Evo kako možete učinkovito umiriti crvenilo na koži

Evo kako možete učinkovito
umiriti crvenilo na koži

https://www.instagram.com/p/Btyzq7NA46y/?utm_source=ig_web_copy_link

Crvenilo na koži može se pripisati mnogim stvarima, od toplog vremena do intenzivnog vježbanja ili osjećaja uzbuđenja ili neugodnosti. Ponekad se crvenilo može javiti zbog nekog određenog stanja kože, poput rozaceje ili drugih problema koje ne možemo lako uočiti. U tu kategoriju spadaju i endokrini poremećaji. Neki uzroci crvenila su malo jednostavniji za liječenje od drugih i možda je potreban samo hladni oblog ili umirujuća maska za lice. No, drugim uzrocima se treba pozabaviti intenzivnijim tretmanima uz pomoć proizvoda za njegu kože. Potraga za savršenim receptom za smirivanje crvenila na koži može se obaviti nakon što utvrdite razlog vašeg crvenila.

Neki tipovi kože češće imaju simptome poput crvenila od drugih. U nastavku možete otkriti što učiniti da smirite kožu kad se to dogodi i koji znakovi ukazuju na problem koji može zahtijevati medicinsku intervenciju.

Pokušajte utvrditi uzrok crvenila

Ne može se svako crvenilo kože pripisati istom uzroku, pa samim time neće svi tretmani i lijekovi riješiti svaki problem jednako učinkovito. Kako biste započeli proces smirivanja kože, trebali biste utvrditi uzrok crvenila. Crvenilo na koži može biti uzrokovano mnoštvom faktora, poput vrućine, emocija, neugodnosti, lijekova, alkohola, rozaceje, endokrinih poremećaja pa čak i menopauze. Također, određeni vitamini, poput niacina, mogu dovesti do crvenila kože.

https://www.instagram.com/p/B9OX7XaolCP/?utm_source=ig_web_copy_link

Umirite crvenilo na koži hladnim oblogom

Ako vaše crvenilo nije uzrokovano zdravstvenim stanjem, liječenje je moguće uz pomoć hladnog obloga. U većini slučajeva koža se zacrveni zbog širenja krvnih žila u tom području, što tada omogućava krvi da prolazi kroz njih. Zbog toga se neki ljudi zacrvene tijekom vježbanja, kada piju alkohol ili ako im postane neugodno. Da biste smirili crvenilo, stavite čistu krpu u plastičnu vrećicu napunjenu kockicama leda i ostavite je u zamrzivaču oko 15 minuta. Zatim uzmite krpu i nježno ju stavite na kožu. Držite ju na licu oko 20 minuta.

Upotrijebite sheet masku s umirujućim sastojcima

Ako ne dolazi do crvenila zbog proširivanja krvnih žila, nego pokušavate smiriti crvenilo koje je uzrokovano suhoćom ili upalom kože, umirujuće sheet maske su odličan tretman. Pogotovo kada sadrže prave sastojke. Ružina vodica je dobro poznata po svojoj učinkovitosti u smanjenju crvenila i smirivanju nadražene kože. Prirodno je puna vitamina A, C i E, a vašu će kožu ostaviti fantastičnom i mirisnom u samo nekoliko minuta.

https://www.instagram.com/p/B8wYKA0J8nd/?utm_source=ig_web_copy_link

Upotrijebite Visine kapi

Visine kapi obećavaju da će ukloniti crvenilo iz vaših očiju, a kako se ispostavlja, ta ista karakteristika je primjenjiva i na kožu. Poput leda ili hladne vode, tako i Visine kapi sužavaju krvne žile smanjujući crvenilo i ograničavajući protok krvi u tom području. Mnogi već znaju da nekoliko kapi Visine-a mogu pružiti i privremeno olakšanje od crvenila oko prištića. Stručnjaci preporučuju da se ova praksa primijeni na bilo koje područje kože u kombinaciji s hidratantnom kremom.

Posavjetujte se s dermatologom u vezi tretmana

Ponekad crvenilo na koži zahtijeva tretmane i sastojke koje kućna rješenja ne mogu ponuditi. Dermatolozi godinama koriste lasersku tehnologiju u liječenju brojnih problema s kožom – od smanjenja ožiljaka od akni, smanjenja hiperpigmentacije do smanjenja bora bez odlaska pod nož.

Potražite lijekove za smanjenje crvenila

Ako znate da je crvenilo na vašoj koži uzrokovano rozacejom, možete potražiti određene lijekove na recept kako biste liječili svoje simptome. Ako vam je koža posebno suha zbog rozaceje, privremeno olakšanje vam može pružiti i umirujuća hidratantna krema. Primjerice, Weleda Skin Food ima bogatu formulu koja je dovoljno gusta za kožu ruku, a opet dovoljno nježna za lice.

https://www.instagram.com/p/B9Sg7C5o_8d/?utm_source=ig_web_copy_link

Izbjegavajte proizvode koji nadražuju vašu kožu

Ponekad crvenilo može biti pogoršano određenim sastojcima u našoj beauty rutini, primjerice kiselinama. One se obično koriste za piling kože. Također, treba izbjegavati retinol jer može dodatno iziritirati osjetljivu kožu, kao i oštre mehanički pilinzi. Neki proizvodi protiv prištića mogu pridonijeti isušivanju kože i treba ih oprezno koristiti ako imate osjetljivu kožu. U te proizvode spadaju benzoil peroksid, salicilna kiselina i glikolna kiselina.

Ako se nikako ne možete oprostiti od svojih omiljenih kiselina, potražite formule koje sadrže samo mali postotak istih. Isto tako, ograničite upotrebu proizvoda koji sadrže kiseline na svaki drugi dan ili samo nekoliko puta tjedno. Pazite da svaki dan nanosite hidratantnu kremu i SPF, čak i kada su dani oblačni. U suprotnom, kiseline mogu oštetiti kožu skloniju iritaciji ako je izložena UV zrakama.

Smanjite crvenilo kože iznutra

Na isti način kao što određeni sastojci za njegu kože mogu potaknuti crvenilo na koži izvana, neke namirnice i pića mogu uzrokovati crvenilo na koži iznutra. Ako ste skloni crvenilu ili rozaceji, tada možete izbjeći okidače poput začinjene hrane, agruma, rajčice, čokolade i cimeta. Uz to, izlaganje vjetru, konzumiranje alkohola i nekih toplih pića mogu biti dodatni okidači.

https://www.instagram.com/p/BxrjnvNIGbC/?utm_source=ig_web_copy_link

Razgovarajte s liječnikom ako se crvenilo nastavi

Ako ste iscrpili sve mogućnosti i još uvijek ne možete naći olakšanje od crvenila, uvijek je dobra ideja posavjetovati se s liječnikom. Pogotovo ako uz crvenilo postoje i drugi simptomi poput brzih otkucaja srca, znojenja ili nešto treće. Uvijek je bolje otići po savjet kod stručnjaka, nego riskirati dodatno pogoršanje.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori