Vježbe koje zamjenjuju skupi trening na reformeru, a možete ih raditi kod kuće
Vježbe koje zamjenjuju skupi trening na reformeru, a možete ih raditi kod kuće

Vježbe koje zamjenjuju skupi trening na reformeru, a možete ih raditi kod kuće

Vjerujemo da nismo jedini čije društvene mreže su preplavljenje videima pilatesa, a posebno onog koji se izvodi na reformeru. Dva su tipa videa kojima nas opsjedaju. Jedan su utegnute žene koje se pilatesom, evidentno, bave već godinama i to izgleda jako lagano, drugi su oni s kojima se možemo lakše poistovijetiti. To su žene i muškarci koji se bore s reformerom i tako nekako mislimo da bismo i mi izgledali.

No što je uopće reformer? Radi se o svestranoj fitnes spravi koja je osmišljena negdje u isto vrijeme kada i pilates, a služila je prvenstveno za rehabilitaciju. Reformeri funkcioniraju na principu pružanja otpora prilikom izvođenja vježbi, a odlični su za rad na snazi, fleksibilnosti i ravnoteži. Postoji nekoliko vrsti reformera, a to su: klasični, suvremeni, kućni i prijenosni i svaki je različit i pruža drugačije mogućnosti.

Već sada možemo reći da je upravo pilates trening koji će obilježiti ovu godinu iako je tek veljača. Sveopća pomama za tom vrstom treninga krenula je prošle godine, a i ove će se samo nastaviti. Ono što ljude, ipak, odbija od pilatesa, a pogotovo od reformera, je cijena treninga koja često baš i nije pristupačna. Srećom, pilates je trening koji možete izvoditi i kod kuće samo je važno paziti na formu, ne žuriti i pažljivo slušati što govori trener na videu koji ste si pustili.

O wall pilatesu već smo pisali, a sada je vrijeme i da se bacimo na reformer vježbe koje možete izvoditi i bez reformera. Uvijek si možete malo otežati dodavanjem bučica ili elastičnih traka, ali za početak dovoljna je prostirka.

Pulling straps

Ovo je jedna od najčešćih vježbi koje se izvode na reformeru, a odlična je za istezanje i jačanje mišića trupa. Posebno je korisna za sve one koji po cijele dane sjede na poslu. Ovu vježbu možete raditi s laganim uzetzima ili bez njih, a bitno je samo da su vam ruke cijelo vrijeme podignute, a ne na podu.

Lezite na trbuh i raširite ruke te ih dignite s poda. Gurnite ih iza te istovremeno pogidnite glavu i prsa s poda. To ponavljajte 8 do 10 puta i neka su vam ruke cijelo vrijeme lagano u zraku.

 

Leg pull down

Poanta ove vježbe na reformeru je prebacivanje težine na različite dijelove tijela, a najviše se aktiviraju mišići ruku i ramena te trbušnjaci. Kada se radi na podu, izvrsna je vjećba za cijelo tijelo.

Krenite iz pozicije visokog planka, ruke moraju biti ispod ramena i u širini ramena. Stopala moraju biti na prstima, jednu nogu lagano dignite, ispružite prste te te počnite lagano i kontrolirano ljuljati naprijed-nazad. Aktivirajte i stisnite mišiće trbuha i pazite da su vam leđa cijelo vrijeme ravna. Radite to sa svakom nogom 30 sekundi.

Overhead

Ova vježba je odlična za jačanje trbušnih mišića. Lezite na leđa i ruke i noge dignite prema stropu. Udovi moraju biti koodinirani i usklađeni kada radite pokrete. Kada ruke spuštate na po uz tijelo, noge dižete preko glave. Kratko ih zadržite u položaju svijeće, a onda leđa polako izravnajte kralježak po kralježak dok nisu ponovo ravno na podu i dignite ruke u početni položaj.

Knees-off 

Ova vježba je malo zahtjevnija i traži da koristite mišiće trupa i ruku. Za ovo će vam trebati ručnik koji ćete staviti na pod i koji će vam pomoći pri privlačenju nogu. Početna pozicija je ona visokog plenka, ali noge vam nisu ravne, već kao da ćete kleknuti, ali koljena ne spuštate na pod, a stojite na nožnim prstima. Koljena, tako skvrčena, privlačite na prsta i vraćate se nazad. Ponovite 8 do 10 puta.

Iskorak unazad

Ova vježba odlična je za istezanje fleksora kuka i za ojačavanje mišića stražnice. I za ovu vježbu će vam trebati ručnik koji ćete staviti pod stražnju nogu. Stražnjom nogom klizite unazad, ali zadržite uspravno držanje. U isto vrijeme stisnite mišiće trbuha i stražnjice i spustite se koliko nisko možete. Lagano se vratite u početnu poziviju i ponovite 5 do 8 puta.

Toe Tap

Lezite na leđa, ruke neka vam budu uz tijelo, čvrsto na tlu. Noge dignite pod 90 stupnjeva i naizmjenično jednom pa drugom dodirujte tlo prstima. Najbitnije ovdje je da vam leđa ostanu u netralnoj poziciji, odnosno da se ne stvara luk između leđa i poda, ako to znači da ne možete dodirnuti pod, to je u redu, nogu spustite koliko nismo možete, a da ne odvajate leđa od poda. Svakom nogom napravite 10 ponavljanja.

Izvođenje ovih vježbi kod kuće izvrstan je način za ojačati mišiće, ali i pripremiti se za treniranje na reformeru kao vam je to zaista krajnji cilj.

Učitati još
Zatvori