Sve o peptidima – sastojku kojeg obožavaju holivudske zvijezde
Sve o peptidima – sastojku kojeg obožavaju holivudske zvijezde

Sve o peptidima – sastojku kojeg
obožavaju holivudske zvijezde

Sastojak o kojem se neviđeno bruji društvenim mrežama nedavno je proglašen i jednim od najvećih trendova 2023. godine. Spomenemo li usput i Hailey Bieber, vjerojatno ćete odmah pogoditi kako je riječ o peptidima.

Peptidi svakako nisu novost na tržištu, ali su sastojak čije se djelovanje i dalje istražuje. Ipak, nakon launcha brenda “Rhode”, o peptidima se počelo češće pričati. Možemo reći i s punim pravom; uz peptide može se vidjeti ne samo napredak u hidrataciji kože, već i u njenom tonusu!

Što su peptidi?

Peptidi su kratkolančane amino kiseline koje služe kao gradivni material za proteine poput kolagena, elastina i keratina, koji su zaslužni za izgled, otpornost i teksturu kože. Manjak peptida znači i manju čvrstoću i elastičnost kože, pa i izraženiju pojavu bora.

Iako ih prvenstveno povezujemo s njihovim anti-aging benefitima, peptidi kožu i umiruju i hidriraju, uz to što podržavaju njenu obnovu i mladolikost. Peptide je posebno preporučljivo koristiti u trenu kada tijelo počne prirodno gubiti kolagen i elastin, jer će potaknuti njihovu proizvodnju.

Uz to, ovisno o vrsti peptida, mogu imati različite benefite ne samo za kožu već i za tijelo!

Tipovi peptida

• Prema dužini lanca – oligopeptidi koji su kraći ili polipeptidi koji su duži. Mogu imati sve od dvije do 50-ak amino kiselina.
• Prema izvoru – mogu biti biljnog ili životinjskog porijekla
• Prema funkciji koju mogu izvršiti u tijelu

Peptidi u skincareu

Ono što je zanimljivo jest to da peptidi mogu napraviti razliku u izgledu vaše kože, ali to najčešće ne mogu samostalno. Najbolje djeluju kada su koktel sastojaka, bilo više peptida ili sastojaka koji podupiru njihovo djelovanje, poput antioksidansa i sastojaka za umirivanje i/ili obnovu kože. Ovisno za to što ih želite koristiti, takva treba biti i formula!

Primjerice, slično kao hijaluronska kiselina, peptidi imaju ulogu u apsorpciji i zadržavanju vlage u koži, no radi preostalih različitosti su fantastičan par kada je dubinska hidratacija u pitanju.

Koje peptide birati?

Kada pričamo o peptidima – nisu svi jednaki, pa niti jednako efektivni. Različiti peptidi imaju različite efekte na kožu. Mogu biti signalni peptidi, peptidi nosači inhibitora enzima ili neurotransmitera. Upravo zato jedan proizvod kombinira po nekoliko tipova peptida.

1. Peptidi neurotransmiteri

Pronalazimo ih u primjerice botoksu ili tretmanu poput Argireline odnosno Acetil heksapeptid-3 kojega nerijetko nazivaju i botoks u bočici. Njihova zadaća je opuštanje facijalnih mišića, kako bi se uz manje kontrakcije izbjeglo stvaranje bora. Njihova djelotvornost na bore je oko 30% što svakako potvrđuje da samostalan botoks ne znači i dovoljan anti-aging.

2. Signalni peptidi

Njih najčešće pronalazimo u skincare proizvodima jer imaju dokazano anti-aging djelovanje. Prvenstveno, stimuliraju produkciju kolagena i elastina, čime pridonose čvrstoći i tonusu kože.

3. Peptidi nosioci

Ovaj tip peptida nosi specifično ime jer ima upravo tu funkciju; naime peptidi nosioci donose elemente poput bakra ili magnezija u kožu. Bakreni peptidi su ujedno i jedan od najpopularnijih tipova peptida u skincaeru unazad nekoliko godina jer poboljšavaju produkciju kolagena, a pomažu i sa smanjivanjem hiperpigmentacije nastale UV oštećenjem.

4. Peptidi inhibitori enzima

Baš kako im ime kaže, njihov zadatak jest usporiti prirodan gubitak kolagena u tijelu, a pozitivan učinak mogu imati i na hiperpigmentaciju.

Benefiti peptida za kožu

• Otpornija kožna barijera
• Manje bora i finih linija
• Bolji tonus i elastičnost kože
• Pomažu smanjiti upale, crvenilo i iritaciju
• Manje prištića
• Bolja hidriranost kože

Isplati li se koristiti peptide?

Iako postoji pregršt istraživanja koja potvrđuju djelotvornost peptida, jednako tako ih ne postoji dovoljno kako bi se potvrdila učinkovitost svih tipova peptida. Iz toga razloga, najbolje je zaključiti kako su djelotvorni – ali ne sasvim učinkovito i samostalno.

Samostalni peptidi će rijetko kada izazvati iritaciju, no kombiniramo li ih uz druge sastojke naprosto iskorištavamo njihov puni potencijal. Primjerice uz niacinamid ili hijaluronsku kiselinu je vrlo mala vjerojatnost da će izazvati reakciju, a pojačat će djelovanje hidratacije i obnove barijere, dok će uz primjerice kiseline i retinoide imati izraženije anti-aging djelovanje, ali jednako tako bit će nešto neprikladniji za osjetljive i reaktivne kože.

Ako je u pitanju problematična koža, treba imati na umu da ovisno o formuli, proizvodi s peptidima mogu potencirati akne. No najčešće samo jer se nalaze u formuli s uljem ili okluzivima, pa je dovoljno potražiti laganije teksture i prikladniji miks sastojaka.

Kada početi koristiti peptide?

Kako imaju fantastično djelovanje i van spektra anti-aginga, mogu se početi koristiti već u 20-ima. Doduše, značajniji anti-aging efekt moguće je vidjeti otprilike s početkom 30-ih kada tijelo počne brže gubiti kolagen.

Najbolji proizvodi s peptidima

Svi proizvodi koji imaju funkciju ostajanja na licu su najbolji odabir kada su peptidi u pitanju. Dakle, prvenstveno esencije, serumi i kreme, dok su maske i čistači loš odabir. Također, najbolji proizvod je onaj koji targetira točno ono što želite s peptidima, pa je bitno proučiti formula kako biste bili sigurni da ćete dobiti željeni učinak!

Ako želite sveukupni popravak izgleda kože uz dobar anti-aging, preporučuje se koristiti peptide s vitaminom A, odnosno retinoidima. Rezultat će biti zaglađena i čvršća koža s balansiranim lučenjem sebuma. Za nešto osjetljivije kože željne anti-aginga, ali antioksidativne zaštite kao i suzbijanja pigmentacije, preporučuje se korištenje peptida i vitamina C.

Za sve ostale, odlična kombinacija su peptidi s ovlaživačima, jer će uz hidrataciju dati i zdrav, plump izgled!

Kako odabrati najbolji peptidni proizvod za sebe?

• Odaberite odgovarajuć tip proizvoda – ako imate više reaktivnu ili problematičnu kožu, preporučuje se odabrati lakše teksture bez ulja, poput seruma ili esencije, dok će suhim kožama više odgovarati bogate kreme
• Odaberite dobar miks sastojaka – ovisno o željenom učinku, kupite peptidni proizvod koji je bogat sastojcima koje inače volite
• Pogledajte sam popis sastojaka – peptidi moraju biti pri vrhu popisa
• Odaberite cjenovni rang – birate li peptide s niacinamidom ili hijaluronskom kiselinom, mogu biti i nižeg cjenovnog ranga, no primjerice peptidi uz vitamin C ili retinoide predlažemo nešto više cijene, kako su oba sastojka poprilično nestabilna u formulama pa kako bi proizvod doista dugotrajno i djelovao
• Posavjetujte se s dermatologom – najsigurnija opcija je uvijek kontaktirati dermatologa i potražiti savjet oko proizvoda za vaš tip kože

Foto: Instagram (@claudiasplanet_, @hoskelsa), Pexels

Učitati još
Zatvori