Kako spriječiti pucanje vrhova kose

Kako spriječiti pucanje vrhova kose

Pucanje vrhova kose česta je pojava kod svih, a jednom kada se ispucani vrhovi pojave, jedini način da ih se riješimo je šišanje. Kako mnoge od nas ne vole pretjerano kratiti kosu, ostaje nam jedino pobrinuti se da spriječimo njeno pucanje. Nekoliko savjeta kako to učiniti pročitajte u nastavku.

ppull-and-bear3

Prvi savjet zasigurno ste čuli već nekoliko puta, ali nije na odmet ponoviti. Kosu nemojte prati svaki dan, već 2-3 puta tjedno. Pretjerano pranje kose isušit će ju te će se tjeme s vremenom početi više mastitis i morat ćete kosu prati češće. Koristite šampone bez sulfata, sastojka od kojeg se šampon jako pjeni. Takvi šamponi čine kosu suhom, što uzrokuje njeno pucanje. Isto tako, uvijek koristite regenerator na vrhovima kako biste nahranili kosu i učinili ju mekom.

pull-and-bear-1

Izbjegavajte sušilo za kosu, te kosu pustite da se osuši na zraku. Iako će vam sušilo uštedjeti vrijeme, ispuštajući topli i suhi zrak, naštetit će vašoj kosi i učiniti ju osjetljivijom. Iskoristite ovo toplo vrijeme kada kosi nije potrebno dugo da se osuši na zraku i spremite sušilo za neko drugo, hladnije vrijeme. Kako biste ubrzali proces sušenja, umjesto oštrih ručnika koji iritiraju kosu upotrijebite staru pamučnu majicu u koju ćete omotati kosu. Pamuk dobro upija višak vlage, a nije tako grub za kosu kao što to mogu biti ručnici za tijelo.

pull-and-bear2

Dok je kosa mokra, nemojte ju četkati. U mokrom stanju, kosa je najosjetljivija pa grube četke mogu uzrokovati oštećenja. Ako ju morate raspetljati, koristite češalj širokih zubaca i to kada se kosa malo posuši. Kada je potpuno suha, najbolje je koristiti četke od prirodne dlake jer su one najnježnije za kosu i ravnomjerno raspoređuju prirodnu masnoću od tjemena do vrhova. Izbjegavajte plastične četke jer one mogu uzrokovati elektricitet u kosi, što opet dovodi do njenog pucanja.

hm-krevet

Prilikom spavanja, kosu ispletite u laganu pletenicu. Ispreplićući kosu stavljate manji pritisak na individualne lasi i sprječavate njihovo zapetljavanje. Zbog trenja prilikom trljanja kose o jastučnicu također dolazi do ispucane kose. Osim pletenice, to možete smanjiti i tako da svoju pamučnu jastučnicu zamijenite onom svilenom ili satenskom koje su puno nježnije i koje ne upijaju toliko vlage iz kose i kože.

hm1

Ne zaboravite na kvalitetnu prehranu koja uključuje dovoljno vitamina i minerala bitnih kako za kosu tako i za kožu i općenito zdravlje organizma. Redovito se šišajte kako se eventualni ispucani vrhovi ne bi proširili cijelom dužinom kose i ne zaboravite kosu zaštititi od štetnog utjecaja sunčevih zraka. A kako da vaša kosa ostane zdrava i sjajna, pročitajte ovdje.

Foto: H&M, Pull and Bear

Učitati još
Zatvori