Raskošna cvjetna nota koju u parfemima ili volite ili mrzite
Raskošna cvjetna nota koju u parfemima ili volite ili mrzite

Raskošna cvjetna nota koju u
parfemima ili volite ili mrzite

Kremasta, nježna i pomalo kontradiktorna jer je istovremeno i animalna, mistična i seksepilna – tuberoza je to sve. Ovaj prekrasan, raskošan parfemski sastojak prepoznatljiv je na prvi osjet i onima koji nisu istrenirali nos na note, jer je toliko specifičan. Tuberozu generalno ili volite ili mrzite, no kako je popularnost niche parfema sve češća, s njom se i češće možete susresti.

Naime, ova nota oduvijek ima neku kraljevsku vrijednost i miriše luksuzno, pa je tako dosad viđana pretežito u skupocjenim parfemima, što je promijenio ne samo povećan interes za niche parfeme, već i otkriće sintetičke tuberoze koja pruža pregršt opcija pri kreiranju parfema.

Upoznajte ovaj uistinu poseban cvijet, ali i parfeme koji ga sadrže, u nastavku.

tuberoza

Tuberoza: cvijet neopisive vrijednosti

Tuberoza je prekrasan cvijet koji se često koristi u vrtlarstvu i cvjetnim aranžmanima zbog svojih iznimno mirisnih cvjetova. Potječe iz Meksika i središnje Amerike, ali se danas uzgaja diljem svijeta. Primjerice, kvalitetna tuberoza za parfeme danas dolazi iz Indije, Egipta, Maroka, Tunisa i Kine. Tuberoza preferira toplu klimu i dobro drenirano tlo. Uzgaja se iz gomolja koji se sade u proljeće, a cvjeta ljeti ili u ranu jesen.

Tuberoza ima uspravnu stabljiku koja može doseći visinu od oko 60-90 cm. Njeni listovi su uski i dugi, a cvjetovi bijeli i skupljeni u cvatove na vrhu stabljike. Poznata je po svom iznimno slatkom i opojnom mirisu kojega ispušta u večernjim satima.

tuberoza

Tuberoza i povjesno značenje

Tuberoza ima bogatu povijest i značenje u različitim kulturama diljem svijeta. Koristila se u drevnoj aztečkoj kulturi za vjerske ii ne ceremonije kao symbol ljepote i čistoće, kao i u Indiji gdje ima posebno značenje na hinduističkim vjenčanjima i festivalima. Naime, smatra se cvijetom koji donosi sreću i ljubav, pa se nerijetko koristi u vijencima i aranžmanima.

U viktorijansko doba, tuberoza je postala popularna u Europi i počela se koristiti u parfemima, toaletnim vodama i sapunima. Ipak, bio je zabranjen za mlade djevojke jer su vjerovali da će već jedan udisaj mirisa ovoga cvijeta izazvati orgazam! Općenito, u 19. stoljeću ovaj miris su povezivali sa seksom i provokacijom, pa je nerijetko bio i zabranjivan osim za starije žene i muškarce.

Veliki obožavatelj tuberoze bio je i Luj XVI. koji je posadio 10000 cvjetova tuberoze oko palače Versailles kako bi to postao njen službeni miris.

Popularnost tuberoze u parfemima

Cvijet tuberoze miriše još dva sata nakon ubiranja, a upravo to je jedan od razloga popularnosti ovoga mirisa. Tuberoza ima izuzetno snažan i opojan miris koji se oslobađa u večernjim satima. Njezin miris je sladak, cvjetni, senzualan i pomalo egzotičan. Uz to, iznimno je dugotrajan jer se njeni mirisni spojevi otpuštaju tijekom dužeg vremena.

Također, rijetka je i skupa kao prirodna nota. Njena ekstrakcija i prerada zahtijevaju posebne tehnike kako bi se sačuvao karakterističan miris. Ta rijetkost čini je ekskluzivnom i cijenjenom u svijetu parfema.

tuberoza

Zašto je tuberoza skupocjen sastojak?

Uzgoj tuberoze zahtijeva određene uvjete i trud. Cvijet je osjetljiv na hladnoću i mraz, pa se može uzgajati samo u određenim regijama s toplom klimom. Osim toga, proces uzgoja i prerade tuberoze zahtijeva vrijeme i pažnju. S obzirom na ograničene regije uzgoja i složenosti procesa, tuberoza je relativno rijedak cvijet, što povećava njenu cijenu.

Također, dobivanje esencije ili ekstrakta tuberoze zahtijeva posebne tehnike. Najčešće se koristi metoda ekstrakcije otapalom, koja zahtijeva korištenje velike količine cvjetova kako bi se dobio manji volumen esencije; kaže se da je potrebno 3600 kila cvijeća za proizvesti pola kile tuberozinog ulja!

Ipak, danas se sve češće koristi sintetička tuberoza u parfemima. Osim što je neusporedivo jeftinija, na ovaj način parfumer može birati želi li više kremastu, animalnu ili zelenu tuberozu, kako se njene vrijednosti mogu i jednostavnije prenaglasiti za željeni efekt.

Kako tuberozu osjetimo u parfemima?

Miris tuberoze često diktira i ostalo bijelo cvijeće koje se s njom koristi, no tuberoza samostalno ima vrlo zanimljiv, karakteran i slojevit miris. Ona je miris slatkoga, bijeloga cvijeća, lagano je zelena i/ili animalna, kao i vrlo opojna, kremasta ili mliječna.

Tuberozu pretežito doživljavamo kao žensku, vrlo senzualnu i ženstvenu notu, iako se može pronaći i u muškim parfemima.

Tuberoza u parfemima: Što vrijedi isprobati?

• Tom Ford Tubéreuse Nue
• Diptyque Do Son
• Frederic Malle Carnal Flower
• Jo Malone London Tuberose Angelica
• Matière Premiere French Flower
• Robert Piguet Fracas
• Giorgio Armani My Way Intense 2023.

Tom Ford Tubéreuse Nue

Pomalo mračan, misteriozan i zelen prikaz tuberoze. Pomiješana je s jasminom, sečuanskim paprom, pačulijem i akordom brušene kože.

Diptyque Do Son

Inspiracija je dobivena iz hramova u kojima se tuberoza nosila kao dar bogovima, a ovaj parfem miriše kao miks bijeloga cvijeća s jednom vodenom vrijednosti. Ova tuberoza je kremasta, floralna i lagano slatka.

Frederic Malle Carnal Flower

Ovaj parfem nudi animalnu verziju tuberoze, obogaćenu s pregršt mošusa. Istovremeno, uz bergamot, dinju i kokos, nudi zanimljiv i svjež kontrast.

Jo Malone London Tuberose Angelica

Ovo je najprodavaniji Jo Malone London parfem u Londonu, a generalno ga obožavaju svi ljubitelji tuberoze. Nudi zeleno drvenasti miks gardenije, jasmina i tuberoze uz mandarinu, crveni papar, sandalovinu i korijen anđelike.

Matière Premiere French Flower

“French Flower” bismo preporučili onima koji s tuberozom žele koketirati, a njen miris nužno ne obožavaju. Naime, ova tuberoza miriše pomalo poput žvakaće gume. Neočekivanost joj daje note đumbira, lista zelenog čaja i zelene kruške, pa je neuobičajena i osvježavajuća.

Robert Piguet Fracas

Ovaj parfem stvoren je davne 1948., a i dalje ima svojevrstan kultni status u parfemskom svijetu, posebice kod obožavatelja tuberoze. Prije svega jer je opojan, animalan i seksepilan. Primjerice, obožava ga nositi Madonna!

Giorgio Armani My Way Intense

Nova inačica parfema “My Way” nosi osunčanu tuberozu, francuski iris, cvijet naranče iz Egipta i madagaskarsku vaniliju te čini jedan moderan, ženstven i dinamičan novi miris.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@vivabenard, @mssniffandsnitch)

Učitati još
Zatvori