Dermatologinja dr. Bolanča otkriva sve što ste htjeli znati o anti-agingu
Dermatologinja dr. Bolanča otkriva sve što ste htjeli znati o anti-agingu

Dermatologinja dr. Bolanča otkriva sve što
ste htjeli znati o anti-agingu

“Kada započeti s anti-agingom?” uvjerljivo je najčešće pitanje koje čuju dermatolozi. Glavni razlog pojave prvih finih linija i bora je upravo pad kolagena koji se događa prirodno i, nažalost, neizbježan je. Ipak, ovaj izrazito bitan protein ujedno je i najzastupljeniji u našem tijelu i na njega je itekako moguće djelovati. Doduše, bitno je krenuti na vrijeme!

Kolagen kao ključ mladosti

Naime, prvo opadanje kolagena kreće s 25. godinom života, kada njegova stopa opadanja kreće za 1-2% godišnje. No s opadanjem količine kolagena u tijelu, opada i njegova kvaliteta, što znači da je kolagen koji nam preostaje i slabiji. Rezultat toga je opuštena koža, s manje tonusa i čvrstoće te pojava prvih bora.

Kako bi riješili svoje nedoumice oko ovog važnog pitanja, obratili smo se stručnjakinji. Doktorica Željana Bolanča iz Poliklinike Bolanča odgovorila nam je na nekoliko ključnih pitanja vezanih uz kolagen i starenje kože.

  • Zašto je kolagen bitan za kožu?

“Kolagen je protein koji se nalazi u gotovo svim organima, a glavni je strukturni element kože, tetiva, ligamenata i kosti. Kolagen se sastoji od aminokiselina i daje čvrstoću tkivima. Kada govorimo o koži, kolagen se nalazi u dermisu, i zaslužan je za čvrstoću kože. U tijelu imamo preko 16 vrsta različitih molekula kolagena.

Međutim, starenjem kože, svake godine se smanjuje količina kolagena u koži i zbog toga gubi čvrstoću kože. Najviše kolagena se izgubi u prvih pet godina perimenopauze. Osim kolagena u dermisu se nalazi hijaluronska kiselina čija količina je također povezana s količinom kolagena. Ona je zaslužna za hidriranost i sjaj kože.”, objasnila je dr. Bolanča.

Dr. Bolanča
Vichy Liftactiv Collagen Specialist
  • Kada je najbolje vrijeme za krenuti s anti-agingom?

“Najbolja antiaging rutina s kojom možemo započeti u što ranijoj životnoj dobi je krema sa zaštitnim faktorom koja nam štiti kožu od prekomjernog UV zračenja koji na koži može dovesti do karcinoma kože, ali potiče i starenje kože. U dobi od 20-30 godina uz kremu s faktorom možemo započeti i s korištenjem vitamin C ili nekog drugog antioksidansa, a koji će nas štititi od slobodnih kisikovih radikala, a koji nastaju zbog prekomjernog izlaganja štetnih čimbenika iz okoline, ali i UV zračenja.

Prekomjerno nakupljanje slobodnih kisikovih radikala se smatra da potiče oksidativni stres, a koji je glavni pokretač starenja kože. Između 30.-35. godine života, s naznakama prvih bora može uvesti sastojke koji potiču sintezu kolagena, a time i hijalurona”, sugerirala je dr. Bolanča.

Koji sastojci potiču sintezu kolagena?

Upravo su tridesete idealan period za uvrstiti peptide u svakodnevnu rutinu njege, sastojke koji dokazano potiču proizvodnju kolagena i elastina. Time direktno utječu na čvrstoću i tonus kože, poravnavajući prve bore i sprječavajući nastanak novih. Oni u isto vrijeme pospješuju obnovu stanica i sintezu lipida u epidermi, što dovodi do smanjenja količine bora i jačanja funkcije barijere kože. A upravo su peptidi zvijezda unaprijeđene formule Liftactiv Collagen Specialist!

Liftactiv uz triput više peptida

Poznata anti-aging linija francuskog dermokozmetičkog brenda Vichy, Liftactiv Collagen Specialist, jedna je od učinkovitih apotekarskih linija za regeneraciju i čvrstoću kože, a sada je i unaprijeđena.  U novoj formulaciji Liftactiv Collagen Specialist kreme, dvije vrste biopeptida iz riže u sinergiji s ostalim aktivnim sastojcima potiču sintezu različitih vrsta kolagena i tako vraćaju koži elastičnost i smanjuju bore. Vjerovali ili ne, nova formula sadrži čak triput više prokolagenskih peptida*, što znači i triput veća proizvodnja kolagena**!

U kliničkoj studiji kod čak 96 % žena primijećeno je smanjenje barem jedne vrste bora nakon 8 tjedana upotrebe[1] (na čelu, oko očiju i oko usana), dok su u studiji samoprocjene (90 žena različitih fototipova) ispitanice ocijenile da je koža nakon 8 tjedana upotrebe čvršća (77 %), zaglađenija (87 %) [2], bolje hidratizirana (87 %) i baršunasta (81 %).

Kao podrška djelovanju peptida, dodana su i dva fantastična antioksidansa. Prvi je vitamin C, koji osim poticanja sinteze kolagena, ujednačava ten i daje sjaj, dok niacinamid smanjuje mrljice i pomaže obnoviti kožnu barijeru.

Liftactiv Collagen Specialist: Idealna njega za +30

Vichy Liftactiv Collagen Specialist krema je doista idealna krema, kako za početak, tako i za održavanje anti-aging rutine. Lagane je teksture, izrazito lijepo se umazuje te brzo upija, što znači da ne ostavlja mastan ili ljepljiv osjećaj na koži. Njena formula prikladna je kako za osjetljivu, tako i za alergijama i reakcijama sklonu kožu. Pritom, pogodna je i za nanošenje makeupa što je iznimno bitno unutar jutarnje rutine njege.

Kremu koristite samostalno ili je uparite s ostatkom Liftactiv Collagen Specialist linije, za što bolji rezultat. Vichy Liftactiv Collagen Specialist linija dostupna je u svim bolje opremljenim ljekarnama.

Foto: Vichy

[1] Potrošački test, 90 žena, 8 tjedana.
[1] Instrumentalni test, 40 žena.
*U odnosu na prethodnu formulu
** In vitro test, prosječan rezultat na 5 vrsta kolagena
Učitati još
Zatvori