Znate li kako izabrati svoj signature parfem – miris koji će biti vaš zaštitni znak?
Znate li kako izabrati svoj signature parfem – miris koji će biti vaš zaštitni znak?

Znate li kako izabrati svoj signature parfem – miris koji će biti vaš zaštitni znak?

Iako će neki reći da je kupnja parfema kao i kupnja bilo čega drugog, to zapravo nije tako. Ona je nešto puno intimnije. Parfem je nešto što vam je bliže od bilo kojeg drugog proizvoda, neki će reći čak bliži i od vašeg partnera. On se stapa s vašom kožom, a onda u suradnji s njezinom pH vrijednosti stvara miris svojstven samo vama. Bez obzira na to, neće svaki parfem koji probate ili kupite postati vaš signature parfem, onaj za koji vas svi pitaju po čemu mirišete.

No kako se bira signature parfem? Kako izabrati nešto toliko osobno, po čemu će vas ljudi pamtiti? Svake godine dogodi se “poplava” novih parfema na tržištu, police su prepune šarenih i privlačnih bočica pa kako se onda odlučiti samo za jedan? U nastavku donosimo vodič koji će vam olakšati odabir vlastitog signature parfema.

Na što obratiti pažnju?

Najprije se bacite u istraživanje. Pratite što vam se sviđa, što ste dosad omirisali, a da vam se svidjelo. Koje uspomene se javljaju kada osjetite određenu aromu. Sve to pomoći će vam da izaberete pravi parfem za sebe. Uvijek trebate tražiti mirisne note koje rezoniraju s vama i samo vama, nebitno je što drugi misle. Primjerice, ako inače volite miris svježe ubranog cvijeća, u parfemima tražite note bijelog cvijeća. Ako preferirate nešto toplije, što će vam dati osjećaj kao da vas netko grli, birajte ambru.

Jednom kada prikupite svoje dojmove i sve što vam se sviđa, možete početi isprobavati parfeme, ali dajte si vremena. Najprije krenite parfeme špricati na trakice, odnosno testere. Jednom kada tako nađete miris koji vam se sviđa tek tada ga nanesite na zglobove, ali nemojte ih trljati jedan uz drugi kako ne biste poremetili molekularnu strukturu parfema i skratili njegovo trajanje.

Prilikom biranja signature parfema ne obazirite se na to piše li na njemu da je muški ili ženski. Neki od najfinijih parfema na tržištu su unisex. Ako vam se neki miris sviđa – sviđa vam se, bez obzira na to jeste li muško ili žensko.

Mirisne note

Ono što vam uvelike može pomoći kod biranja vlastitog parfema, jest da poznajete mirisne note i da znate koje vam se sviđa. Postoji nekoliko “obitelji” mirisnih nota.

Tu su najprije drvenaste note, obitelj koja uključuje mirise sandalovine, cedrovine i hrasta. Slijede cvjetne note u koje spadaju mirisi jasmina, ruže, irisa i ljiljana. Tu je i orijentalna obitelj u kojoj su ambra, duhan, začini, vanilija i narančin cvijet. Naposljetku, tu su svježe note koje uključuju limun, grejp, neroli i bergamot.

Jednom kada se odlučite koje mirisne note volite, preostalo je samo da odlučite koji tip parfema želite. Parfemsko ulje je najjače, dok je eau Fraiche najlakši oblik. Najpopularniji tipovi su Eau de Cologne, Eau de Toilette i Eau de Parfum. Oni se razlikuju po čistoći sastojaka, koncentraciji parfemskog ulja, ali i po tome koliko dugo traju na koži.

Učitati još
Zatvori