Promjene na noktima koje ne bi trebalo ignorirati

Redovito pratite najnovije trendove u manikurama, eksperimentirate sa raznim ukrasima i bojama, no brinete li zdravlju nokta dovoljno? Donosimo nekoliko stanja i promjene na noktima koje nikako ne bi trebalo ignorirati. U tim slučajevima svakako trebate posjetiti obiteljskog liječnika i/ili dermatologa.

Upala zanoktica

Gotovo na tjednoj bazi vam se događa da vam pucaju zanoktice i da vam se upali kožica oko nokta? Obratite pažnju na sredstva kojim čistite, upotrebljavate li rukavice te grizete li kožu i zanoktice. Ovo stanje je na prvi pogled bezopasno. No, uglavnom je riječ o maloj ozljedi koja, ako se ne liječi pravilno, lako može dovesti do izrazito jake upale. Akutna ili kronična upala tkiva oko ploče nokta naziva se Paronihija te je najčešće uzrokovana bakterijama.

Bakterije mogu prodrijeti u kožu oko nokta prilikom nastanka traume (griženje noktiju i zanoktica, trauma posteljica nokta) i nakon nastanka traume. Pogotovo ako nismo tretirali područje traume dezinfekcijskim sredstvom koje bi spriječilo infekciju. Upala se počinje razvijati uz rub nokta, počinje kao lagano crvenilo uz lagano oticanje zahvaćenog tkiva. U roku od nekoliko sati crvenilo i upala se mogu pojačati toliko da se u nekim slučajevima javlja i gnoj. Ponekad je čak potrebna i kirurška intervencija.  Ovo promjene na noktima možete spriječiti korištenjem rukavica prilikom čišćenja i korištenjem blagih deterdženata, pravilnom manikurom te pravilnom njegom kože ruku i zanoktica.

Subungvalni melanom

U doslovnom prijevodu, subungvalni melanom znači melanom ispod nokta. Riječ je o vrsti tumora kože koji se očituje u tanjim i debljim linijama smeđe ili crne boje ispod ploče nokta na samom ležištu. Iako su istraživanja pokazala da izlaganje sunčevoj svjetlosti i UV zrakama nema veze s njegovom pojavom, saloni za nokte nakon ovog otkrića masovno su počeli koristiti LED tehnologiju za sušenje laka i gela umjesto UV svijetla koje se donedavno koristilo prilikom polimerizacije. Ukoliko ste primijetili smeđu ili crnu linije ispod nokta, a ne sjećate se da ste se udarili na to mjesto ili imate modricu koja ne nestaje kako nokat raste, nokat se počeo odvajati od svog ležišta ili ste primijetili tamnjenje kože oko nokta – vrijeme je za posjet liječniku!

Gljivično oboljenje

Gljivična infekcija noktiju može biti uzrokovana različitim gljivicama. Ona najprije zahvaća malo područje nokta ili kože uz nokat te se kružno širi,  zahvaćajući sve veće područje, uključujući i posteljicu nokta. Simptomi gljivične infekcije noktiju mogu biti bijela, žuta ili zelena boja ispod noktiju (ne bijeli mjehurić zraka), zadebljani, bolni i osjetljivi nokti, neugodan miris, upala, crvenilo i naticanje ispod i oko nokta. Ovu vrstu infekcije najčešće viđamo na nožnim noktima i posljedica je loše higijene stopala. Pogoduje joj i izloženost vlagi i toplini (npr. znoj koji nastaje zbog nošenja zatvorene obuće, ovlaš obrisana stopala nakon tuširanja). Dok je na rukama ona najčešće posljedica nestručne manikure i korištenja nekvalitetnih materijala koji sprečavanju cirkulaciju vodene pare prema i od posteljice nokta.

Foto: Unsplash

Tekst: Dijana Kokot

Nokti.hr & Beauty Boutique

0