Originalne influencerice čiju estetiku i danas obožavamo
Originalne influencerice čiju estetiku i danas obožavamo

Originalne influencerice čiju
estetiku i danas obožavamo

Sigurno se svi sjećate sastava i zadaća koje smo pisali u osnovnoj školi i zadanih tema oko kojih smo se trudili. Jedna od najzastupljenijih tema koju je prošao svaki školarac, pa čak i oni u višim razredima, je napisati tekst o nekom tko te inspirira, čiji si fan. Obično smo u tim godinama birali megapopularne zvijezde čije smo postere lijepili po zidovima i nestrpljivo čekali novi broj tadašnjih tinejdžerskih magazina u kojima bismo u velikom formatu dobili omiljeni lik. Smiješno je prisjećati se bezbrižnog vremena u kojem su nas oduševljavale popularne osobe s kojima se danas ne možemo poistovjetiti u niti jednom segmentu. No, kako odrastamo, istovremeno se mijenja i naš pogled na svijet i kada danas pričamo o ljudima koji nas inspiriraju, popis je sasvim drugačiji.

Inspirativni ljudi su svoje živote posvetili društvenom aktivizmu, promjenama zbog kojih danas imamo kvalitetniji život. Mnogi od njih su zbog takvih stavova bili omraženi u patrijarhalnom društvu. Ovo se osobito odnosi na žene koje su dugo vremena bile ‘drugotne’ bez osnovnih radnih i ljudskih prava. Upravo su snažne i hrabre žene mijenjale svijet i svojom borbom nas dovele do situacije u kojoj uživamo prava koja su nam odavno trebala pripasti. A kako im odati počast, nego prisjećanjem na njihovu borbu, lik i djelo. One ne smiju biti zaboravljene.

Arena Centar pokrenula je proljetnu kampanju u čast ženama koje su obilježile povijest

Upravo zbog toga se Arena Centar inspirirao veličanstvenom Kleopatrom, neustrašivom Ivanom Orleanskom, inovativnom Adom Lovelace te dvjema hrvatskim heroinama, ženom bez dlake na jeziku – Žuži Jelinek te legendarnom Marijom Jurić Zagorkom. Za svaku od njih osmislili su poseban ormar i složili mini modnu izložbu koja utjelovljuje njihovu osobnost i osobni stil. A mi smo odabrali Mariju Jurić Zagorku čiji ćemo zanimljiv život i stil opisati u nastavku.

Marija Jurić Zagorka – povijesna heroina

Marija Jurić Zagorka, hrvatska književnica i novinarka rođena je 2. ožujka 1873. godine u plemićkom dvorcu Negovec, a umrla je 29. studenog 1957. godine u Zagrebu. Nakon Marijinog rođenja roditelji su se preselili na obiteljsko imanje Golubovac, gdje je njezin otac Ivan postao upravitelj imanja barona Geze Raucha, kuma bana Khuena Hedervarija. Prvu privatnu poduku Marija je učila na mađarskom jeziku s plemićkom djecom u dvorcu, kasnije je završila višu djevojačku školu kod Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Od malena je bila izuzetno darovita, pisala je i pokretala učeničke novine, ali roditelji joj nisu omogućili daljnje školovanje. Maloljetnu su je udali i poslali u Mađarsku, gdje je doživjela nervni slom, te tri godine kasnije razvrgnula brak bijegom od muža u Zagreb. U Zagrebu je odlučila samostalno zarađivati pisanjem, ali to nije bilo lak život, već stalna borba za mjesto u hrvatskom književnom društvu.

Novinarka koja nije imala pravo potpisati se pravim imenom

Tekstove je objavljivala pod različitim pseudonimima, često muškim. Neki od njih su: Jurica Zagorski, Petrica Kerempuh, Iglica, a najpoznatiji pseudonim Zagorka izabire zbog ljubavi prema hrvatskom puku s čijim se problemima solidarizirala od ranog djetinjstva bez obzira na to što je živjela u imućnoj obitelji, koja je načinom života bila bliža mađarskom plemstvu.

Zagorka je autorica koja se borila za ženska prava, ali je to često bilo prešućivano u njenim biografijama. Stoga je presudnu ulogu odigrao Centar za ženske studije i zamah feminističke kritičke intencije koji je on omogućio, vrednujući Zagorku ponajprije zbog njenog eksplicitnog feminističkog angažmana jer je predvodila prve ženske demonstracije i borila se za žensko pravo glasa.

Zagorka i njezin stil

Kao i svaka žena ulagala je nešto vremena u odabir modnih komada, a ne znamo jeste li znali da je ona i osnivačica prvog hrvatskog časopisa za žene koji se zvao Ženski list. U istom magazinu su se obrađivale modne, beauty, lifestyle i gastro teme koje su zanimale tadašnju žensku populaciju. Njezin stil je u ono vrijeme bio ispred vremena. Iako je pamtimo kao ženu s kišobranom, njezini modni odabiri su bili puno više od toga.

Zagorka je preferirala hlače, nosila muški štap, kravatu i šešir ispod kojeg je skrivala svoju dugu kosu. Inspirirani njezinim stilom, zavirit ćemo u mušku garderobu i odabrati oversized blejzer, baloner i odijelo koje ćemo upotpuniti loafericama ili tenisicama. Stavili bismo minimalno nakita, a cjelokupni look bismo podignuli odabirom upečatljivih sunčanih naočala.

Kada govorimo o torbama, biramo velike torbe u koje može stati rokovnik, boca za vodu i ostale stvari koje trebaju svakoj novinarki koja drži do sebe i stila. S druge strane za interijer biramo minimalističke komade i policu s puno knjiga jer volimo čitati. Od beauty rutine smo se odlučili za osnovno, kako bismo imali njegu, ali i minimalan make up jer Marija Jurić Zagorka nije bila poznata po upečatljivom make upu.

U nastavku donosimo komade inspirirane Zagorkinim modnim i životnim stilom koje možete pronaći u Arena Centru.

CONVERSE - RUN STAR LEGACY CX PLATFORM GOLD CHAIN
Mark Pjetri, zlatna kemijska Olovka
Galileo, kravata s uzorkom
Hoću knjigu - Kišobran Ethno Croatia
Waikiki blejzer
Waikiki blejzer
mass, NEW BALANCE tenisice
ICON. TOMMY HILFIGER ruksak
VARTEKS BLEJZER
varteks baloner
WATCH CENTAR, TIMEX FAIRFIELD FLORAL SAT
Timberland ženske brodske cipele
kiehl's Creme de Corps Soy Milk & Honey Body Polish
kiehl's Creme de Corps Soy milk & Honey Wipped Body Butter
Mark Pjetri, Lelune narukvica od bisera
varteks sako

Do 2. travnja posjetite Arena Centar i na Trgu Dalmacija razgledajte izložbu ormara nevjerojatnih i nezaboravnih povijesnih ženskih ličnosti. Inspirirajte se originalnim influencericama i novim proljetnim kolekcijama te ne propustite donirati sredstva u Fond za žene! Sve one koji na Trgu Dalmacija u sandučić ubace ili hostesama predoče uplate o donaciji 2 eura ili više, kao znak zahvalnosti očekuje platnena torba s prigodnom porukom, a skupljene donacije bit će usmjerene na direktnu financijsku pomoć ženama u potrebi o kojima brine Fond za žene Zaklade Solidarna.

Foto: PR, Imax, Profimedia.

Učitati još
Zatvori