Sve što biste trebali znati o peptidima – anti-age sastojku o kojem svi pričaju

Sve što biste trebali znati o peptidima – anti-age sastojku o kojem svi pričaju

U posljednje vrijeme sve češće nailazimo na jedan sastojak u svojim skincare proizvodima koji je probudio interes brojnih beauty entuzijastica – peptidi. Peptidi su kratki lanci aminokiselina i građevni blokovi bjelančevina [poput kolagena, elastina i keratina koji su odgovorni za teksturu, tonus, elastičnost i čvrstoću], koji su presudni za funkciju i lijep izgled kože. Peptidi se prirodno pojavljuju u tijelu i postoji na stotine različitih, a svi su napravljeni od različitih kombinacija aminokiselina. No, što oni zapravo rade za našu kožu i isplati li ih se zaista uvrstiti u svoju skincare rutinu? U nastavku možete otkriti sve o svojstvima ovog hit anti-age sastojka.

Što peptidi čine za vašu kožu?

Kada se primjenjuju na kožu, peptidi djeluju kao agenti za slanje poruka koži. Na taj način ju potiču na stvaranje kolagena i elastina, dva proteina koji sudjeluju u održavanju strukture kože, pružajući joj čvrst, punašan i glatki izgled. Kako starimo, količina kolagena i elastina koje tijelo proizvodi postupno se smanjuje. Stoga, dosljedno nanošenje peptida na kožu može pomoći potaknuti njihovu proizvodnju.

Isplati li se koristiti peptide?

Veliki broj istraživanja dokazuje da neki peptidi mogu zategnuti opuštenu kožu, obnoviti zaštitnu barijeru kože, poboljšati njezinu čvrstoću, elastičnost i ujednačiti ten. Ipak, teško da će peptidi samostalno i u potpunosti riješiti sve probleme kože, ali u kombinaciji s drugim učinkovitim sastojcima mogu pomoći postići glatkiji i punašniji izgled.

Ako se peptidi koriste u kombinaciji s antioksidativnim sastojcima, poput niacinamida, ili hidratantnim sastojcima, poput hijaluronske kiseline, malo je vjerojatno da će vam iritirati kožu. Međutim, kad se kombiniraju s aktivnim sastojcima koji imaju tendenciju nadraživanja kože, poput AHA kiselina i retinola, peptidi bi mogli dodatno nadražiti osjetljivu ili reaktivnu kožu.

Kada je najbolje koristiti peptide?

Ako upotrebljavate peptidni serum, nanesite ga nakon čišćenja kože lica i prije hidratantne kreme. No, ako radije želite uživati u peptidima u svojoj hidratantnoj kremi, pobrinite se za to da serum koji nanosite prije ne sadrži potencijalno iritirajući aktivni sastojak. U nastavku vam donosimo sedam najboljih proizvoda s peptidima za njegu kože.

The Ordinary peptidi
The Ordinary “Buffet” + Copper Peptides 1%
Vichy peptidi
Vichy Lifactiv Specialist Peptide-C Ampoules
Drunk Elephant peptidi
Drunk Elephant Protini Powerpeptide Resurf Serum
Elemis peptidi
Elemis Peptide 24/7 Peptide4 Eye Recovery Cream
Medik8 peptidi
Medik8 Clarity Peptides
Kate Somerville peptidi
Kate Somerville Peptide K8 Power Cream
Spectacle peptidi
Spectacle Skincare Performance Crème

Foto: Instagram, Vichy, Cult Beauty, Douglas, Space nk

Učitati još
Zatvori