Neki od najsenzualnijih parfema na svijetu sadrže bijeli mošus – notu koju volite, a da niste ni svjesni
Neki od najsenzualnijih parfema na svijetu sadrže bijeli mošus – notu koju volite, a da niste ni svjesni

Neki od najsenzualnijih parfema na svijetu sadrže bijeli mošus – notu koju volite, a da niste ni svjesni

Bijeli mošus je jedna od najpoznatijih parfemskih nota na svijetu. Istovremeno, sastojak je u kojem uživaju mnogi, a da nerijetko niti ne znaju o čemu je točno riječ. Je li bijeli mošus biljnog ili životinjskog porijekla? Ima li uistinu afrodizijačke moći?

Iz navedenih razloga, istovremeno riječ je o vrlo kontroverznom sastojku kojega ćemo bez obzira na sve, kako trendovi predviđaju, još dugo gledati u svijetu parfema.

bijeli mošus

Što je bijeli mošus i kako se prikuplja?

Bijeli mošus je tvar koja se koristi u parfemima i kozmetičkim proizvodima zbog svoje specifične arome. Dok će neki reći kako je riječ o sastojku životinjskog porijekla, a drugi o biljci nalik mahovini – bijeli mošus je u stvari sintetski spoj!

Inspiracija za sastojak dolazi od tradicionalnog mošusa koji se dobivao iz žlijezda mošusnog jelena. Međutim, zbog etičkih i ekoloških razloga, teškoće u prikupljanju prirodnog mošusa te zabrinutosti za očuvanje jelenske populacije, većina mošusa koji se danas koristi u industriji parfema je sintetskog podrijetla.

Bijeli mošus ima mekanu, čistu, puderastu notu koja se smatra privlačnom i senzualnom. Sintetski bijeli mošus postao je popularan kao zamjena za prirodni mošus u mnogim kozmetičkim proizvodima zbog svoje konzistentnosti, stabilnosti i odsutnosti etičkih problema.

Zašto je ovaj sastojak kontroverzan?

Prirodni mošus se prikupljao iz mošusnih žlijezda mužjaka mošusnog jelena. Ove žlijezde nalaze se na trbuhu životinje i luče tvar koja ima specifičan miris. Jedini način prikupljanja prirodnog mošusa uključivao je ubijanje jelena kako bi se dobila ova tvar. Sam proces je uvelike utjecao na populaciju mošusnih jelena, koji su radi popularnosti sastojka, skoro izumrli do 70-ih godina 20. stoljeća. Mošus se povremeno zato smatrao i vrjednijim od zlata.

Kako bi se izbjegle ove etičke i ekološke dileme, te radi očuvanja jelenske populacije, većina industrije danas preferira sintetski mošus. On se proizvodi kemijskim putem, replicirajući molekularnu strukturu prirodnog mošusa. Ovaj pristup osigurava konstantnu opskrbu, stabilnost kvalitete te proizvod koji je veganski i cruelty free.

Također, jeste li znali da je bijeli mošus zapravo nastao kao nusprodukt istraživanja o TNT-u, a da mu samo ime dolazi radi sličnosti s mošusom – bez animalnog dijela mirisa? Upravo zato naziva se bijelim mošusom jer aludira na čistoću.

S kojim notama se bijeli mošus najbolje slaže?

Bijeli mošus je svestran sastojak u parfemima koji može pridonijeti različitim mirisnim profilima. Često se koristi kao baza u parfemima, pružajući dubinu, trajnost i senzualnost mirisu. S obzirom na njegov puderasti i mekani karakter, bijeli mošus dobro se slaže s različitim mirisnim notama, među kojima se najviše ističu cvjetne, drvenaste, orijentalne i citrusne note.

Bijeli mošus može pojačati cvjetne note poput jasmina, ruže, ljubičice ili magnolije, pridonoseći senzualnosti i mekoći mirisu.

Drvenim notama poput cedrovine ili sandalovine, daje dubinu i toplinu. Uz orijentalne note poput vanilije, tamjana ili pak animalnih noti može stvoriti bogat i zadovoljiv parfem ili pak parfem koji miriše poput druge kože. Uz citrusne note, poput bergamota i mandarine, svježim kompozicijama daje dodatnu kompleksnost i dubinu.

bijeli mošus

Zašto je bijeli mošus tako popularan?

Ovaj sastojak je postao popularan iz nekoliko razloga. Prije svega, njegov mekani i puderast karakter su vrlo privlačni, ugodni i senzualni. Uz to, stabilan je i nudi trajnost mirisa, a kako je mekan i nježan, fantastično se slaže sa širokim spektrom nota. Uz to, jednako kvalitetno miriše u proizvodima za higijenu, čišćenje ili njegu.

Zašto nam bijeli mošus miriše poznato i utješno?

Bijeli mošus često se koristi u proizvodima za njegu kože, losionima i parfemima koji se koriste tijekom djetinjstva. Također, nerijetko ga pronalazimo u omekšivačima za rublje. Mirisi koji su bili prisutni u našem okruženju tijekom ranog djetinjstva (krevet, pidžama, kupaonica…) često postaju povezani s osjećajem sigurnosti i udobnosti. Njegov miris zato djeluje toplo, meko, utješno, udobno i sigurno.

Uz to, česta je baza u parfemima, miješajući se s različitim notama kako bi stvorio kompleksne i ugodne mirise. Kroz različite parfeme, miris bijelog mošusa može postati prepoznatljiv i udoban, a u posljednje vrijeme je izrazito popularan upravo u parfemima koji mirišu po čistoći, radi čega ga često imate priliku osjetiti oko sebe.

Želite li uživati u parfemima s bijelim mošusom, predlažemo vam neke od zanimljivijih na tržištu.

bijeli mošus
Phlur Missing Person
bijeli mošus
Juliette Has A Gun Musc Invisible
Diptyque L'Eau Papier
bijeli mošus
Zarkoperfume The Muse
bijeli mošus
Xerjoff Erba pura
Bijeli mošus
Montale White musk
Chanel Coco Mademoiselle EDP
bijeli mošus
Jo Malone London English Pear & Freesia

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@marinedauchez, @clairerose), Douglas, Space NK, Belodore, Sephora.com, Phlur.com, Top.hr

Učitati još
Zatvori