REAL TALK: Evo zašto biste trebali imati seks za vrijeme menstruacije
REAL TALK: Evo zašto biste trebali imati seks za vrijeme menstruacije

REAL TALK: Evo zašto biste trebali imati
seks za vrijeme menstruacije

Još uvijek niste isprobali seks za vrijeme menstruacije? Srećom, u proteklih 20 godina doista se promijenio narativ oko seksa i menstruacije, jer da se i dalje pridržavamo savjeta iz starih lifestyle magazina – seksali bismo se do 8 dana manje mjesečno.

Seks za vrijeme menstruacije može biti i čudan i odbojan, ako se ne osjećate opušteno u činjenici da vam tijelo funkcionira drugačije no ostatak mjeseca. Inače nema baš niti jedan razlog zašto ga ne biste upražnjavali.

U nastavku saznajte sve benefite seksa za vrijeme menstruacije, kao i kako tada imati najbolji seks koji ste ikada imali!

Možemo li uopće imati seks za vrijeme menstruacije?

S medicinske strane odgovor je apsolutno da! Jedini razlog zašto nemate seks za vrijeme menstruacije jest ako to vama nije ugodno ili nemate partnera koji vas u tome podržava. Seks za vrijeme menstruacije je baš kao i svaki drugi – pomalo nezgodan i može biti neuredan, ali istovremeno i vrlo zadovoljavajuć.

Žene su godinama bile osuđivane radi seksualne želje tijekom menstruacije, no ženska senzualnost i seksualnost ne staju onoga trena kada stigne menstruacija. Upravo zato, možda je sada idealan trenutak da se oslobodite stigme i uživate u menstrualnom seksu – jer u stvari dolazi s pregršt benefita.

Također, seks za vrijeme menstruacije nije rezerviran samo za partnere. U menstrualnom seksu možete uživati s bilo kim, dokle god se ponašate odgovorno i koristite zaštitu.

Seks za vrijeme menstruacije: benefiti

• Manje bolne menstruacije
• Kraće trajanje menstruacije
• Bolje raspoloženje
• Pojačan libido
• Pojačana prirodna lubrikacija
• Smanjenje stresa
• Smanjenje glavobolje i migrene

Vjerujemo da ćete se složiti – seks za vrijeme menstruacije se isplati i već samo zato što skraćuje vrijeme trajanje menstruacije i ublažava grčeve! Kada se seksate već pri početku menstruacije, mogli biste izbjeći uobičajeno bolne grčeve koji nastaju kod kontrahiranja maternice. Kako i kod orgazma dolazi do kontrakcije maternice, ako je ona do tada bila u grču – osjetit ćete naglo olakšanje. Također, kako se kod orgazma ispuštaju endorfini, osjetit ćete manju bol, bit ćete bolje raspoloženi i spustit će vam razinu stresa.

Prednost prirodne lubrikacije

Iako vam se na prvu možda uopće ne seksa, velik broj žena ima pojačan libido za vrijeme menstruacije – ali i neki muškarci! Kako tada imamo izraženije fluktuacije hormona, možete biti osjetljiviji na podražaje, pa jednako tako i više uzbuđeni.

Skup s tim dolazi i ugodniji seks kako radi menstruacije imate više prirodne lubrikacije. Prirodna lubrikacija može i ne mora biti izraženija, a uz kondom se radi ugodnijeg iskustva uvijek preporučuje koristiti lubrikant.

No odabir odgovarajućeg lubrikanta može biti izazovan, kako su primjerice vodeni i silikonski lubrikanti sigurni za kondome, no brže se posuše, dok su uljni bolji za dugotrajan efekt ugode – no nisu sigurni za kondome, pa ni za silikonske seks igračke. Utoliko, tjedan menstruacije je tjedan kada nemate tu brigu!

Za kraj, menstruacija i traje kraće kada se seksate. Kako maternica kontrakcijama izbacuje sloj koji se ljušti, uz seks i orgazam ćete dodatnim kontrakcijama zapravo omogućiti brže ljuštenje, što instantno skraćuje trajanje menstruacije.

Zapamtite, nije ništa neprirodno, čudno ili prljavo vezano za menstruaciju – to je normalan tjelesni proces kojega proživljavate skup s ostalim ženama diljem svijeta.

Može li se zatrudnjeti za vrijeme menstruacije?

Možda je ovo odgovor kojemu se niste nadali – ali da! Prije svega, seks za vrijeme menstruacije je siguran samo ako ste s dugogodišnjim partnerom jer se lakše prenose spolno prenosive bolesti, no čak i s njim nije siguran kada je u pitanju trudnoća.

Razlog tome je što morate biti sigurni da doista imate menstruaciju, a ne spotting ili sličan oblik krvarenja. Naime, neke žene će imati krvarenje i tijekom ovulacije, kada ste još izrazito plodni. U onom trenu kada krene prava menstruacija, ne možete zatrudnjeti jer se površina maternice konstantno ljušti.

No treba imati na umu da spermiji mogu živjeti u vama do pet dana. To znači da ako ste imali seks pri kraju menstruacije, tehnički možete ostati trudni ako vam se maternica kompletno oljušti u sljedećih nekoliko dana.

Šanse su sveukupno doista male, no ipak treba biti svjestan u kojem slučaju se iznenadna trudnoća može dogoditi.

Seks za vrijeme menstruacije: mane

• Pojačana bol kod određenih stanja
• Može biti neuredan
• Mogu biti izraženiji neugodni mirisi
• Limitirani ste seksualnim pozicijama
• Skloniji ste primiti ili dati spolno prenosivu bolest

Kako postoje pozitivne strane, tako postoje i negativne strane, ipak vjerujemo da i neke negativne su samo stvar drugačijeg pogleda. Naime, prva i poprilično upadljiva stvar je izraženije neugodan miris i neurednost.

Krv može završiti po vama, partneru i krevetu. Ne postoji ništa što se ne može brzo sanirati, ali razumijemo ako vam to stvara pojačanu nelagodu. Jednaka je stvar s mirisom; na prvu ćete ga vjerojatno intenzivnije osjetiti, a kada se stvari zahuktaju će vjerojatno sasvim nestati, no može pridonijeti nelagodi. Vaš partner bi, u slučaju da želi seks za vrijeme menstruacije, trebao biti podrška i olakšati vam cijeli proces.

Sve mane mogu biti zanemarive osim…

Iako seks za vrijeme menstruacije većini smanjuje bol, nekima je može i pojačati. U slučaju da imate endometriozu, tijekom menstruacije možete primijetiti raznovrsne simptome, osim izraženijih grčeva. Jednako tako, seks može ove simptome samo pojačati. Ipak, ovo nije jednoznačno pravilo!

Također, ovisno o vašim preferencijama – ili stupnju ugode – seks može biti limitiran pozama. U slučaju da volite biti na partneru, krv bi mogla ubrzano završiti posvuda, a isto vrijedi za sve poze koje pomalo prkose gravitaciji. Najugodniji položaj je svakako na leđima, no ne znači da jedino njega morate prakticirati.

Oprez – spolno prenosive bolesti!

Najbitnija stavka i svakako najveća mana seksa za vrijeme menstruacije jest dobivanje ili davanje spolno prenosive bolesti. Virusi i drugi patogeni mogu biti prisutni kako u krvi, tako i u menstrualnoj krvi. Sve tjelesne tekućine mogu prenositi HIV i slične spolne bolesti, a uz proširen cerviks – virusi mogu i jednostavnije priječi i na vas. Utoliko, jedini siguran način ako želite imati seks bez kondoma jest da idete na redovita testiranja i imate partnera od povjerenja.

Iznenađujuće čest problem kod žena mogu biti i gljivice, koje mogu prenijeti i partnerima. Gljivice se mogu javiti radi naglog rasta pH u maternici, koji im omogućuje brže razvijanje. Ne postoji znanstveni dokaz da će se ovo zasigurno dogoditi, no žene koje su generalno podložne ovakvim vaginalnim infekcijama, bit će im podložnije i za vrijeme menstruacije.

Još jedan česti ženski problem zapravo se može javiti tijekom seksa bilo kad, pa možda i malo češće kada imate menstruaciju, a to je upala urinarnog trakta. Ona se događa jer bakterije iz mjehura dospiju u maternicu tijekom seksa.

A što je s oralnim seksom?

Oralni seks za vrijeme menstruacije je samo stvar dogovora vas i vašeg partnera – jer medicinski, nije zabranjen! Menstruacija nije prljava, iako je lako zamisliti drugačije, pa vam se zapravo ništa ne može dogoditi završi li malo krvi u ustima. No ako vas to brine, oralni seks fokusiran samo na klitoris praktički će izbjeći bilo kakvu ingestiju krvi!

Za opušteniji oralni seks možete isprobati i menstrualnu čašicu, no nemojte je zaboraviti izvaditi na vrijeme.

Kako imati najbolji seks za vrijeme menstruacije ikad?

• Prije svega budite otvoreni i iskreni sa svojim partnerom. Razgovarajte o tome kako se osjećate po pitanju seksa za vrijeme menstruacije i koje su vam neke granice. Što iskrenije pričate o tome, imat ćete oboje ugodnije iskustvo
• Ako često nosite tampone, ne zaboravite ga izvaditi tijekom predigre kako biste ostali dovoljno lubricirani
• Koristite tamne ručnike na krevetu kako biste izbjegli mrlje po posteljini
• Ako vas brinu mrlje ili višak krvi po partneru, isprobajte seks u tušu
• Pripremite se prije seksa tako da nabavite kozmetičke i vlažne maramice koje ćete držati pored kreveta

• Za opušteniji oralni seks, ili seks generalno, isprobajte ženske kondome poput kondoma Unique Lady. Lagano se umetnu u kanalić i tako sprječavaju izlijevanje krvi
• Za sigurniji seks, ako niste u vezi, ne zaboravite na kondome
• Ako vam vaše uobičajene poze nisu udobne, isprobajte nešto drugo – pričajte s partnerom o tome što vam odgovara, a što ne. Bitno je nastaviti razgovarati i tijekom seksa. Nemojte se susprezati reći ako vas nešto boli
• Nemojte se fokusirati samo na penetrativan seks. Stimulirajte se oralno i manualno, a poslužite se i s igračkama! Vibratori se mogu koristiti tijekom menstruacije, kao i stimulatori klitorisa koji mogu biti posebno uzbuđujući. Isprobajte one koji vibriraju, stimuliraju zračno ili imitiraju pokrete jezika.

Foto: Pexels, Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori