Skincare declutter: Kako organizirati svoj skincare i riješiti se viškova
Skincare declutter: Kako organizirati svoj skincare i riješiti se viškova

Skincare declutter: Kako organizirati svoj
skincare i riješiti se viškova

Svatko tko brine o svojoj koži na putu je izgradnje savršene rutine njege. To znači isprobavanje različitih proizvoda, testiranje različitih sastojaka i pronalaženje onih koji najbolje odgovaraju njihovoj koži.

Međutim, nakon nekog vremena, većina nas postane svjesna da smo nagomilali previše proizvoda. Neke od njih smo prestali koristiti, neke nismo dovršili jer smo prešli na nešto bolje, a neki nisu baš ni odgovarali našoj koži. Tada je idealno vrijeme za razmisliti o tzv. declutteru rutine njege.

Na kraju dana, koga čišćenje ne opušta? Proljeće je postalo sinonim za veliko čišćenje. Zato, iskoristite ga kao idealan razlog za napraviti ne samo makeup declutter, već i skincare declutter!

Što je skincare declutter?

Skincare declutter je proces pregledavanja, organiziranja i smanjenja kolekcije skincarea. Cilj ovog procesa je ukloniti proizvode koji nisu potrebni ili su istekli, kako bi se smanjila količina proizvoda i povećala učinkovitost rutine njege kože.

Pregledavanje kolekcije skincarea može biti korisno jer često posjedujemo više proizvoda nego što u stvari koristimo. Kada se radi o njezi kože, manje je više. Previše proizvoda može biti štetno za kožu i može dovesti do iritacija ili drugih problema. Također, proizvodi koji su istekli ili pokvareni mogu izazvati alergijske reakcije ili infekcije.

Organiziranje kolekcije proizvoda za njegu kože omogućuje nam bolji uvid u proizvode koje posjedujemo i olakšava nam odabir proizvoda koji su nam potrebni. Možemo razvrstati proizvode prema namjeni, npr. proizvodi za čišćenje lica, hidratizaciju, zaštitu od sunca, tretmane protiv bora itd. Također, možemo organizirati proizvode prema vremenu korištenja, teksturi ili nekom drugom kriteriju koji nam najviše odgovara.

Zašto se isplati skincare declutter?

Smanjenje broja proizvoda u kolekciji omogućuje nam da se usredotočimo na one proizvode koji su nam zaista potrebni i koji su prilagođeni našem tipu kože i specifičnim potrebama. Također, smanjenje broja proizvoda može nam uštedjeti novac!

Skincare declutter proces nije samo koristan za kožu, već može biti koristan i za našu mentalnu dobrobit. Organiziranje i smanjenje količine stvari koje posjedujemo može nam pomoći da se osjećamo manje stresno i preplavljeno. Ovo nas može osnažiti da se fokusiramo na stvari koje su nam zaista bitne i koje nam donose zadovoljstvo u životu.

Skincare declutter ima i ekološki aspekt

Kako smanjujemo količinu proizvoda za njegu koje posjedujemo, smanjujemo i količinu otpada koju stvaramo. Kada imamo previše proizvoda, često ih ne koristimo do kraja jer uspijemo kupiti novi proizvod na vrijeme, što znači da ih moramo odbaciti prije nego što smo ih potpuno iskoristili. Ovo stvara nepotrebni otpad, koji na kraju završava na odlagalištu.

Također, mnogi proizvodi za njegu kože sadrže štetne kemikalije i plastičnu ambalažu koja nije biorazgradiva. Odbacivanje ovih proizvoda na odlagališta otpada predstavlja veliki problem za okoliš jer ove kemikalije mogu iscuriti u tlo i vodu, a plastična ambalaža može se raspadati godinama, što ima negativan utjecaj na životinjski svijet i okoliš općenito.

Kada smanjimo količinu proizvoda za njegu kože koje posjedujemo, smanjujemo i količinu ambalaže koju trošimo. Također, kada koristimo manje proizvoda, više se fokusiramo na kvalitetu proizvoda koje kupujemo, što nam omogućuje da kupujemo proizvode koji su ekološki prihvatljiviji. Na primjer, možemo birati proizvode koji su pakirani u biorazgradivu ambalažu ili koji su proizvedeni od prirodnih i ekološki prihvatljivih sastojaka.

Kako započeti kvalitetan skincare declutter?

  • Pregledajte svoju kolekciju proizvoda
  • Obratite pažnju na rok trajanja proizvoda
  • Razvrstajte proizvode prema njihovoj namjeni
  • Odaberite proizvode koji su vam potrebni
  • Smanjite broj koraka u svojoj rutini
  • Organizirajte svoje proizvode

Pregledajte svoju kolekciju proizvoda

Prije nego što krenete organizirati svoj skincare, potrebno je pregledati cjelokupnu kolekciju proizvoda. Uzmite sve proizvode koje koristite i stavite ih na jedno mjesto. Pogledajte datume isteka proizvoda i provjerite jesu li se u nekom trenutku pokvarili. Proizvodi koji su istekli ili su se pokvarili odmah bi trebali biti odbačeni.

Obratite pažnju na rok trajanja proizvoda

Prvi i najvažniji korak u procesu skincare decluttera je pregledavanje roka trajanja. Svi proizvodi imaju rok trajanja i uporaba proizvoda nakon isteka roka može dovesti do infekcija kože, iritacija i drugih problema s kožom. Proizvodi koji su već istekli ili su im blizu roka isteka trebaju biti odmah odbačeni.

Ako niste sigurni kada je istekao rok trajanja, pokvaren proizvod ćete prepoznati prema drugačijoj boji, mirisu ili teksturi no uobičajeno.

Razvrstajte proizvode prema njihovoj namjeni

Kada ste izdvojili proizvode koji su još uvijek dobri za korištenje, potrebno je razvrstati ih prema njihovoj namjeni. Na primjer, razdvojite proizvode za čišćenje lica, hidratizaciju, zaštitu od sunca, anti aging proizvode itd. Ovo će vam pomoći da lakše organizirate svoj skincare.

Odaberite proizvode koji su vam potrebni

Nakon što ste razvrstali proizvode prema njihovoj namjeni, vrijeme je da odaberete proizvode koji su vam potrebni. Procijenite koje proizvode se isplati ostaviti u rutini, a kojima je vrijeme za bacanje ili poklanjanje. Imajte na umu da manje proizvoda može biti učinkovitije od previše proizvoda. Odaberite proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože i koji su prilagođeni vašim specifičnim potrebama. Ako imate problema s aknama, odaberite proizvode koji se bore protiv akni. Ako imate osjetljivu kožu, odaberite proizvode koji su blagi i neiritirajući.

Postavite si sljedeća pitanja:

  • Koristim li ovaj proizvod redovito?
  • Odgovara li on mojoj koži?
  • Imam li više proizvoda s istim sastojcima ili funkcijom?
  • Imam li proizvode za posebne prigode koje ne koristite često?

Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da utvrdite koje proizvode trebate zadržati, a koji su vam višak. U redu je zadržati i najbolje proizvode za posebne prigode, ako doista mislite da će vam zatrebati. To su primjerice specifične maske ili ampule za lice.

Smanjite broj koraka u svojoj rutini

Ako imate previše koraka u svojoj rutini njege, možda nesvjesno previše iritirate ili stresirate vašu kožu. Pokušajte smanjiti broj koraka na minimalnu razinu. Jednostavna rutina njege kože koja uključuje čišćenje, hidrataciju i zaštitu od sunca može biti dovoljna za održavanje zdrave kože. Sve ostalo su doista bonusi!

Organizirajte svoje proizvode

Kada ste odabrali proizvode koji su vam potrebni, vrijeme je organizirati ih na način koji vam najbolje odgovara. Možete ih organizirati prema vremenu korištenja, npr. proizvode koje koristite ujutro i navečer. Također možete ih organizirati prema njihovoj teksturi, npr. kreme za lice na jednom mjestu, serumi na drugom itd.

Dodatni savjeti za dobar skincare declutter

Ne zaboravite na redovno čišćenje kozmetičkih pomagala

Kozmetička pomagala kao što su kistovi za šminkanje, spužvice za nanošenje proizvoda, masažeri i ostali alati mogu nakupiti bakterije i prljavštinu. Stoga, redovno čišćenje ovih pomagala je važno kako bi se spriječile infekcije i održala njihova učinkovitost.

Imajte na umu da rutina njege kože može varirati ovisno o godišnjem dobu

Vaša rutina njege kože može se razlikovati ovisno o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima. Tijekom ljeta, važno je koristiti proizvode koji dubinski hidriraju i umiruju kožu, a zimi koji je dubinski njeguju i štite. Utoliko, ostavite i proizvode koji su vam prikladni za pojedino godišnje doba.

Uložite u proizvode koji se nadopunjuju

Veliki održivi trend je korištenje proizvoda koji se mogu ispočetka napuniti, poput lončića krema u kojima se izmjenjuje manja posudica s proizvodom ili pakiranja koja podržavaju ulijevanje novog proizvoda. Tako smanjujete stvaranje otpada.

Donirajte ili poklonite!

Pronađete li u rutini proizvoda koje niste koristili ili ste ih jedna koristili, a primjerice, dolaze u pakiranju koje je sigurno od bakterija – poklonite ih ili donirajte nekome u potrebi.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram(@christine_aestheticcredit, @my.beautyinsideout)

Učitati još
Zatvori