Cijenom pristupačne verzije high end make upa

Tržište make upa danas je prepuno svega, a naročito dekorativne kozmetike high end karaktera, koja će vas već na prvu osvojiti svojim otmjenim pakiranjem, a zatim najvjerojatnije i samom formulom proizvoda koja se krije u njemu. I sve to uz prilično visoku cijenu, zbog koje si malo tko može priuštiti da svake sezone u svoju kozmetičku torbicu uvrštava sasvim novi high end make up, pa on zbog cijene koju nosi postaje pravi mali luksuz za odabrane. U toj atmosferi, ali i iz želje da se i drogerijskoj kozmetici oda priznanje onda kada ona to svojom kvalitetom i performansama zaslužuje, još prije nekoliko godina stvorena je cijela jedna filozofija make upa, poznata kao ‘dupe’.

‘Dupe’ u ovom kontekstu označava duplikat – jeftiniju kopiju ili verziju high end proizvoda, koja je ne samo cijenom pristupačnija od originala, već i podjednako efektivna, a ponekad čak i kvalitetnija. Ove alternative zbilja popularnom i kvalitetnom make upu iz high end ili srednjeg cjenovnog ranga i dalje su predmet obožavanja, jer mnoge žene zanima kako uštedjeti novac, a istovremeno kupovati provjereno dobre proizvode. Razlog zašto su neki high end i drogerijski proizvodi gotovo ili potpuno identični, treba tražiti i u tome što su mnogi beauty brendovi u vlasništvu istih korporacija, proizvode se u istim tvornicama i naposljetku rezultiraju istim formulama s identičnim sastojcima.

Zanima li vas M.A.C-ov ruž, njegovu biste alternativu mogli pronaći kod wet’n’wilda ili NYX-a, želite li Giorgio Armani tekući puder, njegova verzija krije se u kolekciji kuće L’Oreal Paris i tako dalje. Primjera je uistinu mnogo, pa danas na internetu postoje cijele beauty zajednice koje se bave upravo ‘dupe’ tematikom i otkrivanjem fantastičnih drogerijskih make up proizvoda koji su poput tajnih blizanaca high end proizvodima. Blogerice i vlogerice često snimaju videa  u kojima pokazuju pola lica našminkanog skupocjenim make upom, a pola onim drogerijskim, te se može zaključiti kako neke prevelike razlike između dvije kategorije proizvoda zapravo ni nema. I to ne samo dojmom na prvi pogled, već i nošenjem tog make upa kroz dan. Važno je napomenuti kako ‘dupe’ može vrijediti i za obrnutu situaciju u kojoj skuplja i kvalitetnija verzija imitira jeftiniji proizvod, no mnogo je češći slučaj u kojem jeftini imitira onaj luksuzni.

Na Instagramu postoji račun @dupethat, koji će vam otkriti sve ove male tajne i koji točno proizvod iz drogerijskog ranga neodoljivo podsjeća na onaj skupocjeni. Profil pun usporedbi i takozvanih ‘swatcheva’ iznenadit će vas koliko su neki proizvodi slični (ako ne i isti), a imaju sasvim različitu cijenu. Tu je i stranica Dupe Up – online vodič za pronalazak jeftinijih alternativa high end make upu, koji je svoju bazu informacija i znanja izgradio zahvaljujući recenzijama raznih make up gurua, vizažista i blogera. Za sve obožavateljice make upa, koje često troše na kozmetiku, upravo ovakve adrese nalaze se među najdražima jer na taj način imaju priliku isprobati cijenom prihvatljivije inačice kultnih beauty proizvoda i ako im se svide, mogu nastaviti koristiti taj proizvod ili investirati u onaj skupocjeni s kojim možda nisu htjele riskirati. Također, na taj način mnogo lakše se upoznaju s nekim novim, luksuznim beauty brendovima, koji ovako dolaze do šire publike.

Real Techniques / BeautyBlender

Real Techniques / BeautyBlender

Revlon Photoready Insta-Fix / Bobbi Brown Face Touch Up Stick

Revlon Photoready Insta-Fix / Bobbi Brown Face Touch Up Stick

Giorgio Armani Luminous Silk Foundation / L'Oreal True Match Lumi Foundation

Giorgio Armani Luminous Silk Foundation / L’Oreal True Match Lumi Foundation

 

e.l.f. Cosmetics Blush - Pink Passion / NARS Blush - Gaiety

e.l.f. Cosmetics Blush – Pink Passion / NARS Blush – Gaiety

Essence make me brow eyebrow gel / Benefit gimme brow eyebrow gel

Essence make me brow eyebrow gel / Benefit gimme brow eyebrow gel

NYX Lingerie - Embellishment - Kylie Lip Kit - Koko K

NYX Lingerie – Embellishment / Kylie Lip Kit – Koko K

wet'n'wild Megalast Lip Color - Stoplight Red - M.A.C Lipstick - Ruby Woo

wet’n’wild Megalast Lip Color – Stoplight Red / M.A.C Lipstick – Ruby Woo

Komentari