Zašto je menstruacija i dalje tabu tema?
Zašto je menstruacija i dalje tabu tema?

Zašto je menstruacija i dalje tabu tema?


Zdravlje je na prvom mjestu. S tom premisom je važno krenuti o čemu god da govorimo. Ipak, u današnje vrijeme kada se žene nose s teškim izazovima svakodnevice, koji znače balansiranje između posla, obitelji i vremena za sebe, nije najjednostavnije držati se tog osnovnog postulata. Briga o vlastitom zdravlju često pada u drugi plan kada pokušavamo žonglirati s tih “uvijek premalo” sati u danu. Zato je važno osvijestiti svaki ili barem većinu trenutaka u danu i odvojiti vrijeme koje ćemo posvetiti isključivo sebi. Kvaliteta života kreće od kvalitete našeg zdravlja i vrijeme je da se stavimo na prvo mjesto.

menstruacija-dm1

(Žensko) zdravlje na prvom mjestu

S održivijim načinom života, posljednje desetljeće donosi promjene i na planu osobnog rasta i razvoja. S obzirom na to da sve kreće od nas samih, čak i male odluke mogu utjecati na velike promjene, samo ako smo spremni biti dosljedni. Važno je to osvijestiti i krenuti u akciju. No, idući korak podrazumijeva razumijevanje okoline, što već ide malo teže, ali nije nemoguće. Tu veliku ulogu igraju društveno odgovorni projekti koji imaju za cilj edukaciju i poboljšanje kvalitete života i zdravstvene skrbi, pogotovo kod žena. Tako je, kada se govori o ženskom zdravlju, neizostavna tema menstruacije. Još uvijek veliki tabu u društvu, koji itekako otežava djevojčicama put u zrelost, nije lako razbiti, no hvalevrijednim akcijama i konstantnim dijalogom, na utiranju tog puta definitivno se radi.

menstruacija-dm6

Zašto je menstruacija i dalje tabu tema?

U mnogim kulturama diljem svijeta menstruacija se smatra nečistom ili neprikladnom za razgovor, a to nije zaobišlo ni naše prostore. Često naše menstruacijsko iskustvo držimo privatnim i o njemu ne govorimo javno. Dajemo joj imena, nadimke, šapćemo, skrivamo uloške ili tampone kada odlazimo na wc… U razvijenim zemljama je teško, u nerazvijenima još i teže. Menstrualno siromaštvo također je važna tema o kojoj se malo govori, a definitivno je jedna od najvažnijih u ovom skupu problema.

menstruacija-dm4
menstruacija-dm3

O menstruaciji bez srama i straha

Ni jedna žena, a pogotovo djevojčica ili mlada djevojka ne bi trebala osjećati sram zbog jedne potpuno prirodne pojave kao što je menstruacija. Također, ne bi trebala brinuti o novcu koji joj je potreban za uloške, tampone i ostalu adekvatnu opremu za dane menstruacije. Upravo korak bliže ovim ostvarenjima postigao je i dm koji već dugi niz godina ulaže u unapređenje kvalitete života i zdravstvene skrbi. Od 1. veljače 2024. cijene svih uložaka, tampona i menstrualnih gaćica vlastite marke Jessa dm je trajno snizio za najmanje 13 posto, odnosno za stopu PDV-a, kako bi osnovne higijenske potrepštine svim ženama bile još pristupačnije. I to je veliki korak naprijed.

menstruacija-dm5

Menstrualno siromaštvo kao problem današnjice

Prema istraživanju udruge Pariter, više od trećine žena (36,4 posto) primorano je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene. Ovaj problem prepoznao je i dm te je odlučio trajno sniziti cijene higijenskih proizvoda vlastite marke Jessa. Naime, sve proizvode dm marki odlikuje izvrstan omjer cijene i kvalitete, a prema istraživanju Ipsosa, kupuje ih čak 99 posto građana.

dm već dugi niz godina ulaže u unapređenje kvalitete života i zdravstvene skrbi koja je dostupna našim sugrađanima. I ove ćemo se godine usmjeriti na zdravlje žena, a u središtu naših aktivnosti bit će menstrualno zdravlje s glavnim ciljem poticanja promjene u percepciji menstruacije koja je znak sazrijevanja i odrastanja, a ne razlog za sram i brigu o novcu. Nadamo se da će nam se pridružiti i drugi trgovci, proizvođači i dobavljači kako bismo zajedno pokazali ženama da prepoznajemo njihove potrebe i omogućili im da se usredotoče na njih, bez brige o cijenama“, Gordana Picek, voditeljica resora nabave i marketinga dm-a za regiju Adria te voditeljica prodajne regije u Hrvatskoj.

menstruacija1

Društveno odgovorni projekti koji imaju jedan zajednički cilj – zdravlje žena

Tijekom cijele prošle godine dm je svoje aktivnosti usmjerio na zdravlje žena. U sklopu natječaja {ZAJEDNO} za bolje sutra, dm je podržao realizaciju devet društveno odgovornih projekata usmjerenih na dobrobit i zdravlje žena te je serijom podcasta i prvom dm ženskom konferencijom osigurao dodatan prostor za raspravu i edukaciju o ženskom zdravlju. Vrijeme je za korak dalje, jer djelovanje i akcija ovdje ne prestaju.

Svojim projektom priključite se promicanju, razvoju i unapređenju menstrualnog zdravlja žena svih dobnih skupina.

menstruacija-dm2

{ZAJEDNO} za bolje sutra

8.3.2024. dm je otvorio natječaj {ZAJEDNO} za bolje sutra u kojem poziva sve udruge, ustanove, jedinice lokalne i regionalne samouprave, hrvatske proizvođače te druge neprofitne pravne subjekte da do 15.4.2024. prijave projekte koji doprinose promicanju, razvoju i unapređenju menstrualnog zdravlja žena svih dobnih skupina.

menstruacija-dm-10

Projekte je moguće prijaviti u jednu od sljedećih kategorija:

  • Podizanje razine znanja o menstrualnom zdravlju – kategorija obuhvaća sve projekte čiji je cilj edukacija učenica, studentica i žena svih dobi o menstrualnom zdravlju (npr. edukacije o menstrualnom ciklusu, poremećajima menstruacije, prvoj menstruaciji, predmenstrualnom sindromu, perimenopauzi, menopauzi).
  • Promjena percepcije menstruacije u javnosti – kategorija obuhvaća sve projekte čiji je cilj normalizacija razgovora o menstruaciji u javnom prostoru te projekte koji za cilj imaju skidanje stigme s menstruacije te uklanjanje osjećaja stida koji se nerijetko s njome vezuje.
  • Proizvodi  kategorija obuhvaća prijedloge za ulistanje proizvoda hrvatskih proizvođača  u ponudu dm-a s jasnom poveznicom s menstrualnim zdravljem.
  • Inovacije  kategorija obuhvaća razvoj inovacija kao što su primjerice aplikacije edukativnog karaktera, a s jasnom poveznicom s menstrualnim zdravljem i/ili promjenom percepcije menstruacije.

Na natječaj se možete prijaviti putem ovog linka.

O svim dosadašnjim aktivnostima, ali i temama vezanim uz žensko zdravlje i menstruaciju možete čitati ovdje. 

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori