Bundeva je kraljica jeseni pa smo pronašli skincare proizvode koji ju sadržavaju
Bundeva je kraljica jeseni pa smo pronašli skincare proizvode koji ju sadržavaju

Bundeva je kraljica jeseni pa smo pronašli skincare proizvode koji ju sadržavaju

Ako nešto ‘vrišti’ jesen, to je bundeva. Ta kraljica jeseni u posljednje vrijeme nalazi se u svemu. Ponajprije tu su razni recepti s bundevom, slani i slatki. Slijede pumpkin spice kave koje su poharale prvo SAD, a onda i ostatak svijeta. Na kraju, tu su i skincare proizvodi s bundevom savršeni za jesen. Da, ona ima puno dobrobiti, ali budimo realni, te proizvode ćemo kupiti najviše zbog jako slatkog pakiranja.

No zašto je bundeva stvarno korisna? Naime, ekstrakt bundeve odličan je za zreliju kožu kojoj nedostaje sjaja. On će ujednačiti ten i teksturu kože. Bundeve sadrže alfa hidroksi kiseline, odnosno AHA, koje služe kao eksfolijant. One služe da skidanje mrtvih stanica kože i za ujednačavanje kože. Osim toga, bundeve su prepune antioksidansa koji kožu štite od štetnih vanjskih utjecaja.

Skincare proizvodi s bundevom

Upravo zato što se radi o eksfolijantima, bundevu ćete najprije pronaći u maskama, pilinzima i cleanserima. Osim toga, bundeva ublažava upalne procese, može pomoći kontrolirati količinu ulja koju koža proizvodi i pomoći ljudima koji se bore s aknama. Bundeva sadržava vitamine A, C i E koji pružaju koži zaštitu od oštećenja, potiču proizvodnju kolagena i smanjuju upale.

Svi ti elementi bundevu čine odličnim anti-age sastojkom i ne čudi što su je počeli uključivati u skincare proizvode. Bundeva može umiriti kožu, smanjiti vidljivost finih linija i sitnih bora. Osim toga, derivat vitamina A, beta-karoten, potiče proizvodnju kolagena.

Uz sve nabrojano, bundeva potiče zadržavanje vlage i poboljšava elastičnost kože. Upravo sada, kada su krenuli hladniji dani i grijanje, vlaga je ono što je prijeko potrebno našoj koži. Naime, i hladan zrak i grijanje u zatvorenom isušuju kožu i može doći do perutanja, ljuskanja i dehidracije, a to nitko ne želi. Zato biramo ovakve sastojke koji pomažu da koža bude duboko hidratizirana. Također, bundeve su pune esencijalnih masnih kiselina.

Spomenuli smo već da bundeve sadrže vitamin A. Podsjećamo, svemogući retinol je derivat vitamina A, a to znači da bundeva taj spoj sadrži prirodno. Stoga, valja naglasiti da bundeva u jesenskim skincare proizvodima nema samo dekorativnu ili mirisnu ulogu, ona je puno korisnija od toga. Ona je sastojak koji vrijedi uključiti u skincare rutinu.

FOTO: Instagram (@skinbymoss, @bilgeyenigul),
Beauty Bay, Cult Beauty, Target, Urban Outfitters,
Ulta, One Love Organics

 

 

Učitati još
Zatvori