Sve što trebate znati o ekcemu na licu: njega kože protiv ranica i svrbeža
Sve što trebate znati o ekcemu na licu: njega kože protiv ranica i svrbeža

Sve što trebate znati o ekcemu na licu: njega
kože protiv ranica i svrbeža

Upaljena, crvena i ljuskava koža lica mogu biti samo posljedica manjka adekvatne njege u oštrim klimatskim uvjetima, no mogu biti i nešto više. Ekcem je jedna od kožnih problematika koja zahvaća sve veći broj ljudi, a čiji uzroci su i dalje vrlo subjektivni i pomalo nejasni.

Za ekcem se vjeruje da zahvaća čak trećinu svjetske populacije, a može se javiti kao trenutna reakcija (kontaktni dermatitis), kao stanje koje je potrebno držati pod kontrolom (atopijski dermatitis) ili kao njihove akutne verzije. Osim na licu, gdje je izrazito nezgodan, može se javiti i na tijelu, no prisustvo jednog ekcema ne podrazumijeva i njegovo širenje na ostatak tijela

Kako je i dalje teško odrediti uzrok ekcema i njegove triggere, ovaj kožni problem je teško izbjeći, kontrolirati i ukloniti, no uz posvećivanje problemu, kao i pomnije upoznavanje bolesti, moguće je ublažiti simptome i olakšati život onima koji ga imaju.

Što je ekcem?

Ekcem je upalno stanje kože uzrokovano alergenom ili iritacijom. Može se javiti bilo gdje na licu ili tijelu, no ako je prisutan na licu, najčešće se nalazi na kapcima, obrvama, obrazima, usnama i bradi.

Iznimno je bitno posjetiti dermatologa sumnjate li na facijalni ekcem jer, ako je u blizini očiju, može izazvati dodatne komplikacije i stanja poput konjunktivitisa, upale rožnice i sličnog.

Facijalni ekcem ima nekoliko različitih simptoma koji se drugačije javljaju i razvijaju od osobe do osobe. Specifičan je i po tome što na tamnoj koži može izgledati nešto drugačije.

Najpoznatiji simptomi facijalnog ekcema su:

• Suha koža
• Crvene mrlje sa suhim, ljuskavim dijelovima
• Otok na mjestu iritacije
• Svrbež
• Krvarenje ili sluz
• Zadebljanje kože

Uzroci facijalnog ekcema

Najčešći oblici facijalnog ekcema su atopijski i kontaktni dermatitis.

Atopijski dermatitis je genetski i upale kože događaju se radi vanjskih agresora, stresa, oslabljenog imuniteta, astme, alergija i manjka adekvatne njege.

Kontaktni dermatitis je upala kože kao posljedica izlaganja alergenu. To može biti kontakt s određenom hranom, kozmetikom, bojama, sapunima, parfemima, dimom i slično.

Što su triggeri facijalnog ekcema?

Iako kvalitetna kožna barijera štiti od iritacija, pokazalo se kako dio oboljelih od ekcema imaju genetsku mutaciju koja kožu čini prirodno manje vlažnom te podložnom sitnim rupturama u barijeri, što posebno dolazi do izražaja kod pada imuniteta.

Triggeri ekcema mogu jednako tako potaknuti pad imuniteta, ako su vezani uz primjerice prehranu, stress i alergene. Do ekcema može doći i radi disbalansa hormona, ali i radi manjka ceramida, gradivnog tkiva kožne barijere.

Kako izbjeći facijalni ekcem?

Najbitniji korak u njezi kože s ekcemom je pronalazak triggera i kako ga ukloniti. Nažalost, to podrazumijeva fazu isprobavanja i pogrešaka koja može biti itekako neugodna – ali ima bitan cilj.

Primjerice, ako ste alergični na nikal, možete dobiti plikove nakon nošenja nakita ili osjetljivost očiju nakon maskare. Kada ga prestanete nanositi na tijelo, povuku li vam se simptomi – on je vrlo vjerojatno bio trigger vašeg ekcema.

Također, kozmetika može biti čest izvor ekcema, utoliko svaki novi proizvod trebate isprobati patch test metodom. Potrebno je na mali djeličak kože lica nanijeti proizvod i pratiti reakciju kože unutar 24 do 48 sati. Ekceme rjeđe izaziva kozmetika bez parfema, boja i alergena, pa vrijedi provjeriti generalan sastav kozmetike koju koristite.

Često ekcem nastaje i radi stresa. Tada je bitno identificirati koje situacije ga uzrokuju i raditi na svakodnevnom opuštanju. Uzrokuje li vam sunce ekceme, obavezno je ne izlagati se vrućini, nositi zaštitu od UV zračenja i držati se hlada.

Baš svaki tip ekcema nudi i opciju kako ga kontrolirati, iako prilagodba može biti jednostavna ili komplicirana. U svakom slučaju – izvediva je!

Kako liječiti facijalni ekcem?

Ponekad je dovoljno ukloniti trigger ekcema kako bi se on povukao, no ponekad je potrebno nanositi i topikalne steroide ili antibiotike, koje može pripisati samo dermatolog.

U međuvremenu, poslužite se savjetima koji će olakšati iskustvo oporavka kože;

• Dobra rutina njege
• Pomno biran makeup
• Kozmetički tretmani
• Ovlaživač zraka
• Meditacija

Dobra rutina njege

Odličan pristup zalječivanju, i generalno, izbjegavanju ekcema je korištenje neiritativne kozmetike koja umiruje kožu i jača kožnu barijeru. Ključni sastojci utoliko su ceramidi, hijaluronska kiselina, probiotici, niacinamid…

Preporučuje se i izbjegavanje agresivnih čistača za lice, a predlažu se jednostavni čistači bez sapuna i mirisa, prikladni za osjetljivu kožu. Najbolji pristup njezi je ne pretjerivanje s brojem proizvoda – ali i brojem sastojaka u rutini.

Pomno biran makeup

Makeup može lako pojačati upalu i iritaciju kože, koju će ujedno biti jako teško pokriti. Utoliko, ako već želite pokušati ublažiti izgled crvenila i teksture, predlaže se korištenje tekućih, kremastih ili po mogućnosti mineralnih proizvoda – koji će dati dašak hidratacije i umirivanja uz pokrivanje.

Ako imate doista agresivan ekcem i koža vam je iznimno upaljena, preporučuje se pričekati neko vrijeme prije nanošenja makeupa kako se ekcem ne bi pogoršao. Također, dobar prijedlog je generalno gledanje u smjeru makeupa za vrlo osjetljive kože i oči, kako je manja vjerojatnost da će vam potaknuti iritaciju ili alergijsku reakciju.

Radi sigurnosti, isplati se raditi patch test i s makeup proizvodima.

Kozmetički tretmani

Iako neki kozmetički tretmani mogu biti i triggeri ekcema, drugi mogu pomoći ubrzano ga umiriti. Najbolji primjeri toga su tzv. hladni odnosno bio laser te fototerapija.

Hladni laser dubinski umiruje kožu, potiče stvaranje kolagena i jačanje kožne barijere, a djeluje i anti-bakterijski, dok terapija svjetlom može smanjiti crvenilo i svrbež kako djeluje protuupalno.

Kod kuće si olakšajte kozmetičkim pripravcima i maskama koje vam je pripisao vaš dermatolog ili preporučila kozmetičarka. Oni mogu hladiti pa samim time i olakšati svrbež i zatezanje, što će uvelike olakšati svakodnevne obaveze.

Ovlaživač zraka

Hladan zimski zrak može biti jedan od triggera ekcema, zato se preporučuje boravak u prostoru sa zdravom dozom vlage u zraku. Tako će koža manje gubiti tekućinu, a osjetljiva i propusna barijera će biti manje oštećena.

Tijekom ljeta, kada imamo previše vlage u zraku, pripazite da redovito provjetrite prostor kako bi se izbalansirala razina vlage, dok će povremeno paljenje klima uređaja pomoći zrak malo osušiti.

Meditacija

Osim odlaskom na psihoterapiju, stres možete pokušati balansirati i meditacijom, uz zdravu dozu sna dnevno. Meditacija će vam pomoći očistiti glavu od viška misli kojima ste se možda preopteretili.

Foto: Unsplash, Instagram, Instagram @facebyr 

Učitati još
Zatvori