Što je kiseli zaštitni sloj kože i zašto je on toliko važan?

Izraz kiseli zaštitni sloj kože prvi put su upotrijebili njemački liječnici 1900-ih godina, ali tek je nedavno ovaj pojam došao pod svjetlo reflektora zahvaljujući hidratantnim kremama koje obećavaju njegov popravak. Ipak, jako mali broj ljudi zna točno što to znači i zašto je važno. Naime, kiseli zaštitni sloj kože koristi se za opisivanje prirodno kisele površine naše kože. To je onaj vrlo tanki ‘film’ na površini naše kože koji djeluje kao barikada za bakterije i slične stvari koje pokušavaju prodrijeti. Ovaj kiseli sloj ne samo da štiti od bakterija, već i čuva mikrobiom kože, osigurava joj strukturni integritet i pomaže u održavanju vitalnih bioloških procesa. To je prva obrambena linija naše kože.

Što čini kiseli zaštitni sloj kože i kako dođe do njegovoj oštećenja?

Kiseli zaštitni sloj kože zapravo čini sebum. Radi se o mješavini prirodnih ulja koja proizvode naše lojne žlijezde i znoju. Sastav kiselog zaštitnog sloja blago je kiseo zbog kombinacije aminokiselina u znoju i triglicerida, masnih kiselina i estera u sebumu. Osim što on aktivno štiti našu kožu, postoji i nekoliko čimbenika koji ga mogu poremetiti kao i naš prirodni pH kože. To može dovesti do suhoće, crvenila, iritacije, pa čak i do starijeg izgleda. Najčešće ga poremete proizvodi za čišćenje lica, sapuni, kožne bolesti, kao i naša dob.

Čišćenje kože može povećati pH, što negativno utječe na njezin kiseli zaštitni sloj, no obično se vrati na svoj prirodni pH u roku od nekoliko sati. Na to koliko brzo će se vratiti u početno stanje može u velikoj mjeri utjecati ne samo pH proizvoda, već i ostali sastojci koji se nalaze u njegovoj formuli. Najbolje je odabrati blago kisele ili neutralne proizvode za najbrži ‘oporavak’ kiselog zaštitnog sloja.

Uz to, istraživanja su pokazala da dob može utjecati na pH kože. Tijekom našeg životnog vijeka pH kože mijenja se od približno neutralnog pH kože novorođenčeta do blago kiselog u prvoj godini života, a zatim postupno postaje lužnat [viši pH] kako starimo. Kako se pH povećava s godinama, kiseli zaštitni sloj kože može postati ugrožen. Isto tako, upalne kožne bolesti, poput atopijskog dermatitisa, rozaceje i akni, povezane su s višim pH vrijednostima i poremećenim kiselim zaštitnim slojem. Održavanje normalne pH razine važno je za liječenje ovih stanja.

Kako obnoviti ovaj važan zaštitni sloj kože?

Kad se ovaj sloj kože poremeti, to omogućuje ulazak iritansima i bakterijama. Upravo zato je presudno zaštititi prirodnu kiselu barijeru kože. Jedan od najboljih načina za obnovu kiselog zaštitnog sloja kože, kao i sprječavanje budućih oštećenja, je to da budete nježni s čišćenjem. Prebacite se na nježna sredstva za čišćenje. Odaberite ona koja sadrže masne kiseline, ceramide i ostale sastojke koji obnavljaju kiseli zaštitni sloj kože. Uz to, smanjite upotrebu proizvoda za piling, a ako osjećate potrebu za pilingom, izbjegavajte pilinge koji mogu oštetiti kožu. Umjesto toga odaberite kemijski piling poput salicilne, glikolne i mliječne kiseline.

Uz to, obratite pozornost na korištenje odgovarajuće hidratantne kreme. Neka istraživanja pokazuju da upotreba blago kiselog proizvoda za njegu kože može normalizirati povišeni pH kože. Isto tako, on može ojačati njezin kiseli zaštitni sloj. No, brendovi za njegu kože često ne otkrivaju pH svojih proizvoda. Stoga, umjesto da se usredotočite na pH proizvoda, koristite hidratantne kreme koje sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline, ceramida i probiotika koji pomažu u promicanju pravih pH vrijednosti. Ipak, neki poremećaji ovog zaštitnog sloja kože povezani su s gore spomenutim upalnim bolestima. U tom slučaju bilo bi dobro da razgovarate sa svojim dermatologom kako biste dobili detaljne preporuke za određene tretmane.

Foto: Instagram

0