Kako parfem nanijeti poput stručnjaka i osigurati da miris traje cijeli dan?
Kako parfem nanijeti poput stručnjaka i osigurati da miris traje cijeli dan?

Kako parfem nanijeti poput stručnjaka i
osigurati da miris traje cijeli dan?

Vjerojatno ste se mali milijun puta zapitali kako je moguće da isti parfem na vama miriše jedva osjetno, a na vašoj prijateljici je bombastično jak? Opće je poznato kako su parfemi ekstenzija vaše osobnosti, ali jednako tako ovisni o pH vrijednosti vaše kože. No jeste li znali kako na trajnost i osjetnost parfema ipak možete utjecati?

Jačinu parfema će prije svega odrediti koncentracija samog parfema u mirisu; Parfemska voda ima 10 do 15% čistog parfema, toaletna voda 8 do 10% a kolonjska voda do 5%. No osim koncentracije, osjetnosti parfema pridonosi i izbor nota. Primjerice, osvježavajuće note agruma i pojedinog cvijeća vrlo brzo ispare iz mirisa, dok se teške note poput vanilije, cedra i kože dulje zadržavaju.

No nemojte zaboraviti kako parfem koji najčešće nosite koža prepoznajte kao vaš miris i zato ga se ne trudi projicirati kako ga se ne bi zasitili. Iz toga razloga dobro je redovito mijenjati parfeme kako biste mogli izvući maksimalan potencijal iz svakog.

Uz ove savjete uistinu ćete iskoristiti prednosti svakog mirisa, bila riječ o toaletnoj vodici ili čistom parfemu.

Najbolji savjeti za nanošenje parfema

Aplicirajte ga na pulsne točke na tijelu

Parfem se preporučuje špricati na 10 do 20 cm udaljenosti od kože i to na svaku pulsnu točku tijela. Naime, toplina koja izvire iz tih točaka može i deset puta jače naglasiti miris i osjetnost svakog parfema. Stavite parfem na pregib vrata, s obje strane, iza svake strane uha uz liniju kose, po sredini prsa, za zapešća i na pregibe laktova.

Želite li odati dojam kao da od svuda mirišete po malo – pošpricajte parfem u zrak i prođite kroz njega!

Proširite mirisni asortiman vašeg najdražeg parfema

Sve više parfemskih kuća nudi jedan miris u nekoliko tipova proizvoda – gel za tuširanje, parfem za kosu, hidratantna krema, sapun… Koristite li više različitih proizvoda s istim mirisom, slabije ćete trošiti sam parfem, a mirisat ćete jače.

Odličan izbor za pojačati osjetnost parfema je kombiniranje parfema na koži te istoga mirisa u obliku parfema za kosu – na kosi. Naime, vlasište je najtoplija zona na tijelu što znači da fantastično projicira miris, a kosa je istovremeno poput spužve koja miris zadržava.

Hidrirajte kožu prije aplikacije parfema

Miris se najbolje prima na hidratiziranu kožu, a idealna kombinacija je sljedeća; Kada ste se friško otuširali, nanesite neutralnu kremu za tijelo (ili kremu za tijelo od istoimenog parfema!) dok vam je koža još vlažna. Zatim nanesite parfem na pulsne točke. U ovoj kombinaciji mirisat ćete vjerojatno najintenzivnije dosad!

Ne trljajte parfem o zapešća

Ovo je nesvjesni pokret koji smo vjerojatno naučili promatrajući bližnje – no svaki pravi parfemski stručnjak naglasit će vam kako je to pogrešno. Naime, trljanjem zapešća o zapešće nakon što ste pošpricali parfem na kožu zapravo modificirate oslobađanje piramide nota pa tako praktički uništavate mirisno iskustvo pojedinog parfema. Najčešće brže izgubite gornje note, pa čak i srednje note, a brže dobijete bazne.

Najbolji savjet je pošpricati parfem na svaku ruku zasebno i ostaviti ga da se posuši bez dodatnog diranja.

Nanesite malo parfema na vašu odjeću

Iako je ovo kontroverzan savjet jer parfem može oštetiti pojedina vlakna i ovisno o postotku eteričnog ulja ostaviti mrlje… Dobar način za bolju osjetnost parfema, posebice tijekom zime, je nanošenje parfema i na odjeći. Pošpricajte vaš šal ili unutrašnjost kaputa, pa će svaki vaš izlazak iz kuće biti intenzivno mirisniji!

Foto: Instagram (@nikki.cruz), Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori