Keratosis pilaris: Muči li vas pureća koža, ovo su najbolji savjeti za njegu 
Keratosis pilaris: Muči li vas pureća koža, ovo su najbolji savjeti za njegu 

Keratosis pilaris: Muči li vas pureća koža, ovo su najbolji savjeti za njegu 

Jeste li znali da svuda po tijelu, gdje god imate folikulu dlake, možete imati prištiće i komedone? Glatka koža tijela, nažalost, ne staje na licu i želite li jednako nježnu, zaglađenu i sjajnu kožu na cijelome tijelu – trebate imati prilagođenu rutinu njege. Iako se prištići i komedoni predominantno stvaraju na leđima i prsima, ponekad na preponama i stražnjici – ako ste im skloni – po tijelu možete pronaći i sitne, čvrste kvržice, crvenkaste boje i grube na dodir. Riječ je o keratosis pilaris ili tzv. purećoj koži.

Za razliku od klasičnih kožnih stanja gdje do čepljenja pore može doći radi nakupine prljavštine, šminke, mrtvih stanica kože ili naprosto neadekvatnog skincarea, do pureće kože dolazi radi disfunkcije folikule dlake. Osim na tijelu, može se pojaviti i na licu, a rješava se slično kao i akne – uz eksfolijaciju i hidrataciju.

Preporučuje se odlazak dermatologu kako bi se ustvrdilo koji tip pureće kože imate i koji je adekvatan način liječenja. Ipak, ovaj atipičan (iako, sve češći) kožni problem nije moguće riješiti preko noći, pa niti sasvim ukloniti, no ako kožu tretirate na preporučen način i u tome ste ustrajni – s purećom kožom nećete imati previše problema. Upoznajte keratosis pilaris u nastavku.

Što je keratosis pilaris?

Keratosis pilaris, odnosno KP ili pureća koža, je benigno kožno stanje koje se manifestira u obliku sitnih kvržica. One nisu bolne te ih većinom ni ne primijetite dok ih ne osjetite kao teksturu pod rukom.

Riječ je o nakupini keratina, vrste proteina, u samoj disfunkcionalnoj ili oštećenoj folikuli dlake. Mogu biti boje kože, lagano crvene, smeđe ili bijele, a najčešće se pojavljuju na podlaktici, iako se mogu pojaviti po cijelome tijelu, gdje god imate folikule dlake. Također, iako nije opasno, ovo kožno stanje je neizlječivo te se može samo održavati pod kontrolom.

Što uzrokuje keratosis pilaris?

Iako postoji genetska spona zašto keratosis pilaris može nastati – nje i ne mora biti. Naime, i dalje nije sasvim jasno zašto na nekim kožama nastaje, dok na drugima ne. Vrijedi spomenuti kako keratosis pilaris može nastati i radi manjka vitamina A, u čijem slučaju uzimanje suplemenata vitamina ili korištenje skincare proizvoda s vitaminom A može poboljšati izgled kože.

Jedino što je poznato jest da kvržice nastaju kao posljedica nakupine keratina u folikuli, što se češće može događati imate li već primjerice atopijski dermatitis. Keratin folikulu začepi te je vrh tada potrebno otopiti kako bi se pora ispraznila. Zato je eksfolijacija, kao i hidratacija (KP je pojačan kod suhoće kože) ključan korak u održavanju kože s keratosis pilaris u balansu.

Tko može dobiti keratosis pilaris?

Najčešće ga dobivaju bebe, mala djeca i tinejdžeri, a pogoršava se oko puberteta. Kod jednih se razvija, kod drugih naprosto ne, no često je nasljednog tipa.

Također, češće ga imaju osobe s astmom, kožnim problemima poput ekcema, ako imate vrlo svjetlu kožu, Cushingov sindrom, dijabetes, pretilost i slično. No iako može biti nasljedan, ovo kožno stanje nije zarazno.

Pureća koža je toliko učestala da je neki dermatolozi smatraju tipom kože umjesto kožnim/medicinskim stanjem. Čak 50-80% djece i 40% odraslih razviju ovo stanje tijekom života.

Kako keratosis pilaris utječe na tijelo?

Osim estetski, baš nikako! Kako je riječ o sitnim kvržicama u spektru kožnih nijansi, ne bole, ne svrbe i ne izazivaju nikakvu neugodu dokle god je koža njegovana, jedino mogu biti izvor manjka samopouzdanja ako su na uočljivijem dijelu tijela.

Ipak, kako ih je moguće kontrolirati, ne trebaju biti prevelik razlog za brigu i trebaju biti prihvaćene kao normalan dio kože.

Simptomi keratosis pilaris

• Kvržice boje kože ili crvene, bijele ili smeđe boje
• Svrbež
• Suhoća kože
• Gruba koža, podsjeća na brus papir
• Pogoršanje izgleda kože tijekom zime
• Lagano crvenilo oko kvržica

Radi izgleda i teksture koja podsjeća na jagodu, pureća koža se može nazivati i jagodnom kožom, a spomenuti simptomi (osim kvržica) izraženi su kod netretiranja stanja. Nekima kvržice nestaju s ulaskom u 30-e, najčešće nisu vidljive ljeti i izraženije su zimi, a uz uzastopnu njegu praktički su neupadljive i ne stvaraju dodatne problem. Jednako tako, bitno je znati da se keratosis pilaris ne može prevenirati!

Sam izgled KP kože može podsjećati i na gljivične infekcije ili tipove ekcema, pa je radi sigurnosti, čak uz postojanje svih simptoma, ipak bolje stanje utvrditi kod dermatologa umjesto se samodijagnosticirati.

Kako se dijagnosticira?

Dovoljan je jedan dermatološki pregled kako bi se ustvrdilo stanje keratosis pilaris. Jednostavno je prepoznatljivo na oko, izgledom i lokacijski, ali i na dodir, pa u većini slučajeva nije ni potrebno odraditi dodatna testiranja. Ipak, kod nekih slučajeva, pa i kod prisustava kožnih bolesti ili problematika, može se napraviti test za alergiju ili biopsija.

Kako njegovati kožu s keratosis pilaris?

Iako na prvu može zvučati komplicirano za dnevnu njegu, koža s keratosis pilaris zapravo treba samo dvije stvari – odgovarajući eksfolijant i bogatu hidrataciju.

Eksfolijacija

Kada pričamo o eksfolijaciji, ne mislimo na mehaničku eksfolijaciju ili bilo kakvo grubo struganje kože, jer je ona već suha i samim time i podložnija oštećenjima. Uz ovakav piling ćete svakako ukloniti keratinski čep, ali ćete pritom kožu i upaliti što će pridonijeti neugodnom osjećaju svrbeža, kao i crvenilu.

Utoliko, najbolji odabir su mehanički eksfolijanti s fino mljevenim česticama, poput onih za suhu kožu, kao i enzimatski eksfolijanti – te ponajbolje, kemijski eksfolijanti. Kako je koža tijela ipak nešto otpornija od kože lica, glikolna kiselina je optimalan tip kiselina za KP, uz mliječnu kiselinu ili PHA koje su prikladnije za, primjerice, vrlo osjetljive ili atopične kože.

Također, odličan sastojak za njegu kože s keratosis pilaris je urea. Navedeni sastojci će otopiti keratinski čep i kožu zagladiti, nakon čega je potrebna dubinska hidratacija. Dobar efekt imat će i retinoidi, a sve navedeno možete pronaći ne samo u čistačima, već i u kremama za tijelo, koje imaju 2-u-1 učinak.

Hidratacija

Kada pričamo o hidrataciji, ona je ključna – i bitno je kožu održavati redovito jednako vlažnom, u jutarnjoj i večernjoj rutini. Primjerice, zimi smo skloniji dehidraciji što će rezultirati izraženim KP. Zato je bitno da krema, maslac ili losion koji koristite ima ceramide, shea maslac, petrolatum, silicone, glycerin, hijaluronsku kiselinu, pantenol… Ukratko, miks ovlaživača, emolijenata koji njeguju i umiruju te okluziva koji drže hidrataciju u kožu.

Kako si još pomoći kod kuće?

1. Tople kupke

Kratke, ali tople kupke mogu omekšati pore i tako ih i odčepiti. No bitno je da su kratke i ne previše vruće, kako će inače pridonijeti isušivanju kože.

2. Nošenje šire odjeće od prirodnih materijala

Vrlo uska odjeća može izazvati trenje što će samo pridonijeti upali kože i pogoršati izgled keratosis pilaris. Odjeća koja lagodno stoji uz tijelo, pritom je od prirodnih materijala koji neće pridonijeti znojenju ili “ne disanju” kože, najbolji je odabir ako imate KP.

3. Ovlaživač zraka

Ovlaživači zrak čine manje suhim što će i manje pridonositi isušivanju kože.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@haleyivers, @martynaszalacka)

Učitati još
Zatvori