Skincare koji štiti od zagađenja – istina ili mit?
Skincare koji štiti od zagađenja – istina ili mit?

Skincare koji štiti od zagađenja
– istina ili mit?

Što smo obrazovaniji po pitanju kozmetike, to smo oprezniji s dolaskom noviteta koji obećavaju ono što drugi dosad nisu. Kozmetika s kisikom, CBD-om, magarećim ili kobiljim mlijekom i slična zvuče fantastično na papiru, no tjeraju nas da se zapitamo: rade li oni doista što našoj koži? Možda najneobičniji skincare, nakon onoga protiv plavoga svjetla, je svakako skincare koji štiti od zagađenja.

Ne samo da djeluje kao marketinški trik, već nas i užasno zamara činjenica da je gradsko zagađenje još jedan u nizu potencijalnih agresora naše (statistički sve osjetljivije!) kože. Zaštita od UV zračenja i slobodnih radikala je jedan vid zaštite od vanjskih agresora, no trenutno se čini nedovoljnim. Znači li to još jedan obavezan korak u dnevnoj rutini ili je skincare koji štititi od zagađenja samo još jedna prilika beauty industrije za zaradu? Istražili smo!

Kako definiramo zagađenje kada je koža u pitanju?

Smog, dim cigareta, ultraljubičasto zračenje i loša kvaliteta zraka “vidljiva” su zagađenja koja mogu utjecati na preosjetljivost očiju i ždrijela, zato ima smisla da utječu i na pore. Mikroskopske čestice metala, povećana koncentracija ozona i čak četiri vrste slobodnih radikala čestice su koje mogu prodrijeti u dublje slojeve kože i tamo čine upale, iritacije i oštećenja DNA stanica. Kozmetika koja štititi od zagađenja predominantno štiti od njih.

Kako zagađenje djeluje na kožu?

Kako je onečišćenje generalan svjetski problem, brendovi poput Paula’s Choice ili Oskia navode kako je zaštita od zagađenja tip kozmetike na kojem će se više raditi u budućnosti. Ujedno, ovi brendovi već su predstavili svoje linije koje štite od mikro zagađivača.

Baš kao što je spomenuto, svo zagađenje djeluje poput slobodnih radikala – ono je nevidljivo, ali u dodiru s kožom radi štetu. I otporna koža može završiti s oslabljenom kožnom barijerom ako se ne koristi nikakav vid zaštite od slobodnih radikala. Takve kože su crvenije, osjetljivije na podražaje, dehidrirane, ljuskave, suhe, a mogu i svrbjeti. One i preuranjeno stare i mogu imati izraženije hiperpigmentacije.

Također, kože oštećene slobodnim radikalima su i podložnije na bakterije, a neke kože u startu mogu biti i alergične na zagađenje i utoliko imati izraženije probleme ako ne koriste neki vid zaštite. Primjerice, nastanak ekcema ili dermatitisa, začepljenje pora pa i akne.

Koliko je zagađenje jače u gradovima?

Nažalost, gdje god se živi pored aktivne prometnice, zagađenje je podjednako intenzivno bilo u gradu ili selu.

Što je kozmetika protiv zagađenja?

Kozmetika protiv zagađenja štiti kožu od onečišćenja i vanjskih agresora koji narušuju kožnu barijeru, izazivaju preuranjeno starenje, iritacije, kožne problem i slično. No “anti-pollution” je i dalje pojam koji nije zakonski reguliran, pa se poput pojma “clean” može koristiti neograničeno i bez obaveze.

Ipak, opće je poznato da antioksidansi štite kožu od slobodnih radikala, da kreme stvaraju zaštitni sloj na koži, da SPF štiti od UV zračenja i slično, čime ipak ne možemo reći da potreba za zaštitom od zagađenja ne postoji. Štoviše, spomenuti proizvodi postoje i već godinama bez ovog marketinškog predznaka, iako su danas proizvodi s oznakom “anti-pollution” ipak predominantno u kreiranju formule, fokusirani upravo na to.

Ukratko, potrebno je dodatnih istraživanja kako bi se ustvrdila djelotvornost “anti pollution” sastojaka, pa tako i formula.

Proizvodi i sastojci koji štite od zagađenja, sve i da nemaju oznaku “anti pollution”

• Antioksidansi
• Mineralni SPF
• Probiotici, prebiotici i postbiotici
• Hidratantne kreme
• Ostalo

Antioksidansi

Najučinkovitije djelovanje protiv slobodnih radikala, ujedno i bitan sastojak svih proizvoda protiv zagađenja su antioksidansi. Dokazano je da na sebe vežu slobodne radikale prije nego oni uspiju napraviti štetu na koži. Zbog toga ih smatraju i najboljim sastojkom u borbi protiv zagađenja.

Najučinkovitiji antioksidansi kada je zagađenje u pitanju su vitamin C, vitamin E i ferulična kiselina, jer djeluju učinkovito protiv stvaranja hiperpigmentacije uzrokovane slobodnim radikalima. No ništa manje učinkovitosti pružaju i vitamin A, niacinamid, resveratrol, koenzim Q10, polifenoli, flavonoidi, astaksantin i glutation.

Mineralni SPF

Iako je svaka zaštita od sunca dobra u suzbijanju oštećenja nastalim UV zračenjem, želite li učinkovitiju zaštitu od zagađenja, birajte mineralne SPF-ove. Naime, oni pružaju fizičku zaštitu od UV zraka (iako je dokazano da ih djelomično i upijaju, kao i kemijski SPF-ovi), čime stvaraju i lijepu barijeru između kože i zagađenja.

Pritom, mineralni SPF-ovi ne čepe pore, što je posebno pogodno za osjetljive, reaktivne i problematične kože.

Probiotici, prebiotici i postbiotici

Kako zagađenje utječe na sastav kožnog mikrobioma, može doći do povećanog rasta određene bakterije i mikroorganizma čime se narušava kvaliteta kožne barijere. Uz ove sastojke, koži se pomaže održati optimalan broj dobrih bakterija kako bi bila čvrsta i otporna.

Hidratantne kreme

Hidratantna krema je bitan završni korak jer pruža ne samo fizički štit na koži od vanjskih utjecaja, već i jer radi na jačanju kožne barijere. Posebno je bitno gledati da sadrži ceramide, koji potpomažu jačati samu kožnu barijeru koju radikali oslabljuju, kao i hijaluronsku kiselinu. Ona je fantastičan hidrator, ali služi i kao regenerator lipida koji zatim bolje zadržavaju vodu u barijeri i tako je čine više u balansu.

Ostalo

Drugi sastojci koji imaju utjecaja na zaštitu od oksidativnoga stresa su alge, ginko biloba, morska sol… No za njih nema dovoljno provedenih istraživanja kako bi se doista ustvrdilo djelovanje.

Kako možemo spriječiti utjecaj zagađenja na kožu?

• Trudite se provoditi što manje vremena u centru grada, više u prirodi
• Nabavite pročišćavač zraka
• Svaku večer lice operite tehnikom dvofaznog čišćenja
• Ne zaboravite na svakodnevno nošenje UV zaštite
• Ne zaboravite na povremeno korištenje pilinga, posebice salicilne kiseline koja dubinski čisti pore
• Koristite proizvode s antioksidansima – skuplji proizvodi najčešće imaju stabilnije i dugotrajno kvalitetnije formule, posebice kod vitamina C i retinoida
• Uložite u kvalitetnu noćnu kremu za obnovu kože i popravak oštećenja nastalih slobodnim radikalima
• Pijte puno vode i konzumirajte voće i povrće bogato vodom
• Potrudite se kvalitetno spavati, otprilike 8 sati jer se koža tada najbolje obnavlja

Koža i zagađenje – zaključak

Kozmetika koja štiti od zagađenja zasad je i dalje dobar marketinški trik. Međutim, činjenica jest da zagađenje iz okoliša itekako djeluje na kožu i da je potreba za takvom kozmetikom u porastu. Već je na tržištu dostupna kozmetika koja štiti od slobodnih radikala, iako nije tako nazvana i preporučuje se uvrstiti je u dnevnu rutinu živite li u velikim gradovima ili generalno zagađenim podnebljima.

Svakako se nadamo boljoj regulaciji termina “anti pollution”. Kao i daljnjim istraživanjima na temu sastojaka koji štite od zagađenja, kako bi se došlo i do što kvalitetnije kozmetike s tim djelovanjem.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@vanalaserclub, @juniperonaturals)

Učitati još
Zatvori