Krem juha od bundeve: Imamo recept za najukusnije i najzdravije jesensko jelo
Krem juha od bundeve: Imamo recept za najukusnije i najzdravije jesensko jelo

Krem juha od bundeve: Imamo recept za
najukusnije i najzdravije jesensko jelo

Ima li boljeg znaka da je počela jesen od prve juhe od bundeve? Slažemo se, tu su i prvi pečeni kesteni, rižoto sa šumskim gljivama i još nekoliko naznaka da smo pozdravili ljeto i ušetali u možda i najuzbudljiviju sezonu – barem što se tiče sezonskih namirnica i jela. Topla, kremasta juha od bundeve pravi je comfort food, iako ne može biti zdravija!

Počela je sezona bundeva

Bundeve, buče ili tikve možemo pronaći u preko 300 sorti, a one nama najpoznatije i dostupne za jelo su Hokaido tikva, Butternut ili muškatna tikva i Kabocha tikva. Treba biti oprezan jer postoje i dekorativne tikve koje nisu jestive. One jestive prepune su kalcija, željeza, kalija, magnezija, fosfora i raznih vitamina. Najčešće ih pripremamo pečene, u obliku krema i juha, variva, džemova i kolača.

Karakterizira ih lijepa narančasta boja, blaga slatkoća, bogato sočno meso, a odlično slažu uz začine poput cimeta, kurkume, bosiljka, ružmarina i papra pa se koristi u raznim slanim jelima. Kada radite krem juhu, možete ih kuhati u vodi ili peči u pećnici, a potom blendati – postupak je vrlo jednostavan a rezultat savršen.

Krem juha od bundeve

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 glavice luka sitno nasjeckane
  • 1 kg bundeve, oguljene, bez sjemenki i nasjeckane na komadiće
  • 700 ml temeljca od povrća ili piletine
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • začini po izboru: sol, papar, cimet, kurkuma, chilli, timjan

Postupak:

  • Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu, zatim lagano dinstajte 2 sitno nasjeckana luka oko 5 minuta dok ne omekšaju.
  • Dodajte bundevu narezanu na kockice, pa nastavite kuhati 8-10 minuta uz povremeno miješanje dok ne počne omekšavati i dobivati ​​zlatnu boju.
  • Ulijte 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca i začinite solju i paprom. Zakuhajte, zatim kuhajte na laganoj vatri 10 minuta dok tikva ne omekša.
  • U lonac ulijte 150 ml vrhnja za kuhanje, ponovno zakuhajte, pa štapnim mikserom ili u blenderunapravite gustu kremastu juhu. Za baršunastu konzistenciju možete juhu proliti kroz gusto cjedilo.
  • Začinite je po ukusu, a zatim poslužite posutu krutonima i sjemenkama i pokapanu s još maslinovog ili bučinog ulja.

Za krutone:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama, uklonjene kore
  • šaka sjemenki bundeve

Postupak:

  • Za izradu krutona: narežite 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama na male kvadrate.
  • U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja, pa pržite kruh dok ne postane hrskav.
  • Dodajte šaku sjemenki bundeve u tavu, pa držite na vatri još nekoliko minuta dok se ne zapeku. Mogu se napraviti dan unaprijed i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu.

Opcije za posip:

  • krutoni
  • bučino ulje
  • bučine sjemenke
  • grčki jogurt/vrhnje
  • nar
  • sitno narezan prženi lješnjaci

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori