Zašto bi svi trebali isprobati japanski način prehrane?

Zašto bi svi trebali isprobati
japanski način prehrane?

Objavu dijeli Elxi Elvina (@elxielvina)

Japan se uvijek nalazi na samom vrhu popisa zemalja s najdužim životnim vijekom tako je nepobitno da Japanci nešto rade ne samo drugačije, već i bolje od većine. Tajna njihove dugovječnosti krije se u njihovom životnom stilu koji nas, kao i mnogo toga, vodi o prehrane. Kao početak zdravlja i zdravog životnog stila, uravnotežena prehrana bazirana na svježim, lokalnim i sezonskim namirnicama s razlogom je sve popularnija. Nakon što smo kao rezultat sve većeg broja lanaca brze hrane i sve dužeg popisa novih i na prvu uzbudljivih i primamljivih brzih jela prženih u dubokom ulju stvorili nikad manje zdravi svijet i dotaknuli dno, mnogi su osjetili potrebu za promjenom kako životnog stila, tako i načina prehrane.

Povratak jednostavnijoj i zdravijoj prehrani nametnuo se kao savršeni prvi korak prema boljem i zdravijem životu općenito, a potraga za uravnoteženom i zdravom prehranom koja će izvući i ponuditi nam ono najbolje od jednostavnih namirnica još jednom nas je odvela ravno u Japan.

ZAŠTO JE JAPANSKA PREHRANA TOLIKO DOBRA?

U čemu se krije tajna japanske prehrane? U njezinoj jednostavnosti. Za razliku od prehrane koja je osvojila svijet, prešla granice tradicionalnih kuhinja te donijela brza rješenja i nezdrave navike, Japanci su ostali vjerni tradiciji i prehrani baziranoj na svježem, lokalnom i sezonskom. Tradicionalna japanska prehrana svoje korijene i bazu pronalazi u svježim namirnicama, s minimalno industrijski prerađene hrane i šećera. U središtu japanske prehrane nalaze se žitarice i povrće kojima se dodaju umjerene količine životinjskih proizvoda i soje te minimalno mliječnih proizvoda i voća kako bi se stvorila savršena ravnoteža.

Tradicionalna japanska prehrana je vrlo slična onoj kineskoj s rižom, kuhanim i ukiseljenim povrćem, ribom i mesom kao ključnim namirnicama. Ipak, s obzirom na to da se Japan smjestio na više od šest tisuća otoka, Japanci konzumiraju znatno veće količine ribe od ostalih azijskih država. Uz sirovu ribu koja je ključan dio najpopularnije japanskog tradicionalnog jela, sushija, japanska prehrana vrvi ukiseljenom, fermentiranom i dimljenom hranom. Uz povrće i ribu, u japanskoj prehrani važnu ulogu igra i soja koju Japanci konzumiraju u obliku svježih edamame zrna i tofua, dok je voće poput japanskih jabuka i mandarina rezervirano za doručak ili zdravi desert. Kraj japanske prehrane nalazi se u zelenom čaju kojeg Japanci naprosto obožavaju. I dok je svijet tek nedavno otkrio matchu i njezino pozitivno djelovanje na zdravlje, Japanci u njoj uživaju stoljećima.

Od povrća i ribe do morskih algi i matche, sve te namirnice stvaraju čarobnu kombinaciju u kojoj se krije bezbroj zdravih obroka i tajna odličnog zdravlja i dugovječnosti Japanaca.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori