Složili smo kompletni skincare vodič za početnike koji mogu pratiti baš svi
Složili smo kompletni skincare vodič za početnike koji mogu pratiti baš svi

Složili smo kompletni skincare vodič za
početnike koji mogu pratiti baš svi

Ako tek ulazite u svijet skincare rutine to može biti dosta zbunjujuće. Puno je informacija, a još je više proizvoda i sasvim je razumljivo da se teško snaći. Također, ako želite kvalitetni skincare, morate znati i što koji proizvod radi te kako i kada se koristi, a to iziskuje prilično vremena za istraživanje. Stoga, skincare za početnike treba biti jednostavna pa lako s vremenom dodate još proizvoda.

Ništa vas ne bi trebalo obeshrabriti jer je vaša koža zaslužila dobru njegu, ali ne čudi ako od svega odustanete jer ste naprosto preplavljeni informacijama. Baš zbog toga složili smo skincare vodič za početnike.

U njemu su svi potrebni proizvodi, njihova namjena i kada se koriste. Važno je naglasiti i kako se jutarnja i večernja rutina razlikuju, ali i između toga smo u vodiču napravili jasnu razliku kako biste se što lakše snašli.

Jutarnja skincare rutina

Bez obzira na to što ste navečer očistili lice, to treba napraviti i ujutro. Najjednostavnija jutarnja rutina sastoji se od cleansera, odnosno od čišćenja lica, zatim seruma, hidratantne kreme i kreme sa SPF faktorom. Srećom, zadnja dva koraka možete i spojiti u jedan jer mnoge hidratantne kreme danas već sadrže zaštitne faktore.

Tek nakon toga svega nanosi se šminka, bilo da se radi o onoj težoj ili, recimo BB i CC kremama. S obzirom na to da se zaštitni faktor treba obnavljati nekoliko puta dnevno, nabavite onaj u spreju kako biste ga mogli nanijeti i ako imate šminku. Njega ne treba utrljavati, šminka će ostati postojana, a lice zaštićeno.

Cleanser

Serum

Hidratantne kreme

SPF

Večernja skincare rutina

Večernja rutina razlikuje se od one jutarnje. Jutarnja služi za pripremu lica za dan i šminku, dok je noćna tu za njegu i da nahrani kožu lica. Ovdje u priču dolazi i retinol, hit u svijetu skincarea. Naime, njega se ne preporučuje koristiti ujutro jer pojačava fotoosjetljivost kože. To znači da je vaša koža još osjetljivija na sunce, a to svakako želimo izbjeći.

Večernja rutina, ovim redoslijedom, uključuje: proizvod za skidanje šminke, cleanser, toner, tretman za vaš tip kože, hidratantna krema i ulje za lice. Cleanser može biti isti kao i onaj koji koristite za jutarnju rutinu. Također, ako ćete u ovu rutinu uključiti retinoide, trebate ih uvoditi postepeno kako ne biste izazvali snažnu reakciju na licu. Hidratantna krema može biti ista kao i ona jutarnja ili možete izabrati neku noćnu, bogatiju.

S obzirom na to da i ujutro i navečer možete koristiti isti cleanser i kremu, njih nismo ponovno spominjali niže u tekstu.

Čistač šminke

Toner

Tretman za kožu ( serum, retinol, propisan i preparati…)

Ulje za lice

FOTO: Instagram, Beauty Bay, Douglas, Cult Beauty

Učitati još
Zatvori