Prištići mogu nastati i zato što se koža sama čisti – kako ubrzati taj proces?

Prištići mogu nastati i zato što se koža sama čisti – kako ubrzati taj proces?

Nisu svi prištići isti i mogu se pojaviti iz bilo kojeg razloga. Dešifriranje vrste ovog problema, zašto se iznenada pojavljuje i kako se najbolje nositi s tim, nije uvijek lako. Nije važno jeste li skincare entuzijastica s detaljno razrađenom noćnom rutinom od 10 koraka ili minimalistica koja se oslanja na mali broj pouzdanih proizvoda. Određivanje uzroka izbijanja prištića i odgovarajući način djelovanja koji treba slijediti može biti poput minskog polja. Rješavate li se erupcije prištića koristeći isušujuće tretmane protiv akni ili dopuštate svojoj koži da se sama pročisti svojim tijekom? U nastavku možete otkriti što stručnjaci kažu o čišćenju kože, kako ga razlikovati od običnog proboja prištića i kako se nositi s tim.

Što uopće znači da se koža sama čisti?

Do čišćenja kože dolazi kad neki proizvod ili određeni proces ubrzaju izmjenu stanica kože. To dovodi do sitnih otvorenih ili zatvorenih komedona koji se najčešće manifestiraju kao bijele izrasline na koži. Čišćenje kože je prepoznato u kliničkoj praksi, no rijetko se spominje u znanstvenim časopisima. Obično možete vidjeti izraze kao što su ‘upalne lezije’ ili ‘upalne akne’, povezane sa sastojcima koji ubrzavaju izmjenu stanica kože. To su sastojci poput retinola, AHA, BHA i PHA kiselina te kemijskog pilinga, pa čak i laseri mogu potaknuti kožu na čišćenje. Čišćenje kože može trajati od četiri dana do šest tjedana. No, u prosjeku možete očekivati da će trajati oko dva tjedna.

Je li čišćenje kože dobra stvar?

Samostalno čišćenje kože nije ni dobro ni loše. To se može dogoditi uslijed korištenja izvrsnih proizvoda, ali, jednako tako, često se javlja kad je zaštitna barijera kože ugrožena. Rizik od toga da će doći do samostalnog čišćenja kože može se smanjiti ako prvo popravite njezinu zaštitnu barijeru, a zatim polako uvedete određeni skincare proizvod u svoju rutinu.

Kako se razlikuje čišćenje kože od klasičnog izbijanja prištića?

Čišćenje kože i izbijanje prištića najčešće su nastavak jedno na drugo. S prištićima u početku postoji začepljena pora koja se upali, što dovodi do otvorenih ili zatvorenih komedona. Kad se koža čisti, ovaj proces se ubrzava, a to obično uzrokuje novi proizvod ili tretman. Ako nastavite s korištenjem tog proizvoda ili tretmana, možete očekivati da će vašoj koži biti bolje.

Kako ubrzati ili spriječiti samostalno čišćenje kože?

Ako je zaštitna barijera kože ugrožena i primijetili ste da počinje proces čišćenja kože, koristite sastojke koji pomažu u njezinom obnavljaju i popravku, kao što su ceramidi i hijaluronska kiselina u nekomedogenoj formulaciji. Ako već odlazite na tretmane ili ste vjerni određenim proizvodima, nastavite s njima, ali sa sporijim pristupom.

Koji su najbolji proizvodi za koristiti kad se koža pročišćava?

Važno je ne biti agresivan prema koži kada primijetite da se čisti i razumjeti to da će taj proces u konačnici pomoći u dobivanju najljepših rezultata za vašu kožu. Kada se to dogodi, tretirajte kožu nježno i ne pokušavajte kopati po licu ili raditi piling jer bi to moglo pogoršati stvari. Umjesto toga, usporite upotrebu proizvoda ako se vaša koža osjeća suho i zategnuto. Uz to, hidratizirajte ju nježnim proizvodima za čišćenje, poput CeraVe hidratantne umivalice ili Oskia Rest Day Cleansing mlijeka za čišćenje lica. Isto tako, mogao bi vam pomoći proizvod s niskim postotkom salicilne kiseline, kao i nekomedogene hidratantne kreme. Tretmani LED svjetlom također mogu biti vrlo korisni za smirivanje kože.

CeraVe Hydrating Cleanser
Oskia Rest Day Comforting Cleansing Milk

Foto: Instagram, Look Fantastic, Cult Beauty

Učitati još
Zatvori