Zamjene za retinol koje se mogu koristiti čak i ljeti
Zamjene za retinol koje se mogu koristiti čak i ljeti

Zamjene za retinol koje se mogu
koristiti čak i ljeti

Retinol je već neko vrijeme hit sastojak u proizvodima za njegu lica. On je djelotvoran, ali ima i svoju pomalo lošu stranu. Naime, može izazivati burne reakcije na koži, pogotovo ako se radi o osjetljivoj koži ili ako retinol tek uvodite u svoju rutinu. Osim toga, ne preporučuje se korištenje retinola ako se mislite izlagati suncu, a to je ljeti neizbježno. Pa smo našli zamjene za retinol.

zamjena za retinol

Srećom, postoje dobre alternative koje rade jednako dobar posao kao i retinol. Tu je recimo veganska inačica retinola – bakuchiol. Istraživanja su pokazala kako nema značajnije razlike u djelovanju retinola i bakuchiola, ali ovaj drugi je puno nježniji te ne izaziva burne kožne reakcije.

Na tržištu se pojavio prije nekoliko godina kada ga je među sastojke svojih proizvoda sramežljivo uključilo nekoliko brendova. Zatim je eksplodirao kao čarobna zamjena za retinol. Pompa oko njega sada se malo smirila, ali na tržištu se pojavila hrpa proizvoda koji ga sadrže pa svatko može naći nešto za sebe.

Zamjene za retinol ljeti

Činjenica je da su ljeti proizvodi s njime idealne zamjene za retinol. Naime, bakuchiol ne pojačava osjetljivost kože na sunce pa ga je sigurnije koristiti ljeti nego retinol. Inače, oko retinola se ni dermatolozi ne mogu složiti, smije li ga se koristiti ljeti ili ne. Ipak, valja naglasiti, čak i s bakuchiolom treba koristiti SPF jer je on ipak najvažniji sastojak u njezi lica ljeti.

Inače, bakuchiol je antioksidans koji se nalazi u sjemenkama biljke Psoralea. Umirujuće djeluje na osipe i crvenilo te ubrzava zarastanje posjekotina. Za razliku od retinola, neće isušiti kožu. Mogu ga koristiti i oni sa suhom i osjetljivom kožom, kao i oni s masnom kožom sklonom aknama.

Ovaj sastojak dolazi u formi ulja, seruma i hidratantnih krema. Zapravo, svih proizvoda koje ionako koristimo u svojoj rutini. Niže smo popisali smo favorite kojima ovog ljeta zamjenjujemo retinol.

FOTO: Instagram, Beautylish, Cult Beauty, iHerb, Pexels, Elemis, The Outset, Tula

Učitati još
Zatvori