Otkrivamo sve što vas je ikad zanimalo o dugotrajnom uklanjanju dlačica

Otkrivamo sve što vas je ikad zanimalo o
dugotrajnom uklanjanju dlačica

Čovjek od davnina vodi bitku s nepoželjnim dlakama. Još od doba Kleopatre pokušavamo ih se trajno riješiti na razne načine jer nam predstavljaju veliki estetski problem. Sve dosad smo tu bitku gubili, no uz  diodni laser nove generacije koji radi na tri valne duljine nepoželjnim dlakama je došao kraj.

Što je dlaka?

Dlaka je rožnata tvorevina kože, a razvija se iz matičnih stanica koje se nalaze u korijenu. Vidljivi dio dlake iznad površine kože čini stabljiku dok dio uložen u kožu čini korijen dlake. Dubina korijena dlake varira ovisno o veličini dlake. Korijen dlake štiti ovojnica koju nazivamo folikulom, dok ga hrani dermalna papila kroz koju putuju sve hranjive tvari i kisik. Da bi se spriječio ponovni rast dlake potrebno je uništiti vezu koja opskrbljuje dlaku i matične stanice. Pigment koji daje boju dlake je melanin te ga dijelimo na eumelanin i felamelanin. Prvi nam daje  svijetloplave i riđe dlake koje slabije upijaju lasersku zraku te je potreban veći broj ponavljanja tretmana. Druga vrsta melanina nam daje tamne, čvrste dlake koje izvrsno reagiraju na lasersku zraku. Broj i veličina dlaka ovise o brojnim faktorima: rasi, genetici, dobi, podneblju, boji kože… Razlikujemo dvije vrste dlaka – velus dlačice i terminalne dlake. Kako starimo, određeni broj velus dlačica sazrijeva i pretvara se u terminalne dlake koje se mogu tretirati laserskom zrakom.

Rast dlaka se odvija kroz ciklus koji se sastoji od 3 faze. Normalno je da dlake rastu u različitim fazama ciklusa neovisno jedna o drugoj, a izuzetak je trudnoća kada se sve dlake nalaze u istoj fazi ciklusa.

anagenoj fazi dlaka raste i tada ju je najbolje tretirati laserom jer je vezana za papilu koja ju hrani dok joj laserskom zrakom prekidamo vezu s krvi i kisikom. Duljina anagene faze traje različito, ovisno o mjestu na kojem se dlake nalaze kao i broju dlaka koje su trenutno u anagenoj fazi. Zbog toga je potrebno napraviti pauzu od oko 4 tjedna između tretmana i za to vrijeme brijati dlačice, jer samo na taj način možemo povećati broj dlaka u anagenoj fazi.

Katagena faza je početak odumiranja dlake. Dolazi do početnog odvajanja dlake od korijena te dlaka putuje prema površini kože. Ukoliko ovakvu dlaku tretiramo laserom, velika je vjerojatnost da ćemo ju samo oslabiti zbog toga što njezina veza s papulom koja joj osigurava hranu nije toliko čvrsta ili je već u potpunosti prekinuta prirodnim putem.

Telogena faza je završna faza rasta dlake, gdje se stara dlaka izbacuje van, u potpunosti se odvojila i tada započinje novi ciklus rasta dlake.

Ukupan broj dlaka i folikula je određen pri porodu i ne može se nikako povećati, može se jedino dogoditi da svi folikuli nisu trenutno aktivni i da će se aktivirati kasnije tokom života i zbog toga je potrebno u nekim slučajevima tretman ponoviti jednom u svakih godinu i pol do dvije.

Laseri

Laseri su se prvo počeli koristiti u medicinske svrhe, a zadnjih desetak godina se intenzivno koriste u kozmetičkim salonima. Imaju širok spektar djelovanja te se laseri različitih valnih duljina koriste u različite svrhe. Laserska zraka prepoznaje jednu od tri obojene tvari u organizmu – vodu, crvena krvna zrnca i melanin te ovisno o tvari koju prepoznaje i djeluje, ne može se dogoditi da laser koji prepoznaje melanin djeluje na celulit ili obrnuto. Najpoznatiji su laseri koji utječu na smanjenje bora, laseri koji djeluju na vene i kapilare, laseri koji sprečavaju i uklanjaju celulit te nama trenutno najzanimljiviji laseri koji nam omogućuju dugotrajno uklanjanje dlaka.

Kako izgleda lasersko uklanjanje dlaka

Lasersko uklanjanje dlaka je medicinsko-kozmetički postupak kojim se svjetlosnom energijom diodnog lasera uklanjaju neželjene dlačice. Energija lasera prodire nekoliko milimetara u kožu kako bi se dosegnuo korijen i dlačica. Svjetlost lasera se u dodiru s melaninom iz dlake pretvara u toplinsku energiju te se uslijed tog zagrijavanja (termolize) događa koagulacija krvi koja opskrbljuje matične stanice, dlaku i njen korijen. Dlaka nakon toga više nije opskrbljena hranjivim tvarima te raste još nekoliko dana i u konačnici ispada.

Značajke i razlike lasera i IPL uređaja

Oba uređaja koriste isto načelo stvaranja energije, no nikako nisu isti – koriste svjetlost odnosno optičku energiju koju pretvaraju u toplinsku u svrhu termolize kako bi spriječili daljnji rast dlačica. Glavna razlika je u tehničkim karakteristikama samog uređaja i zrake koje emitiraju. Riječ laser je skraćenica ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’ što bi u slobodnom prijevodu značilo primjena koncentriranog snopa svjetlosti, dok skraćenica IPL označava intenzivno pulsirajuće svijetlo širokog snopa.

@onderbroeks

Dubina djelovanja lasera i IPL uređaja ovisi o valnoj duljini i njihovoj svjetlosnoj zraci. Kod lasera, zraka koja se imitira svaki je put ista – iste jačine i iste valne duljine, koncentriranija je te djeluje u dubinu, dok je kod IPL uređaja snop svjetlosti puno širi te zrake putuju različitom brzinom, smjerom i imaju različite valne duljine. Što je koža svjetlija, a dlaka tamnija, postižu se bolji rezultati. Stoga se savjetuje prije tretmana ne boraviti na suncu i ne ići u solarije jer tamnija koža upija više energije te su rezultati slabiji i veće su šanse za razvoj nuspojava u obliku crvenila ili otečenosti tretiranog područja. Laseri za razliku od IPL uređaja imaju bolje sisteme hlađenja, glava lasera kojom tretiramo određeno područje ima konstantnu temperaturu od 4 stupnja, što omogućuje gotovo bezbolne tretmane.

Zahvaljujući novim tehnologijama u radu, koristimo tri vrste lasera, a riječ je o laseru Alexandrite, Yag Laseru i Diodom laseru. Svaki od njih ima određenu valnu duljinu na kojoj radi te je moguće njegovu jačinu maksimalno prilagoditi svakom području, foto tipu kože i subjektivnom osjećaju klijenta kojeg tretiramo. Fototip kože predstavlja prirodnu sposobnost kože da nakon izlaganja  UV svjetlosti potamni, a ne izgori te na taj način spriječi oštećenja koja mogu nastati uslijed izlaganja UV svjetlosti. Razlikujemo 5 tipova kože koja možemo tretirati laserom; dijelimo ih na mliječnu put, svijetlu, normalnu i maslinastu put te kožu sa žućkastim tonom, dok tamno smeđu odnosno crnu kožu koja najlakše podnosi izlaganje UV svjetlosti ne možemo tretirati laserom.

755nm Alexandrite Laser

Omogućuje snažniju apsorpciju energije melanina iz dlake i to ga čini idealnim za najširi raspon tipova dlake i boje – posebno svijetle boje i tanke dlake, a s više površinskog prodiranja posebno je učinkovit za površinsku dlaku u područjima kao što su obrve i gornja usna.

@onderbroeks

1064nm Yag Laser

Valnu duljinu 1064nm karakterizira niža apsorpcija melanina, što ga čini fokusiranim rješenjem za tamnije tipove kože. Istodobno 1064nm nudi najdublju penetraciju u folikul dlake, omogućujući mu ciljanje korijena dlake i papile, kao i uklanjanje duboko fiksirane dlake u područjima kao što su vlasište i pazuh te je ovo najučinkovitija metoda uklanjanja dlaka.

808nm Diodni Laser

Klasična valna duljina laserskog uklanjanja dlačica od 808nm nudi duboku penetraciju u folikul dlake s visokom prosječnom snagom, velikom brzinom ponavljanja i velikim otvorom na aplikatoru od 2cm što osigurava brzi tretman. 808nm ima umjerenu razinu apsorpcije melanina što ga čini sigurnim za tamnije tipove kože. Njegove duboke penetracijske sposobnosti usmjerene su na sam folikul dlake. Zahvaljujući dubokom prodiranju u tkivo, idealan je  za tretiranje ruku, nogu, bikinija, obraza i brade.

Kako se pripremiti za tretman?

Prije nego što se odlučite otići na tretman, oboružajte se informacijama. Pripremite pitanja i pokušajte dobiti odgovor na sve što vas zanima. Nakon što ste dobili sve potrebne informacije i dogovorili termin važno je pripremiti područje koje želite tretirati. U literaturi se često spominje kako dlačice na području tretiranja treba obrijati 24 do 48 sati prije, međutim vi najbolje poznajete svoje tijelo. Dlačice idealne dužine su one koje osjetite pod prstima da su počele probijati van na površinu kože. To je najbolji pokazatelj da dlaka raste i veća je vjerojatnost da ćemo ju tretirati u anagenoj fazi odnosno fazi rasta. Neke dlake rastu brže, neke sporije te je u ovom koraku važna vaša procjena. Dlake koje su tretirane voskom imaju tanji korijen te oslabljen folikul pa ih treba obrijati nekoliko puta prije tretiranja laserom kako bi korijen i folikul ojačali i bolje upili lasersku zraku. U svakom slučaju trebalo bi proći minimalno 4 tjedna od zadnjeg čupanja dlačica voskom. 2 do 4 tjedna prije tretmana nije preporučljivo kožu izlagati suncu kako bi osigurali što veći kontrast između kože i dlake, također nije preporučljivo koristiti sredstva za samotamnjenje, dok je zabranjeno koristiti BHA i AHA kiseline. Na sam dan tretmana koža mora biti čista i bez šminke, kreme, parfema ili dezodoransa.

Što očekivati tijekom tretmana?

Prije samog tretmana obavljaju se konzultacije kako bi se utvrdilo stanje područja kojeg želimo tretirati. Tretman laserom se izvodi isključivo na zdravoj koži, dok su neke od kontraindikacija; tetovaže na području tretiranja, upalne akne (korištenje antibiotika za liječenje akni 2-4 tjedna prije postupka), agresivni tretmani protiv celulita (2-4 tjedna prije postupka), trudnoća, dijabetes, epilepsija, ugrađen pacemaker i svježi ožiljci na području koje želimo tretirati.

@onderbroeks

Nakon što se klijent smjesti na ležaj, na kožu nanosimo hidrogel, dok oči štitimo naočalama. Glavu lasera prislanjamo na kožu i pomičemo ju preko područja koje se tretiramo. Glava aplikatora je na dodir hladna, što omogućuje ugodan osjećaj tijekom tretmana. Normalno je osjetiti bockanje i peckanje prilikom postupka dok na područjima gdje su dlake gušće i tamnije taj osjećaj žarenja može biti jači. Nastavak za hlađenje ima i blago anestetsko svojstvo zahvaljujući kojem su osjetljiva područja tretirana relativno bezbolno, a većina klijenata dobro podnosi tretman.

Nakon tretmana koža može biti blago crvena, zabranjeno je izlaganje suncu i solariju te nije preporučljivo koristiti agresivnu kozmetiku, dok se između tretmana dlačice smiju isključivo brijati.

Za svoj tretman dugotrajnog uklanjanja dlačica prijaviti se možete ovdje.

Tekst: Dijana Kokot

Nokti.hr & Beauty Boutiue

Učitati još
Zatvori