Kako pošteno pročistiti kozmetičku torbicu ovog proljeća

Vaše make up kolekcije koje držite u kozmetičkim torbicama ili u kupaonskim ormarićima, priznajte, konstantno i nezaustavljivo rastu. Ostati imun na obilje primamljivih beauty noviteta koji iz sezone u sezonu stižu na scenu doista je teško, a još teže je priznati si da je kupovina određenog make upa bila potpuna greška. Umjesto da ga poklonite nekome ili u krajnjoj liniji bacite, upravo ovakve proizvode koji su vam jedno kratko vrijeme pričinjavali zadovoljstvo najčešće gomilate u kupaonici, dok vam istovremeno u život stalno ulaze neki novi i navodno još bolji proizvodi. Niste se ni okrenuli, a već ste zatrpani kozmetikom s kojom ne znate što biste ili ju ni ne stignete koristiti. Kako pročistiti svoju beauty kolekciju i napokon prodisati ovog proljeća, doznajte u nastavku.

PROVJERITE ROK TRAJANJA

Svaki proizvod u vašoj kozmetičkoj torbici ima određeni rok trajanja. Stoga prvi korak koji trebate napraviti želite li se riješiti suvišnog make upa jest provjeriti kada ističe rok svakom proizvodu koji posjedujete. Tu će se bez imalo sumnje naći mnogo onih sa starim datumom i sada već upitnom kvalitetom i ispravnosti, pa će vam biti mnogo lakše baciti ih u smeće. Neki proizvodi možda neće imati istaknut rok trajanja – u tom ih slučaju pomirišite i isprobajte barem na ruci. Ako im se konzistencija promijenila ili čudno mirišu, pravi je trenutak da ih se riješite.

GRUPIRAJTE PROIZVODE PO KATEGORIJAMA

Snalaziti se među vlastitom kozmetikom bit će vam mnogo lakše ako grupirate proizvode po kategorijama. Sve ruževe stavite na jednu stranu, sjenila i palete na drugu, pudere na treću… To će vam pomoći da vidite koliko ustvari proizvoda imate u kojoj kategoriji i da odredite ima li ih negdje jednostavno previše – ili premalo. U skladu s time, nekih ćete se riješiti, a neke koji vam možda nedostaju nabaviti.

NAPRAVITE SWATCHEVE PROIZVODA

Ukusi se mijenjaju, pa nije čudno da se mijenjaju i vaše preferencije kada je u pitanju make up. Nešto što ste kupili prije nekoliko mjeseci možda više nije po vašem guštu, pa dobro dođe ‘swatchati’ sve proizvode na ruci, kako biste vidjeli sviđaju li vam se i dalje boje i teksture make upa koji ste kupili i je li proizvod i dalje kvalitetan kao i na početku. Ako se određeni ruž teško nanosi i čini vam se kao da se sasušio, moći ćete ga mirne duše baciti, baš kao i korektor koji je od stajanja oksidirao i sad je pretaman za vašu kožu.

POTRAŽITE ‘DUPE’ PROIZVODE U VLASTITOJ TORBICI

Prije nego pobrišete ‘swatcheve’ proizvoda s ruke, primjerice ruževa, usporedite ih i odredite imate li više ruževa koji su skoro pa identični. Nađete li ih nekoliko u istoj crvenoj nijansi i istom mat efektu, zadržite jedan, a drugi poklonite prijateljici. Nekoliko ‘dupe’ proizvoda (o kojima smo vam nedavno pisali) vrlo vjerojatno vam nije potrebno na svakodnevnoj bazi.

ZAPITAJTE SE KADA STE ZADNJI PUT KORISTILI ODREĐENI PROIZVOD

U trenutku kada se suočavate s hrpom kozmetike koja je dotad stajala na dnu neke ladice ili je bila zakopana u dubini police, zapitajte se kada ste zadnji put koristili određeni proizvod. Ako je prošlo više od godinu dana kako ga niste ni pogledali, a kamoli koristili i uvijek posežete za nekim drugim proizvodom, a nikada za njim, vrijeme je da razmislite treba li vam uopće u životu.

PROVJERITE JE LI VAŠ TIP KOŽE I DALJE ISTI

Ne događa se preko noći, no kako starimo, radimo promjene u stilu života ili mijenjamo podneblje u kojem živimo, naš tip kože s vremenom se može promijeniti. Pa svi oni proizvodi koji su nam dotad bili odlični, sada možda uopće neće imati efekta. Razmislite o tome je li vaš tip kože i dalje isti – mat proizvodi koje ste dosad koristili sada će potencijalno otvoriti mjesta za kremaste i tekuće formule koje vaša koža po novom voli. U tom slučaju, proslijedite ili bacite svoje stare kozmetičke favorite i oslobodite si mjesto u kupaonici.

BUDITE REALISTIČNI

Mnoge proizvode čuvamo u kupaonici jer bi nam jednog dana baš mogli zatrebati. A onda prođe godina dana i shvatimo da ih niti jednom nismo iskoristili. Nema ništa lošeg u tome da skladištite razne nijanse pudera, korektora i bronzera, jer sezone se ipak mijenjaju i baš ti proizvodi vam u nekoj fazi dobro dođu, no ako ste ih nabavili, a podsvjesno ste znali da vam nikada neće zatrebati, zašto ih još uvijek čuvate? Budite racionalni i realistični. Ako oči naglašavate smokey eyem triput godišnje i isključivo u specijalnim prigodama, zasigurno vam ne treba nekoliko različitih, a u suštini vrlo sličnih smokey eye paleta.

PORADITE NA VIDLJIVOSTI PROIZVODA U KUPAONICI

Rastajete li se teška srca od  make upa koji ste kupili, a malo koristili, uvijek si možete dati još jednu šansu. Primjerice, proizvode koje ste držali daleko od svojih očiju, a mislite da vam odlično odgovaraju i da biste ih mogli ubaciti u svakodnevnu primjenu, organizirajte i istaknite tako da ih vidite uvijek kada budete u kupaonici. Ako ćete ih zbog toga što su vam oku bliski započeti koristiti – odlično! Ako će nastaviti skupljati prašinu – vrijeme je da ih se riješite.

Foto: Instagram

0