Kako obnoviti SPF zaštitu preko šminke? Imamo rješenje
Kako obnoviti SPF zaštitu preko šminke? Imamo rješenje

Kako obnoviti SPF zaštitu preko
šminke? Imamo rješenje

Već znamo da je SPF jedan od najbitnijih koraka u našoj rutini njege. Neki ga koriste malo rjeđe, pa čekaju sunčane dane kako bi počeli koristiti zaštitu, dok drugi u njemu uživaju svakodnevno, čak i kada je vrijeme kišno i većinu dana provedu u uredu.

Vjerovali ili ne, čak i tada biste se trebali zaštititi od UV zračenja, posebice radite li pored prozora ili na terenu. I doista, najučinkovitiji način zaštite od UV zračenja je ujedno i najbolji anti-aging odabir za vašu kožu, može li bolje?!

Problem zvan radno mjesto

Da bi SPF nudio adekvatnu zaštitu istaknutu na proizvodu, bitno je obnavljati ga. Naime, uz znoj i sebum, kao i pri direktnom izlaganju suncu, njegova zaštita postepeno propada i dovodi nas na sam početak. Tada smo u potpunosti ne zaštićeni te bismo za nastavak zaštite naprosto trebali staviti jednaku količinu proizvoda kao i prije.

No, kome se to čini kao praktičan korak? Rekli bismo nikome. SPF neće funkcionirati bez obnove, a uz njegovu obnovu će najvjerojatnije propasti i makeup koji nosimo. Utoliko, najveći problem kod nošenja SPF-a kod žena upravo je činjenica da se on treba obnavljati, a da većinu dana nemamo privilegiju biti kompletno bez šminke.

SPF

Ide li SPF prije ili poslije šminke?

Tehnički, SPF može ići i prije i poslije šminke, no svakako se preporučuje da ga ujutro stavite uz ili umjesto hidratantne kreme, prije šminkanja. Kako je za adekvatnu zaštitu potrebna veća količina SPF-a, nanesite ga desetak minuta prije šminkanja kako bi se stigao upiti. Nove formule SPF-ova većinom imaju teksturu i finiš prikladan za makeup, često nudeći i svojevrsnu funkciju primera.

Treba li obnavljati SPF nosimo li šminku sa SPF-om?

Da, čak i ako nosite šminku sa SPF-om, trebali biste ponovno nanijeti kremu za zaštitu od UV zračenja. Prije svega, većina makeupa sadrži samo zaštitu od UVB zračenja. UVA zaštita nam je jednako bitna kako upravo te UV zrake uzrokuju fotostarenje.

S druge strane, SPF u makeupu je najčešće u niskim postotcima i istovremeno nije prikladan za nanošenje u većim količinama koje su potrebne da bismo navedenu zaštitu uopće dobili. Ne bitno piše li zaštita 2 ili 30, morate nanijeti jednaku mililitražu na lice kako biste se zapravo adekvatno zaštitili, a to s puderom može biti vrlo nezgodno.

Kada biste stavljali potrebnu količinu makeupa da biste bili uistinu zaštićeni s njim završili biste s vrlo gustim, teškim i grudastim makeup lookom!

Je li šminka sa SPF-om uopće adekvatna zaštita od sunca?

SPF u šminki može pružiti neku vrstu zaštite od sunca. Međutim, učinkovitost takve zaštite ovisi o nekoliko faktora, uključujući količinu i vrstu šminke koju koristite, koliko dugo boravite na suncu i intenzitetu sunčeve svjetlosti.

Za učinkovitu zaštitu od UV zračenja preporučuje se korištenje posebnih proizvoda za zaštitu od sunca s adekvatnim SPF-om, koji su posebno formulirani za tu svrhu. Takvi proizvodi često uključuju dodatne sastojke za zaštitu od UVA zraka, kao što su cinkov oksid i titanijev dioksid. Ti se proizvodi također trebaju nanositi u dovoljnoj količini kako bi se pružila adekvatna zaštita od sunca, a preporučuje se ponavljanje nanošenja svaka 2 sata ili nakon plivanja ili znojenja.

Uz to, upotreba posebnih proizvoda za zaštitu od sunca omogućuje vašoj koži da diše i sprječava začepljenje pore. U suprotnome, može doći do akni i iritacije kože – što je češće slučaj kod korištenje previše makeupa.

SPF

Započnite s najdražim SPF proizvodom

Zaštita od sunca je iznimno bitna i zato je prvi korak prije šminkanja. Potrebno je staviti dovoljnu količinu proizvoda da biste se zaštitili, a kada se upije jednako dobro će vam poslužiti i kao baza za makeup. Ukratko, da biste imali što obnavljati, morate za početak imati čvrstu bazu početne zaštite. Ovisno o učestalosti ili količini izlaganja suncu, SPF ćete trebati početi obnavljati sat i pol do dva sata nakon prvotnog nanošenja SPF proizvoda.

Najbolji savjeti za reapliciranje SPF-a preko šminke

Zaštita u prahu

Iako je SPF u prahu relativan novitet na tržištu, on je i jedna od pomalo nesigurnih opcija za obnavljanje SPF-a – premda je vrlo praktičan za osvježavanje makeupa. Naime, ovakve formule su mineralne i dolaze u posudicama s kistom na vrhu, putem kojega se proizvod kružnim pokretima nanosi na cijelo lice. Zašto je nesigurna opcija? Jer nismo sigurni koliko praha je potrebno nanijeti za adekvatnu UV zaštitu.

Zaštita u spreju

Srećom, danas SPF u spreju može biti poput kakvog suhog spreja za lice, fiksatora ili vodice. Izbor je svake godine sve veći, a najbolje je izabrati onaj za kojega mislite da će najbolje pasati s obzirom na vaše makeup izbore. Zaštita u spreju je najbolje obnavljati svakih otprilike sat vremena, u što obilnijoj količini. Ovo je svakako najpraktičniji način obnavljanja SPF-a!

Zaštita u kompaktnom puderu

Vrlo slična opcija SPF-u u prahu su zaštite od UV zračenja obliku kompaktnog pudera. Kao i s onima u prahu, teško je procijeniti koliko je proizvoda dovoljno staviti za potpunu zaštitu, no barem zato možete više puta dnevno obnoviti makeup, nadodati određenu količinu zaštite i istovremeno se lijepo matirati. Za aplikaciju koristite kist i aplicirajte proizvod kružnim pokretima. Po mogućnosti, birajte što veći faktor, upravo jer prilikom aplikacije ne znate koliko ćete moći aplicirati.

Zaštita u sticku

Ove godine su za obnavljanje zaštite preko makeupa iznimno popularni prozirni stickovi. Ipak, uvelike ovisi koliko makeupa nosite dnevno, kakav je finiš makeupa i kakav je finiš SPF sticka! Nosite li više mat pudere, vrlo vjerojatno nijedan stick neće odraditi fantastičan posao, ali će relativno koristan biti mat SPF stick. Više kremaste teksture u makeupu, bilo da nosite samo korektor ili i puder, odgovarat će uz ostale SPF stickove koji su većinom i na bazi ulja. Kod ove reaplikacije SPF-a uvijek će se skinuti dio makeupa s lica, pa to trebate imati na umu.

SPF

SPF fluid i makeup spužvica

Iako ideja zvuči briljantno, u stvari ostajete bez puno proizvoda upravo radi korištenja makeup spužvice. Ideja je adekvatnu količinu istočkati po licu i zatim je blendati makeup spužvicom po cijeloj površini kože. Fluidasti proizvodi na bazi vode će zasigurno malo rastopiti makeup, no ovo je dosta pogodan trik za sve koji biraju malo šminke.

Tonirana zaštita

Najbolji način za dobiti makeup i zaštitu istovremeno je biranje toniranog SPF-a. Međutim, ovo se odnosni samo na zaštitne proizvode u boji, ne i na bilo koju drugu podlogu u boji sa SPF-om. Tonirane zaštite su najčešće lagano tonirane, slabe pokrivnosti i sjajnijeg finiša, no dobro podnose makeup i matiranje, čime mogu biti prikladni i za masnije tipove koža. No ono što treba imati na umu je najčešće loš izbor boja i podtonova. Većinom se nude dvije nijanse, svijetla i srednje tamna, koje su u nasumičnom podtonu. Time je pronalazak idealnog toniranog SPF-a za vaš ten poprilično zahtjevan posao. Ipak – isplati se!

Opcija kojoj se manje veselite…

Najsigurniji način reaplikacije zaštite od UV zračenja je zapravo skidanje makeupa i ponovna aplikacija bazne zaštitne kreme. U slučaju da nosite vrlo malo makeupa, ovaj izbor bi mogao biti najbolji za vas. Posebice nosite li redovito proizvode s kiselinama i retinoidima!

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@hagstromlinnea, @_andreabernal_)

 

Učitati još
Zatvori