Skincare sastojak koji će vam biti najbolji prijatelj ovoga ljeta
Skincare sastojak koji će vam biti najbolji prijatelj ovoga ljeta

Skincare sastojak koji će vam biti
najbolji prijatelj ovoga ljeta

Vrućine i visoka razina vlage uistinu nisu pogodni za održavanje besprijekorne kože – a jednako tako ni otporne kožne barijere. Bilo da uživate u sunčanju na plaži ili pijete koktel na terasi kakvog kafića u centru grada… Praktički je nemoguće izbjeći pojavu dehidracije i mitesera, koliko god se trudili.

Što se u stvari događa tijekom ljeta da uzurpira kožnu barijeru?

  • UV zračenje – UV zrake uništavaju kvalitetu kožne barijere, ubrzavaju starenje i izazivaju opekline.
  • Znojenje – pojačanim znojenjem dolazi do uklanjanja prirodnih ulja s površine kože, ali i do bržeg čepljenja pora, koristite li aktivno i makeup.
  • Vrućina – visoke temperature mogu dovesti do dehidracije, posebice ako je i visoka razina vlage u zraku, jer ona izvlači direktno vlagu iz kože.
  • Sol – morska voda može isušiti i iritirati kožu.
  • Vjetar – u kombinaciji sa soli i UV zračenjem također narušava kvalitetu kožne barijere.
  • Klima uređaji – oni isušuju zrak i tako ponovno pridonose izvlačenju vlage iz kože i propusnosti kožne barijere.
  • Nepravilna prehrana – ljeti se prehrana često mijenja, s većim unosom prerađene hrane, sladoleda i alkoholnih pića, što može negativno utjecati na kvalitetu kože.
  • Manjak hidratacije – s povećanim gubitkom tekućine kroz znojenje, kao i uz povećani unos alkohola, mnogi ne unose dovoljno vode, što može dodatno isušiti kožu.

Ipak, nije sve tako crno. Posebice posvetite li se održavanju zdravlja cijeloga tijela ljeti – uz neke lagane životne preinake – i koristite li proizvode na bazi ceramida!

Što su ceramidi i kako djeluju na kožu?

Ceramidi su lipidi, odnosno masne molekule. Oni su prirodno prisutni u gornjem sloju kože, poznatom kao stratum corneum. Oni čine oko 50% sastava lipida u kožnoj barijeri i ključni su za održavanje integriteta i funkcije kože.

Oni pomažu u stvaranju zaštitne barijere koja sprječava gubitak vlage i štiti kožu od vanjskih agresora poput bakterija, iritansa i onečišćenja. Ceramidi doslovno ispunjavaju praznine između stanica kože. Time stvaraju čvrst, zaštitni sloj koji zadržava vlagu i čini kožu otpornijom na vanjske utjecaje. Pomažući u zadržavanju vode u koži, ceramidi održavaju kožu hidratiziranom i sprječavaju isušivanje. Povećavaju i sposobnost kože da zadrži vlagu, što rezultira glatkom, mekom i zdravom kožom.

Ceramidi također sprječavaju transepidermalni gubitak vode (TEWL). On može dovesti do suhoće, ljuskanja i iritacije kože, a ovaj process je posebno primjetan ljeti kod visoke vlage te zimi kod suhoga zraka i niskih temperatura.

Zašto se isplati koristiti proizvode s ceramidima?

Jačanje kožne barijere, koje možemo dobiti korištenjem ceramida, također može pomoći u smanjenju osjetljivosti kože i zaštiti od iritacija uzrokovanih vanjskim faktorima. Ceramidi su korisni za osobe s osjetljivom, suhom ili atopičnom kožom jer pomažu u smirivanju i obnovi kože. Jednako tako fantastično zacjeljuju suhe i oštećene kože. Ceramidi, zapravo, koriste svim tipovima kože ali na drugačije načine.

Ipak, moramo li odabrati tip proizvoda s ceramidima od kojega ćete imati najviše koristi ljeti, to su svakako hidratantne kreme i maske za lice.

Uz ceramide do stabilne kože ljeti

Hidratantne kreme su ključan korak svake rutine njege, pa tako i svake rutine njege tijekom ljeta. Da, čak iako imate masnu kožu! Kako se ljeti izlažemo ekstremnim uvjetima, koža je pod velikim rizikom od oštećenja, što uzrokuje ne samo dehidraciju, već i mitesere i prištiće. Iz toga razloga, svaka koža može imati benefit od korištenja kreme za lice s ceramidima, čak iako se koristi samo u večernjoj rutini njege. Dobra ideja za tijekom dnevne rutine je koristiti SPF na bazi ceramida!

Ako vam se pak čini da vam je ovakav tip proizvoda previše težak za vašu kožu, ceramidima se poslužite u hidratantnim maskama. Jednom do dvaput tjedno nanesite bogate maske za obnovu i hidrataciju kože i tako obnavljajte kožu tijekom ljeta.

Kao i uvijek, za najbolje rezultate trebate dati vremena. Ipak, što češće koristite proizvod s ceramidima, to će rezultat i prije doći. U nastavku pogledajte koje proizvode preporučujemo.

Foto: dm, Cult Beauty, Pharmagea, Sephora, KSisters, Pexels, Instagram (@marion.pascale)

Učitati još
Zatvori