Priprema stopala za ljetnu sezonu

Nedavno smo vam pisali o tome kako u četiri jednostavna koraka pripremiti noge za ljetnu sezonu i uz malo redovite njege potruditi se da one izgledaju zdravo i sjajno, baš svakog dana. U ovu rutinu kojoj pripadaju piling, hidratacija, a za neke i samotamnjenje, uvrstili smo i pedikeru, jer upravo su lijepa i njegovana stopala ona koja ostavljaju najbolji završni dojam. Znate li kako ih pravilno njegovati i kako ih općenito pripremiti za nadolazeću toplu sezonu?

U kakvom su stopala doista stanju, najbolje će se vidjeti kada u njima prošetate u svom omiljenom paru otvorenih cipela, odnosno sandala. Naš životni stil, koji uključuje i obuću koju nosimo ili činjenicu da mnogo hodamo/stojimo, također utječe na izgled stopala. Za početak, ono što možete napraviti sami za sebe u svoja četiri zida ne zahtijeva mnogo. Riješite se suhih peta zauvijek, i to na jednostavan način. Nakon što se otuširate, ali onda kada je koža stopala suha, iskoristite kamen plavac za piling i njime nježno skinite mrtve stanice kože sa stopala. Izbjegavajte metalne strugalice, kako se ne bi porezali i oštetili kožu, a također pripazite na intenzitet kojim stružete stopala, kako ih ne biste previše ostrugali i postigli kontraefekt, kod kojeg se tvrda koža stvara još brže.

Nakon skidanja mrtvih stanica i uklanjanja jasno vidljive/opipljive suhe kože, vrijeme je za njegu. Koristite losion ili vazelin koji ćete nanijeti na čista stopala. Neka to bude prije spavanja, uoči kojeg ćete preko proizvoda za njegu navući još i čiste pamučne čarapice, vaša stopala uživati u uspješnoj hidrataciji cijele noći.

Međukorak je, svakako, i njega noktiju na nogama. Redovito ih održavajte i režite, kako ne bi došlo do komplikacija uzrokovanih predugim noktima, odnosno boli i osjećaja neugode. Režite ih ravno, a ne polukružno u smjeru kutova noktiju, kako ne biste prouzročili dosta bolan problem uraslog nokta. Za kraj, turpijom nježno zaokružite rubove nokta.

Baš kao i na rukama, i na nogama je bitno održavati kutikule. Nakon što dobro namočite noge, nježno potisnite kutikule prema dolje, koristeći specijalizirani alat. Možete se poslužiti olovkom za uklanjanje kutikule, a možete ih njegovati i uljem. U svakom slučaju, kutikula štiti korijen nokta od prodiranja bakterija i gljivica pa prema njoj treba biti nježan.

Važno je istaknuti i neke od glavnih problema s kojima se naša stopala i nokti na nogama najčešće susreću. Tijekom dugotrajne zime i nošenja zatvorene obuće, često dolazi do gljivičnih oboljenja noktiju, no i taj problem moguće je brzo i učinkovito riješiti. Dapače, bit će vam dovoljan jedan posjet ljekarni. Arivil je, primjerice, ljekoviti lak za nokte, koji je dovoljno primijeniti samo jednom ili dva puta tjedno na oboljeli nokat. Liječenje traje, bez prekida, sve dok se nokat ne obnovi i dok se zahvaćena područja potpuno ne izliječe.

Vrlo čest problem stopala su i kurje oči – stožaste nakupine kože s vrhom okrenutim prema unutra. Posljedica su trenja i stalnog pritiska istog mjesta na stopalu, a s obzirom na to da često pritišću na živac, postaju izuzetno bolne. Izbjeći ih možemo nošenjem dovoljno ugodne obuće, redovitom kućnom njegom, ali i redovitim posjetom pedikeru, pogotovo kada je situacija već izmakla kontroli. Pedikeru se obraćamo i kod tvrde kože, žuljeva te uraslih noktiju, a redoviti posjeti ovim stručnjacima naša stopala održavaju u njihovom najboljem stanju i zdravlju.

 

Foto: Arivil, Douglas, Instagram

0