Znate li što je CSA rutina i zašto je bitna?
Znate li što je CSA rutina i zašto je bitna?

Znate li što je CSA rutina i
zašto je bitna?

Zadnjih godina sve je više naglasak na skin care rutinama. Malo tko danas nije svjestan, recimo, važnosti proizvoda sa zaštitnim faktorom. Svi znaju da sunce šteti koži i uzrokuje preuranjeno starenje, ali samo zaštita od sunca nije dovoljna za zdravu kožu. Ipak je sve to malo kompleksnije, ali ako ne želite previše komplicirati stvari, možda je CSA rutina prava stvar za vas.

Radi se o rutini čije ime je zapravo kombinacija prvih slova proizvoda koji vam trebaju. Slovo “c” označava C vitamin, slovo “s” označava zaštitni faktor odnosno SPF, a slovo “a” označava A vitamin, točnije retinol.

Dobrobiti CSA rutine

Vitamin C je antioksidans koji sprječava štetu koju uzrokuje UVA i UVB zračenje. Točnije, njime preveniramo pigmentacije te stimuliramo proizvodnju kolagena koji nam je potreba kako bi koža ostala elastična i kako bi se bore što kasnije pojavile.

SPF proizvode u potpunosti možemo prilagoditi sebi i svom tipu kože. Možemo, tako, izabrati kremu, fluid ili emulziju. Podsjećamo, upravo sunčeve zrake odgovorne su za većinu znakova preuranjenog starenja kože. Ljeti se preporučuje korištenje proizvoda s minimalnim faktorom 30, dok je 50 idealno.

Naposljetku tu je i vitamin A, u njezi kože poznatiji kao retinol. Ako vašoj koži paše i koristite jače koncentracije, za ljeto izaberite ili zamjene za retinol ili niže koncentracije. Retinol nam pomaže pri obnovi stanica te u borbi protiv pojave bora i pigmentacija.

Naravno, skin care rutina nije potpuna bez pravilnog čišćenja kože, ali kada pronađete svoje CSA proizvode, ona postaje puno jednostavnija. Naprosto znate što koji proizvod radi i nije vam potrebna rutina od 12 i više koraka. CSA rutina posebno je korisna za one koji tek kreću sa svojim skin care putovanjem jer je jednostavna i jasna, a čini čuda za kožu.

CSA rutina targetira sve glavne uzroke starenja kože i zato je toliko dobra i popularna. Vitamin C i SPF se koriste danju, a vitamin A, prije spavanja. Također, vitamin A, odnosno retinol treba koristiti oprezno, pogotovo ako ga tek uvodite u rutinu.

Treba početi s niskim koncentracijama i to dva puta tjedno. Nakon dva tjedan možete ga početi koristiti svaku drugu večer, također dva tjedna, a nakon toga svaku večer.

Ako krenete s prejakom koncentracijom i prečesto, to može uzrokovati vrlo burnu reakciju kože, kojoj treba neko vrijeme da se navikne na vitamin A.

Vitamin C

SPF

Vitamin A

FOTO: Instagram, Beauty Bay, Cult Beauty

Učitati još
Zatvori