dioptrijska vrijednost i tip IOL-a.

 • Koje leće se koriste i koja je razlika između tih leća?

Ovisno o pacijentovim potrebama, moguće su ugradnje raznih vrsta intraokularnih leća. Najčešće se primjenjuju:

 • monofokalne (omogućuju jasan vid na daljinu ili blizinu ovisno o pacijentovim željama i potrebama). Monofokalnim lećama je moguće postići i „monovision“ tako da se na dominantnom oku ugradi IOL s korekcijom za daljinu, a na nedominantno IOL s korekcijom za blizinu čime se pacijentu omogućuje dobar vid bez pomagala jer će mozak primati informacije iz daljine putem dominantnog oka, a iz blizine putem nedominantnog oka. S obzirom na to da gledamo s dva oka mozak će se prilagoditi na navedene postavke u određenom vremenu te ćemo biti neovisni o naočalama.
 • multifokalne/ trifokalne (omogućuju jasan vid za daljinu i blizinu te eliminiraju potrebu za naočalama za daljinu i blizinu)
 • torične (eliminiraju astigmatizam – cilindre te postoje u monofokalnoj i multifokalnoj varijanti; kod visokih vrijednosti astigmatizma – cilindra potrebno je ugraditi toričnu varijantu navedenih leća kako bi se astigmatizam riješi te dobio oštar vid)

Brz i siguran zahvat

 • Koliko traje operacija i oporavak?

Danas se operacije mrene u suvremenim klinikama izvode ambulantno pri čemu pacijent dolazi na zahvat i nakon njega odlazi na kućno liječenje. Time se minimalizira potreba ostanka u bolnici. Operacija je bezbolna, obavlja se u lokalnoj anesteziji najčešće samo kapima (bez injekcije). Zahvat obično traje 15 – 30 minuta. Protuupalne kapi se primjenjuju kroz sljedeća 2 – 3 tjedna, uz redovite oftalmološke kontrole.

Osim lokalne terapije ne preporučuje se fizička aktivnost kroz barem dva tjedna od operacije pod čime se smatra podizanje tereta težeg od 5 kilograma, zatim skakanje, naglo saginjanje, trljanje očiju, boravljenje u zadimljenih i prašnjavim prostorijama ili pak boravak i plivanje u bazenima, saunama i sl. zbog prevencije eventualne infekcije svježe operiranog oka.

Što s putovanjima?

Što se tiče samih putovanja, nema posebnih restrikcija osim održavanja svjesnosti za redovnim kapanjem lokalne terapije prema uputama i pridržavanja gore navedenih uputa. Nakon operacije mrene očekuje se osim poboljšanja vidne oštrine i poboljšanje kontrastne osjetljivosti što će dovesti do jasnije percepcije samih boja. Dok je svijet kroz uznapredovalu mrenu „prigušen“, „siv“ i u „žutim nijansama“ sve to nestaje nakon operacije čime se zaljubljenici u boje, modu, prirodu i fotografiju mogu vratiti istraživanju i novim kombinacijama s novim čistim pogledom.

Ako ste jedni od onih koji su se prepoznali u ovome tekstu, onda je pravo vrijeme da se prepustite u ruke stručnjacima. Dobra je vijest da tijekom ljeta u poliklinici Optical Express možete iskoristiti popust na operaciju sive mrene te na lasersku korekciju vida.

U poliklinici Optical Express rade vodeći hrvatski kirurzi i možete se s potpunim povjerenjem prepustiti u njihove ruke.

Više na www.opticalexpress.hr ili broj telefona 01 56 25 450.

Lokacija: Strojarska cesta 18, 10000, Zagreb

Foto: Optical Express, Unsplash

Učitati još
Zatvori