7 novogodišnjih odluka za vašu kožu koje možete donijeti već danas i vidjeti rezultate
7 novogodišnjih odluka za vašu kožu koje možete donijeti već danas i vidjeti rezultate

7 novogodišnjih odluka za vašu kožu koje možete donijeti već danas i vidjeti rezultate

Najčešće odluke koje donosimo s početkom nove godine vezane su uz životne promjene. No što kažete da ove godine ostvarite nekoliko jednostavnijih novogodišnjih odluka? Sve su vezane uz skincare i nesumnjivo, urodit će plodom. Uz to, ako ste zagriženi obožavatelj skincarea – odradit ćete ih s guštom.

Nova godina, nova ja?

Mijenjanje životnih navika je itekako teško, no fokusiramo li se samo na usavršavanje njege kože lica – ovo bi mogla biti prva godina kada ćete i doista ostvariti sve novogodišnje odluke s vaše liste.

Neka vaša nova skincare rutina bude jednostavnija i brža, no istovremeno i djelotvornija. Učinite to kroz ovih 7 odluka.

1. odluka: Usavršite naviku nošenja UV zaštite za lice

Ovaj toliko logičan korak jedan je od najtežih za ispuniti baš jer zahtjeva discipliniranost. UV zaštita je u stvari vaš najbolji anti-aging proizvod koji vas istovremeno štiti od bora i hiperpigmentacije, ujedno je i jedina prava zaštita od preuranjenog starenja.

Ovo je još bitniji korak koristite li na dnevnoj bazi kiseline ili aktivnice poput retinoida koji kožu čine osjetljivijom na sunčevo zračenje. Za kraj, to ne znači kako tijekom cijele godine morate nositi SPF50+, već samo da bilo kakvu zaštitu morate aplicirati svako jutro na lice. Primjerice, zimi će vam dnevna krema sa zaštitom 30 biti i više nego dovoljna.

koža

2. odluka: Pojednostavnite rutinu njege kože

Najkvalitetnija skincare rutina je ona s pametno probranim aktivnicama koje jedna drugu komplementiraju. To ne znači da morate imati 7-8 proizvoda u rutini, već da u svega 3-4 proizvoda morate dobro odabrati sastojke. Štoviše, previše aktivnica može značiti i oslabljenu kožu barijeru – a ove godine, kao i prošle, u trendu je održavanje mikrobioma kože zdravim.

3. odluka: Nosite retinol sve do kasnoga proljeća

Početak godine idealan je za jaki anti-aging jer je vrijeme i dalje većinom oblačno, a kada sunca i ima – nemamo se vremena njemu previše izlagati. Iz toga razloga, retinol je idealan izbor kako će ubrzati obnovu stanica, potaknuti boost kolagena, poravnati bore, suziti pore… I sve to bez straha od dodatnog oštećenja kože ili dehidracije radi sunca. Uz to, dajte mu vremena; rezultati retinola viđeni su tek za 3 do 6 mjeseci, koža vam neće preko noći postati besprijekorna.

4. odluka: Svaka koža treba vitamin C

Baš ništa ne djeluje toliko sjajno i pomlađujuće kao dobar vitamin C u kombinaciji sa SPF-om u jutarnjoj rutini njege. Vitamin C je jak antioksidans koji boosta proizvodnju kolagena, zaglađuje ten, izbjeljuje mrljice i daje fantastičan sjaj – a prikladan je za mladenačke koliko i za zrele kože.

5. odluka: Izbalansirajte prehranu

Ova odluka neće imati pozitivan efekt samo na vašu kožu, već i na vašu liniju. Balansirana prehrana pruža sve potrebne nutrijente za tijelo i um koji s najboljim mogućim performansama. Obogatite prehranu šarenim (i što tamnijim – jer to znači da je sve bogatije) voćem i povrćem za boost antioksidansa koji će zatim lice i tijelo štititi od preuranjenog starenja i onečišćenja iz okoliša. Pritom, pripazite i na unos dobrih masnoća, poput omega 3. Pronađite je u orašastim plodovima i u masnoj ribi.

6. odluka: Pijte puno vode

Ova odluka ima sličan efekt kao i 5. Naime, što ćete više vode piti, rezultat će biti vidljiviji na koži lica koliko i na tijelu. Izbacit ćete višak toksina iz tijela, ubrzati metabolizam, održati sve stanice tijela pa i kožu dubinski hidriranom. Koža osoba koje piju puno vode doista djeluje pročišćeno!

7. odluka: Kad pronađete skincare rutinu koja vam odgovara – ne puštajte je

Uz pregršt proizvoda koji se javljaju na tržištu, teško je odoljeti eksperimentiranju. No jednako kako možete otkriti kakav novi fantastičan proizvod, tako možete i riskirati novu iritaciju. Upravo zato, jednom kada pronađete proizvode koji vam odgovaraju – više ih ne mijenjate, eventualno samo nadograđujte vašu rutinu njege. Na kraju dana, koža će vam biti iznimno zahvalna!

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@bydidem, @jessinowo)

Učitati još
Zatvori