Wall pilates: Trening za koji vam je potrebna samo prostirka, a prvi rezultati vide se u nekoliko tjedana
Wall pilates: Trening za koji vam je potrebna samo prostirka, a prvi rezultati vide se u nekoliko tjedana

Wall pilates: Trening za koji vam je potrebna samo prostirka, a prvi rezultati vide se u nekoliko tjedana

Ako ste i vi među onima koji su odlučili vježbati s početkom nove godine, bitno je krenuti polako. Zadnje što želite je odmah se preforsirati i onesposobiti jakom upalom mišića. Naravno, ako dugo niste vježbali ona je neizbježna, ali ne treba biti neizdrživa. Također, treba paziti na zglobove i ne treba divljati. Ako vas, nakon dugog perioda neaktivnosti odlazak u teretanu plaši, krenite vježbati kod kuće. I znamo da će vam sada na pamet pasti pitanje s čime biste kod kuće trebali vježbati ako nemate rekvizite. To vas ne treba sprječavati jer smo našli odličan trening za koji vam je potrebna samo prostirka i zid. Doslovno. U pitanju je wall pilates kojem se okreće sve više ljudi.

Što je wall pilates?

Pilates spada u treninge snage, ali ne onakve na koje ste navikli. Ovu metodu treninga osmislio je njemački trener Joseph H. Pilates 20-ih godina prošloga stoljeća. Radi se o treningu niskog intenziteta za cijelo tijelo koji poboljšava ravnotežu i tonus mišića, a može pomoći i kod saniranja nekih ozljeda. Osim toga, velik fokus pilates stavlja i na pravilno disanje. No što je točno wall pilates koji hvali sve više ljudi?

S obzirom na to da popularnost pilatesa raste, a većina nas doma nema sprave poput reformera, treneri specijalizirani za ovu vrstu treninga osmislili su kako da pilates i bez sprava bude efektivan i to kod kuće. Wall pilates odličan je za istezanje nakon što ste cijeli dan sjedili na poslu, a uz to i jača mišiće. Ako se već niste bavili pilatesom, pretpostavljamo da ne znate otkud krenuti. Srećom, možete birati među hrpom videa koji su besplatni.

Zid se u ovom slučaju koristi kao oslonac i zamjenjuje prečku za noge koja inače postoji na reformeru. Tako primjerice u mostu noge neće biti na podu nego podignute na zid. Wall pilatesom ojačat ćete mišiće trupa i trbuha, kao i donjeg dijela leđa, a oblikovat ćete i noge i stražnjicu.

Zašto je toliko ludi poludjelo za ovom metodom? Naime, samo na TikToku pojam wall pilates skupio je 42,6 milijuna pregleda. Oni koji su wall pilates probali kažu kako su dobili gotovo jednake rezultate kao da su vježbali na reformeru, a bez da su potrošili bogatstvo. Osim toga, ova verzija pilatesa odlična je za početnike jer će zid pomoći kod stabilnosti kao i kod pozicioniranja tijela.

Foto: Instagram (@katybath)

Učitati još
Zatvori