REAL TALK: Endometrioza pogađa 1 od 10 žena i baš zato o tome moramo razgovarati
REAL TALK: Endometrioza pogađa 1 od 10 žena i baš zato o tome moramo razgovarati

REAL TALK: Endometrioza pogađa 1 od 10 žena i baš zato o tome moramo razgovarati

Unazad nekoliko godina riječ endometrioza gotovo da se nije mogla ni čuti u javnom prostoru. Osobe oboljele od endometrioze svoju su borbu vodile u tišini, a često i u kompletnom neznanju i mraku oko toga što im se događa. Srećom, dovoljno je bilo nekoliko medijskih istupa od snažnih svjetskih (i hrvatskih) poznatih ličnosti kako bi se bacilo barem malo svjetla na kompleksnu i slojevitu temu koja u težim slučajevima može biti u potpunosti debilitirajuća za pojedinca. Endometrioza ima poražavajuću pojavnost u ženskoj populaciji, spada u vrlo česte ginekološke bolesti, a opet – nedovoljno se često dijagnosticira.

Od nje obolijevaju žene reproduktivne dobi. Procjenjuje se da približno 10% žena diljem svijeta ima endometriozu, a često može ostati nedijagnosticirana godinama. Ova statistika bila je polazna točka za osnivanje udruge Ja sam 1 od 10, prvo u obliku građanske inicijative s kojom su pokretačice 2022. godine došle i do Hrvatskog sabora, a zatim i punopravne udruge koja je zaslužna za proglašenje 1. ožujka kao hrvatskog Dana podizanja svijesti o endometriozi. Tim udruge Ja sam 1 od 10 broji 5 članica, predsjednicu Zoricu Martić, potpredsjenicu Niku Bašić Bunić, pravnu savjetnicu Kristinu Martić, tajnicu Žaklinu Posavec te Tinu Bačić zaduženu za odnose s javnošću.

S obzirom na to da smo rubriku REAL TALK pokrenuli kako bismo u njoj razgovarali o svakodnevnim temama kojima se možda još uvijek daje nedovoljno medijskog prostora, razgovor s članicama udruge Ja sam 1 od 10 bio je logičan korak kako bismo bacili barem malo svjetla na opseg stanja koji endometrioza obuhvaća.

Članice udruge Ja sam 1 od 10: Kristina Martić, Žaklina Posavec, Nika Bašić Bunić, Tina Bačić, Zorica Martić

Što je zapravo endometrioza?

Endometrioza je kronična, progresivna, benigna, sistemska upalna bolest koju karakterizira rast tkiva, endometrija, sličan onom sluznici iz maternice, po najčešće, okolnim organima, no može zahvatiti bilo koji organ u organizmu, poput pluća, pupka, dijafragme… Posebna dijagnoza, koja najčešće prati endometriozu ruku pod ruku je adenomioza, odnosno prodiranje tkiva endometrija u mišićni sloj maternice.

To je tkivo osjetljivo na promjenu ženskih spolnih hormona, te se svaki mjesec ponaša kao i tkivo koje se nalazi u maternici: tijekom ciklusa raste i zadebljava se, a tijekom menstruacije se ljušti i krvari te stvara intenzivne grčeve i bolove. Kontinuirano i ciklično nakupljanje krvi unutar zdjelice uzrokuje kroničnu upalu. S vremenom nastaju i priraslice (ožiljci) koje pridonose stvaranju kronične boli i naposlijetku, disfunkciji te sljepljivanju organa.

Kliničari razlikuju tri tipa endometrioze: endometriotične ciste po jajnicima, zatim površinske lezije na zdjeličnom dnu te konačno, duboka infiltrirajuća endometrioza, odnosno ona koja ulazi dublje od 5mm u tkivo. Statistike govore da od endometrioze boluje 1 od 10 žena u svijetu.

 • Premda brojne žene boluju od endometrioze, i dan danas ju je teško dijagnosticirati. Mnoge žene žale se kako su im liječnici godinama govorili kako “samo imaju bolne mjesečnice”, dok liječnici tvrde kako zaista nije moguće samo tako otkriti ima li netko tu dijagnozu. Koji su simptomi koji bi ženu mogli natjerati da posumnja na endometriozu te potraži pomoć liječnika?

Problematika dijagnostike leži u raznovrsnosti simptoma, koji variraju od iznimno bolnih menstruacija, obilnih ili produženih menstrualnih krvarenja, boli pri spolnim odnosima, boli pri uriniranju ili defekaciji, zdjeličnoj boli tijekom cijelog ciklusa, boli u nogama, gdje god se žarišta nalaze. Također, prisutni su opći i kronični umor, iscrpljenost, zabrinutost, bezvoljnost, pa sve do depresije i anksioznosti, ali i PTSP-a.

U ranijoj životnoj dobi, te je simptome teško pratiti i povezivati, zato najčešće i prolazi oko 10 godina u prosjeku od pojave simptoma do dobivanja dijagnoze, a bolest u tom periodu najčešće jako uznapreduje. Međutim svaka od endo oboljelih žena, reći će vam da je oduvijek postojao neki obrazac kojim je tijelo jasno vikalo da nešto nije u redu.

Tim okupljenih ljudi koji se odlučio pozabaviti temom endometrioze u Hrvatskoj ipak snažno vjeruje da sustavnom edukacijom svih uključenih u proces možemo značajno skratiti taj broj godina. Cilj našeg djelovanja bio bi dovoljna osviještenost liječnika opće prakse, primarnih ginekologa, roditelja, profesora, vršnjaka i samih djevojaka o endometriozi kako bi se što ranije postavila sumnja, te pravilno počelo pratiti stanje.

Ne radi se samo o bolnim mjesečnicama. Problematika dijagnostike leži u raznovrsnosti simptoma

 • Kako liječnici uspjevaju dijagnosticirati endometriozu?

Iako statistike govore da se endometrioza najčešće otkriva u sklopu liječenja neplodnosti, dakle malo kasnije u životu, ipak postoje zlatni standardi u postavljanju dijagnoze. Kada liječnik posumnja na endometriozu, može izvršiti specifičan ginekološki pregled koji uključuje vizualni pregled rodnice, bimanulani palapacijski pregled zdjeličnog dna te ultrazvučni pregled. Specifičnost pregleda za pacijenticu leži u iznimnoj bolnosti i dugotrajnosti dok je za liječnika izinmno važna njegova educiranost i sposobnost. Također, od iznimne je važnosti suradnja i povjerenje između pacijentice i liječnika, upravo zbog prisutnosti velike količine boli. Završna potvrda, koja se odvija samo uz obostrano slaganje pacijentice i liječnika je laparoskopska dijagnostička operacija.

 • Često se govori da je “trudnoća lijek za endometriozu”, što ženama oboljelim od endometrioze govore i sami liječnici. U kojem smislu i kakva su iskustva žena s kojima ste razgovarali po tom pitanju?

Endometriozu prati puno tabua, pa tako i ovaj. Iako nije sasvim netočan u doslovnom smislu da su tada ženini spolni hormoni na mirovanju, pa je to ako ništa “odmor za tijelo” u tom smislu. Endometriozu su, pojedinci koji su je pratili i proučavali oduvijek desetljećima opisivali kao “bolest mlade zaposlene bjelkinje”, odnosno od nje su najčešće obolijevale bijele žene mlađe dobi, završenih visokih škola, s velikim karijernim aspiracijama. Odnosno one koje nisu rađale od 18. godine života niz djece.

Naravno, tu trebamo uzeti u obzir zdravstvena prava drugih rasa, odnosno manjak evidencije i praćenja, no shvaćate sliku.

Lijeka za sad nema, međutim istraživanja su u tijeku. Opće olakšanje simptoma može donijeti život u skladu s njima, dakle poštivanje prehrane, bioloških ritmova ali i svih ostalih potreba organizma, kao i medikamentna terapija ili ekscizijska operacija.

 • Endometrioza može “napasti” razne dijelove tijela, a ne samo jajnike i maternicu. Kako u tim slučajevima prepoznati je li riječ o endometriozi?

Uglavnom idu zajedno, odnosno rijetko se dogodi da nema primarnih simptoma na jajnicima i maternici. Neki od ostalih simptoma su senzorna osjetljivost, tempetraturna osjetljivost, migrene, otežano disanje, otežano hodanje i kretanje, povišena tjelesna temperatura, poslijedično propadanje nezahvaćenih organa koji preuzimaju “višak” posla na sebe… Širina, cikličnost i sistematičnost se zapravo ne mogu pobrojati.

Bolest ima 1000 lica i simptomi su vrlo individualni.

 • Na žalost, endometrioza je čest problem o kojem se zaista malo govori, a žene često osjećaju kao da su nevidljive te da se njihovo stanje ne shvaća ozbiljno. Kako ste odlučili pokrenuti udrugu Ja sam 1 od 10 i kakve su reakcije žena?

Prije točno godinu dana dogodila su se tri neovisna medijska istupa žena koje su se nakon toga povezale i prionule na rad. Zbog osobnih razloga, dio tog tima je na početku odustao od daljnjeg rada. Pridružile su se nove cure. Taj sastav cura radi neprekidno od tada na nekoliko frontova. Od komunikacije sa ženama, suradnje s Referentnim centrom, podizanja svjesnosti u općoj javnosti do komunikacije s relevantnim instituacijama na gradskim i državnoj razini. Tu je još i cijeli administrativni back up posao koji vođenje Udruge zahtjeva. Ima nas 4 s pridruženom petom suradnicom. Bilateralna suradnja s odličnim sastavom liječnika i drugog osoblja Referentnog centra je gotovo svakodnevna i zaista pokušavamo obuhvatiti sve njihove i sve naše potrebe koje su nužne da bi se sustav promijenio te da bi žene i cure dobile odgovarajuću skrb.

Povod je vrlo jednostavan i očit ako nas pitate: oni koji nas liječe su odlučili glasno izreći što im se sve treba omogućiti da nas dobro i pravodobno liječe, a mi koje to nosimo, odlučile smo reći što sve treba omogućiti da bi lakše živjele.

Prošle smo put noćnih istraživanja interneta godinama koje smo provodile ležečki. Ideja da se nekome značajno skrati put do informacija ali i do mirnijeg života zvuči jako primamljivo.

Mimo toga svega, iako sumnjam da treba još razloga, osobno sigurno 10-ak godina više puta tjedno razgovaram satima sa ženama na telefon, koje nekako dođu do mog broja. Odlučile smo im takav support omogućiti kroz našu Udrugu, bilo da im treba konkretan savjet ili samo uho za slušanje.

 • Recite nam više o Danu endometrioze.

Proglašenje Dana podizanja svijesti o endometriozi u Republici Hrvatskoj koje je Sabor donio prošlog mjeseca zaista je važan i velik korak za sve žene koje godinama i desetljećima žive u potpunom mraku. Ali i za sve djevojčice koje dolaze iza nas. Bilo je posebno emotivno sudjelovati u ovom procesu. Vidjeti da su svi okupljeni za stolom u Saboru dirnuti do suza kao i da su svi redom svoja izlaganja započeli s “I ja imam 1 od 10 u bliskom okruženju…” Muškarci, žene, desni, lijevi, vladajući i oporbeni, svi su plakali.

Nakon godina i godina potpunog neshvaćanja ikog tko bi trebao shvatiti, ovo je bio trenutak koji ni jedna od nas nije mogala sanjati.

 • Mogu li žene uz vašu pomoć doći do najboljih liječnika u Hrvatskoj koji se bave endometriozom?

Da, rad pokušavamo organizirati tako da je naš web glavno sredstvo komuniciranja s oboljelim ženama. Tako ćemo ih u budućnosti moći izvijestiti o svim granama medicine i stručnjacima koji će postati dio tima.

Za sada, pogotovo žene s težom kliničkom slikom savjetujemo da se obrate Referentnom centru, KBC Zagreb u Petrovoj bolnici. Bilo putem maila [email protected], bilo putem telefona 01/4604723 I 01/4604791.

 • Što biste savjetovali ženama koje sumnjaju na endometriozu?

Razgovor, prije svega iskren i otvoren, s liječnikom koji ih redovno vodi, zatim uputnica za Referetni centar odakle će dalje biti pravilno upućene, što i kako trebaju dalje. Konačno, naša Udruga, učlanjenje u istu i praćenje weba www.jasam1od10.hr te ostalih kanala komunikacije Udruge.

 • Kakvu povezanost imaju prehrana i endometrioza? Je li istina da određeni proizvodi mogu razbuktati stanje?

Protuupalno djelovanje specifične prehrane donosi značajna olakšanja u simptomima. Šećer, bijelo brašno, alkohol, kava, mliječni proizvodi, crveno meso, rafinirani proizvodi, sve to utječe plodno na upalu, tj. hrani upalne procese unutar organizma. Eliminacijom, i to radikalnom sve takve hrane iz prehrane, tijelo dobiva više snage i vremena baviti se osnovnim problemom. To je spartanski način života, gdje se svaka greška skupo plaća.

Vrlo je nužna i važna, naravno, pravilna mikronutricija, odnosno trajno suplementiranje organizma preparatima koji također djeluju protuupalno.

 • Koje su alternativne metode liječenja?

Ne bih ih nazvala liječnjem, iako sama imam izvrsne rezultate s takvim načinom nošenja s endometriozom, dakle dovela sam ju do potpunog povlačnja.
Kao i simptomi, i ovo je vrlo individualno za svaki organizam. Od prehrane I mikronutricije koje su broj jedan, do redovite fizičke aktivnosti, yoge, plivanja, hodanja, meditacija, boravaka u prirodi I u moru, boravaka na suncu (odgovorno), masaža, akupunkture, akupresure, fito-aromaterapije… Generalno, neprekidan rad na sebi, uz vrlo važan aspekt njegovanja duševnog I psihičkog dijela osobe.

Koja je prava formula? To je na svakoj od nas da otkrije za sebe, metodom pokušaja i pogrešaka.

 • Ima li endometrioza veze s godinama ili je ona nešto s čime se zapravo rađamo?

Nema veze s godinama, ali ako promotrimo ženin život od rođenja do smrti, jasno je da je endometrioza najvidljivija i najaktivnija tijekom reproduktivne dobi žene. Ta je dob ujedno i dob kad je žena fizički, ili bi barem trebala biti, najjača. Viđamo simptome u curica s pojavom prve menstruacije, a nova istraživanja pokazuju da 2-5% pacijentica u prirodnoj menopauzi i dalje ima aktivno stanje.

 • I posljednje, ali nimalo manje važno. Psihološki element bolesti je jedna od njenih velikih odrednica. Kako se s njime nositi?

Vrlo važan aspekt tretiranja same endometrioze je onaj psihološki. Razumijevanje okoline i support u svakom obliku je krucijalan za psihički stabilitet osobe koja se bori s ovim.

Prvi moment u životu žene je u suočavanje s dijagnozom, potom sekundarno suočavanje kada osoba zaista poveže sve svoje simptome i dobije konačan odgovor, a zatim imamo moment cikličnih re-lapsova u fazama težeg stanja. Sve u svemu, to je život s konstantnim podsjetnicima da ne možeš kako i koliko mogu drugi/svi oko tebe. Što god – ići na posao, nositi službenu odjeću, ići na proslave i zabave, u kina, na tenis, ustati, hodati, probavljati… Pate svi odnosi, od poslovnih do privatnih, partnerskih, obiteljskih, prijateljskih. Ovo je zaista vrlo važan segment koji treba imati na umu.

Foto: ConnectedContent (Matko Pecotić), Unsplash

Učitati još
Zatvori