Dehidracija ne kvari samo kožu, nego i cijelo tijelo – evo kako prepoznati jeste li dehidrirani
Dehidracija ne kvari samo kožu, nego i cijelo tijelo – evo kako prepoznati jeste li dehidrirani

Dehidracija ne kvari samo kožu, nego i cijelo tijelo – evo kako prepoznati jeste li dehidrirani

Ljeto je sezona kada ćemo se s manje grižnje savjesti prepustiti uživanju. Znanstvenici kažu da se to događa radi mješavine faktora koji pogoduju osjećaju opuštenosti i sreće. Primjerice, pojačano izlaganje suncu puni nas vitaminom D čime povećavamo serotonin. S druge strane, manje stresa i više slobode u dnevnom rasporedu daje nam osjećaj mira i relaksacije. Na kraju dana i samo ljeto povezujemo uz pozitivne asocijacije pa nije ni čudo da ćemo se prepustiti raditi ono što inače baš i ne bismo.

Nekome to znači izlazak do jutra, drugome uživanje u specifičnoj hrani, a vjerujemo da većini to znači i koja čašica alkohola previše.

dehidracija

Dehidracija ima vidljive posljedice

U uživanju, pa i povremenom pretjerivanju, nema problema dokle god se brinemo o zdravlju našega tijela. Naime, alkohol, pa i duže izlaganje sunčevom zračenju, vode do dehidracije organizma. Tada ne samo da nam koža izgleda manje elastično, suho i sivo, već se i osjećamo umornije, izgledamo lošije i nemamo energije za neke dnevne obaveze koje moramo izvršiti.

Iako dehidracija nije smrtno opasna jer joj se brzo može stati na kraj, tijekom ljeta i visokih temperaturi, njome su podložna i djeca, kućni ljubimci i starije osobe koji ipak spadaju u rizičnu skupinu.

Zato je ljeti iznimno bitno podsjetiti se simptoma dehidracije kako biste je što prije znali zaustaviti.

Što je dehidracija?

Dehidracija u stvari znači nedostatak adekvatne količine tekućine u organizmu, odnosno da tijelu nedostaje dovoljno vode za pravilno funkcioniranje. Voda je ključna za mnoge vitalne funkcije organizma, uključujući održavanje temperature tijela, transport hranjivih tvari i kisika do stanica, eliminaciju otpadnih produkata i održavanje ravnoteže elektrolita.

Blaga dehidracija obično se može riješiti povećanim unosom tekućine u organizam. U slučaju ozbiljnije dehidracije, posebno ako su prisutni jaki simptomi poput zbunjenosti, brzog otkucaja srca ili niskog krvnog tlaka, može biti potrebna medicinska intervencija.

Što uzrokuje dehidraciju?

Dehidracija može imati razne uzroke, međutim većinom je posljedica prevelikog trošenja tekućine u tijelu, uz premalo unošenja iste kroz piće ili hranu. Do nje dolazi uslijed velikih vrućina, fizičke aktivnosti, povišene tjelesne temperature uslijed infekcija ili drugih zdravstvenih problema kada tijelo traži više tekućine, između ostaloga i jer se ubrzano znojimo.

Također, na gubitak tekućine iz tijela mogu utjecati povraćanje i proljev, kao i najobičnija sunčanica koja se najčešće događa ljeti.

Dehidracija i osnovni simptomi

Umor

Kako je tijelu prijeko potrebna tekućina za svakodnevno funkcioniranje, kada je imamo manjka to se preslika na djelotvornost cijeloga tijela. Primjerice, može poremetiti čak i san; navodno dehidrirani ljudi spavaju kraće i nekvalitetnije.

Manjak hidratacije znači i lošiju fizičku aktivnost, pa i lošiji sportski performans ili tjelovježbu. Prije svega, vidljiva je kao brži umor i manja izdržljivost.

Rjeđe uriniranje i tamni urin

Ako ne unosimo dovoljno tekućine u tijelo, nećemo imati niti što izbacivati iz organizma. Uriniranjem izbacujemo toksine iz tijela, zbog čega je ono iznimno bitno. Uz manje vode u organizmu, rjeđe uriniramo, a urin koji izbacujemo je izrazito žut, taman i intenzivna mirisa.

Iako nije cilj imati prozirni urin (već blijedo žute boje), urin bi svakako trebao biti prozirniji, a uriniranje učestalo. Ovo je jedan od prvih znakova da doista morate povećati unos tekućine u tijelo!

dehidracija

Suha koža, manje elastičnosti i više sivoga tona

Iako ste dehidraciju vrlo vjerojatno barem jednom već iskusili na koži lica, jednostavno ju je prepoznati i na koži tijela. Vidljiva je prema suhoći kože, nerijetko uz popratno guljenje, te sivom, beživotnom izgledu. Ipak, najvidljiviji znak je manjak elastičnosti koji je primjetan putem hrpe sitnih borica na pregibima tijela.

Iako suha koža tijela, pa i ispucale usnice, mogu biti znak i nekih drugih tjelesnih stanja, najčešće su znak dehidracije – bilo opće dehidracije tijela ili dehidracije kože.

Test kojim možete ispitati dehidraciju tijela jest štipanjem kože na donjem dijelu ruke ili abdomenu. Nakon što uštipnete kožu, držite je odignutom nekoliko sekundi. Kada je pustite, ako se koža brzo vrati u ravnu poziciju – niste dehidrirani. Ako koža još nekoliko sekundi zadrži odignuti oblik i sporo se vraća – to je dobar znak dehidracije.

Glavobolja

Uz manjak tekućine, povećana je vjerojatnost i glavobolja. Istraživanja pokazuju kako je kod nekih pojedinaca moguće umanjiti simptome migrene uz redovitu dehidraciju, a kod nekih i smanjiti generalnu pojavu glavobolja. Kako manjak dehidracije znači i slabost, ponekad je dovoljno napiti se vode kako biste spriječili glavobolju.

Slabost i vrtoglavica

U slučaju slabe hidratacije tijela, lako je moguće da ćete osjetiti slabost ili vrtoglavicu, posebice kod naglog dizanja ili sjedanja. Ako se osjećate kao da biste se mogli srušiti, riječ je o ozbiljnoj dehidraciji.

Slaba koncentracija

Neunošenje dovoljno tekućine tijekom dana ima posljedicu na vaše moždane sposobnosti. Dehidracija može upropastiti opće raspoloženje, ali i pokvariti kratkoročno pamćenje, pažnju i koncentraciju. U ozbiljnijim slučajevima može voditi do pojačane ljutnje ili agresije.

Želja za slatkim

Ne kaže se bezeveze da ako ste gladni – prvo popijte čašu vode! Osjećaj gladi može biti intenzivniji ako ste zapravo dehidrirani i prijeko vam je potrebna tekućina. Do toga dolazi radi jetre kojoj je voda potrebna za ispuštanje glikogena, pa kada je nema – traži dodatnu hranu u želji da će tada uspjeti tijelu dati glukozu u krv, prijeko potreban “benzin” za organizam.

Iako se tada može javiti želja za bilo čim, najčešće se javlja za slatkim.

Žeđ

Najčešći znak dehidracije je i najočitiji – imate potrebu za tekućinom. Iako nam većini to dolazi kao osnovna tjelesna potreba, neki (poput starih ljudi) ne osjećaju više žeđ kao izraženiju tjelesnu potrebu.

Kako smanjiti vjerojatnost da ste dehidrirani?

Najlakši način za ostati hidriran jest unositi više tekućine u tijelo. To ćete najlakše postići tako da hodate s bočicom vode i redovito je nadopunjavate. Generalno, kaže se da je potrebno 2 do 4 litre vode dnevno za odraslu ženu te 2.5 do 4 litre vode dnevno za odraslog muškarca.

U slučaju da ste bolesni, preporučuje se i jesti hranu bogatu vodom ili elektrolitima, poput juhi, povrtnih variva, pa i pojedinih voćki i povrća poput lubenice ili krastavca.

Također, imajte na umu da nije svaka tekućina jednaka. Naime, kava, čaj i alkohol nas istovremeno i dehidriraju, pa je uz njih potrebno popiti minimalno jednaku količinu vode.

dehidracija

Kako se pametno hidrirati?

Reagirajte na žeđ – već kod prvog osjećaja žeđi posegnite za čašom vode. Kaže se kako onaj tren kada osjetimo intenzivnu žeđ već imamo naznake tjelesne dehidracije, zato se preporučuje popiti vode i kada ne osjećate da ste jako žedni. Ako ne volite piti vodu, preporučuje se u vodu ubaciti voće i krastavac uz mentu, kako biste dobili lagani okus i imali želju češće piti.
Jedite vodu – potrudite se kod svakoga obroka “pojesti” hranu bogatu vodom. Najbolji primjer toga, posebice ljeti, su lubenica, krastavac, rajčica, tikvice, ananas, jagode…
Hidrirajte se poslije tjelesne aktivnosti – nebitno je li ta tjelesna aktivnost bila tjelovježba, fizički rad – ili primjerice seks – preporučuje se odmah nakon aktivnosti popiti malo vode. Posebice je dobro povremeno posegnuti i za pićima bogatim elektrolitima poput kokosove vode; samo pripazite da nema puno šećera!
Izbjegavajte alkohol – iako je riječ o tekućini, alkoholna pića ne hidriraju organizam. Štoviše, dehidriraju ga. Kao i kofein, alkohol djeluje kao diuretik što znači da ubrzano izbacuje tekućinu iz tijela. Pijte umjereno i obavezno unosite više vode u organizam.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori