Sve što trebate znati o ruskoj pedikuri – ‘it’ tretmanu za zdrava i njegovana stopala i nokte
Sve što trebate znati o ruskoj pedikuri – ‘it’ tretmanu za zdrava i njegovana stopala i nokte

Sve što trebate znati o ruskoj pedikuri – ‘it’ tretmanu za zdrava i njegovana stopala i nokte

Stopala čine najkompleksniju cjelinu u našem tijelu, s čak 26 kostiju, 33 mišića i više od 100 ligamenata. No, mi im, u većini slučajeva, ne pružamo odgovarajuću njegu koja im je potrebna. Loš izbor obuće, prekrižene noge dok sjedimo, cjelodnevno hodanje i/ili stajanje, loše utječu na zdravlje naših stopala. Upravo zato je pedikura beauty ritual koje bismo si trebali priuštiti kad god nam zatreba, bez obzira na godišnje doba. Tvrda i ispucala koža, žuljevi i kurje oči sve su posljedice obrambenog mehanizama stopala, na mjestima koja su izložena trenju, a urasli nokti posljedica su pogrešnog rezanja noktiju. Sve navedene situacije bi trebali prepustiti na obradu stručnjacima. Pedikiranje se preporučuje svakih tri do pet tjedana zavisi od općeg stanja stopala. Da bi vaša stopala i nokti ostali zdravi i njegovani, a imate strah od skalpela i žileta, pedikura podo diskovima ili popularno zvana ruska pedikura je savršen izbor za vaša stopala.

Ruska pedikura – tretman za najnježniju kožu stopala

Ovo je vrsta suhe pedikure. Zašto suhe? Zato što diskovi različitih granulacija bolje rade svoj posao na suhoj koži. Kožu stopala prije tretmana možemo osvježiti dezinfekcijom, preparatima za suho pranje ili kratkom kupkom. Pod kupkom se podrazumijeva namakanje stopala do pet minuta i to uz minimalnu upotrebu šampona/kupke za stopala. Zašto izbjegavamo klasičnu kupku za stopala? Lužina koja se nalazi u svim sapunastim proizvodima omekšava keratinske veze između živih i odumrlih stanica kože te nam kod klasične pedikure olakšava uklanjanje zadebljanja skalpelom, ali u ovom tretmanu odmaže jer se odumrla koža pretjerano trusi dok se obrađuje podo diskom.

Prilikom ovog tretmana koristimo profesionalnu pedikersku frezu/brusilicu i nastavke od kirurškog čelika, različitih veličina, uz različite samoljepljive nastavke, koji su isključivo za jednokratnu upotrebu. Sve to pedikuru čini sterilnom i ugodnom. Jednokratni nastavci različite granulacije se biraju u skladu sa stanjem stopala. Kreće se od najgrubljeg, kojim obrađujemo ekstremno debele natiske, a zatim stopalo obrađujemo finijim nastavcima. Ukupno je moguće promijeniti pet različitih jačina granulacije nastavaka, ali kako je svako stopalo jedinstveno, tako majstor pediker prilikom pregleda stopala utvrđuje koje nastavke i koje jačine nastavka će upotrijebiti te kreira pedikuru baš po vašoj mjeri.

Kako izgleda postupak poliranja stopala?

Nakon obrade keratoza koristimo polirnu spužvicu čija uloga je napraviti fini piling cijelog stopala. Potom se tretman završava poliranjem. Kako izgleda poliranje stopala? Na stopalo nanosimo hranjivo ulje te kružnim pokretima uz pomoć polirne spužvice utrljavamo ulje u površinski sloj kože. Utrljavanjem ulja stvara se membrana koja štiti stopalo od vanjskih utjecaja te obnavlja hidrolipidni sloj kože. Tretman je siguran i bezbolan i ne koriste se skalpeli prilikom obrade stopala. Za razliku od ruske manikure, ruskom pedikurom, odnosno pedikurom podo diskovima, ne obrađujemo nokte. Za nokte i kožicu oko noktiju se koriste manji i nježniji nastavci kako ne bi oštetili ploču nokta.

Tretman je moguće završiti lakiranjem noktiju, a idealno bi bilo stopalima nakon ruske pedikure priuštiti i parafinsku kupku. Parafinska kupka intenzivan je tretman prvenstveno namijenjen tretiranju suhe, dehidrirane i zrelije kože. Uz kombinaciju dobrog pilinga i maske potičemo dubinsku hidrataciju i cirkulaciju kože, a sam parafin je toplo ulje na bazi voska s odličnim termo-terapijskim svojstvima.

Foto: Instagram(@sincerelyjules), Pexels

Tekst: Dijana Kokot

Nokti.hr & Beauty Boutique

Učitati još
Zatvori