Znate li što je dopamine glam? Trend koji stavlja osmijeh na lice
Znate li što je dopamine glam? Trend koji stavlja osmijeh na lice

Znate li što je dopamine glam? Trend
koji stavlja osmijeh na lice

Što vam izvlači osmijeh na lice? Jesu li to određene osobe, mjesta, mirisne ili okusne asocijacije? Taj nalet dopamina u mozak upravo je onaj osjećaj kojem težimo u svakodnevnom životu. Ovaj bitan neurotransmiter igra važnu ulogu u nagrađivanju, učenju, motivaciji i regulaciji raspoloženja, a na njega može utjecati sve od prvog zalogaja najdraže hrane do odrađivanja kvalitetnog treninga. Jednako tako, pobuditi ga može i kreativan makeup!

Makeup u funkciji sreće

Upravo se tim činjenicama poigrao poznati celebrity vizažist i kreativni direktor u L’Orealu, ujedno i službeni vizažist pjevačice Beyonce, Sir John. Kovanica Dopamine glam upravo je njegova ideja, a odnosi se na eksperimentiranje bojama i naglašavanje individualnosti kroz makeup, koji će upadljivošću podići razinu dopamina onima koji ga nose – ali i onima koji u njega gledaju.

Dopamine glam je trend koji započinje otprilike padanjem maski nakon intenzivnijeg perioda pandemije koronavirusa, a očekuje se kako će ove godine, ruku pod ruku s aktualnim makeup trendovima, biti jedan od dominantnijih.

Što je Dopamine glam?

Dopamine glam je makeup trend u kojim se, predominantno, naglašavaju oči i obrazi kako bi se postigao efekt povećanja razine dopamina u mozgu. Ova vrsta šminke naglašava svjetlucavost i koristi jake boje poput ružičaste, ljubičaste, narančaste i sl. kako bi se postigao sjajan,kreativan i glamurozan izgled.

Iako ne postoji znanstvena veza između kozmetike i razine dopamina u mozgu, koncept dopamine glama temelji se na ideji da šminka može utjecati na raspoloženje i osjećaj ugode. Uz to, ovaj trend promovira ideju da se kozmetikom može postići ne samo estetski, već i emocionalni učinak. Iako zvuči kao vrlo moderna ideja, kako modom tako i makeupom, ljudi su od pamtivijeka tužne, teške i problematične životne situacije pokušali olakšati “banalnošću” poput nošenja makeupa. Primjerice, u 90-ima za vrijeme španjolske gripe nosile su se metalik nijanse, a rijekom Drugog svjetskog rata nepreskočiv je bio crveni ruž za usne.

Ovaj trend na scenu je stupio kada i veća popularnost Y2K i 80’s makeupa s kojima ide ruku uz ruku. Ipak, razlikuje ih jedna bitna stvar. Dopamine glam naglasak stavlja na kreativnost i individualnost, što znači da ovi makeup lookovi mogu biti nesavršeno savršeni. Nije bitna tehnika, koliko emotivni utjecaj kojega pojedini makeup look može napraviti!

Moć boja

Boje mogu imati snažan utjecaj na raspoloženje i emocije. Neka istraživanja pokazuju da boje mogu utjecati na različite aspekte ljudskog funkcioniranja, uključujući kognitivne procese, fiziološke reakcije i emocionalna stanja. Ovisno o iskustvu, kulturi i kontekstu u kojem se koriste, boje mogu imati i sasvim različite učinke na ljude.

Primjerice, tople boje poput crvene, narančaste i žute mogu imati stimulativni i poticajni učinak te se povezuju s energijom, optimizmom i entuzijazmom. Te boje često se koriste za stvaranje osjećaja topline i udobnosti, a koriste se i u marketinške svrhe kako bi se poboljšao prodajni učinak.

A hladne boje?

S druge strane, hladne boje poput plave, zelene i ljubičaste povezuju se s osjećajima smirenosti, opuštenosti i ugode. One se često koriste u terapijske svrhe za smanjenje stresa i tjeskobe te u uređenju interijera kako bi se stvorila opuštajuća i umirujuća atmosfera.

Boje mogu imati i kulturološke konotacije i simboliku, pa se tako npr. bijela boja u nekim kulturama povezuje s čistoćom i nedužnošću, dok se u drugim kulturama povezuje sa žaljenjem i tugom. Jedna od nijansi koja se svakako ističe je narančasta, kako je riječ o boji koja označava optimizam, radost, živahnost, aktivnost i energiju. Ujedno, jedna je od dominantnijih u Dopamine glam trendu.

Kako makeup utječe na raspoloženje?

Makeup utječe na to kako ljude doživljavamo. Primjerice, šareni makeup povezujemo sa samopouzdanjem, tamniji makeup s alternativnim izborom odijevanja, glamurozni makeup s određenim zanimanjima i slično. Bilo kako bilo, makeup je oduvijek bio vid štita od okoline, dašak hrabrosti i dodatnog samopouzdanja kada ga nemamo, čak i dobra krinka za privremeno sakriti osjećaje koje ne želimo podijeliti s drugima.

Neupitno, crveni ruž za usne jedan je od tih koji pobuđuje samopouzdanje kao niti jedan drugi makeup artikl, pa je sasvim logično da vesele boje poput žute ili zelene na kapcima mogu itekako dati dojam pozitivnog pogleda na život.

Kako napraviti Dopamine glam makeup look kod kuće?

Dopamine glam makeup look voli dosta jednostavne baze koje će jednostavnošću dodatno naglasiti oči, usne i obraze u boji. Baza može biti više mat ili više sjajna, kako se krajnjim izgledom dodatno može manevrirati i kasnije, ako primjerice imate masnu kožu i želite sjajniji, ali jednako tako izdržljiv makeup look.

Narančasta je nijansa koja pristaje skoro svima, a može se nositi na pregršt načina. U nježnoj varijanti poput Pantone nijanse “Iced Mango”, daje poprilično živahan iako neutralan dojam na kapcima, pa je utoliko jednostavniji ton narančaste za nošenje.

Narančasta kao primaran odabir

Želite li oči naglasiti tušem za oči, svakako sugeriramo korištenje vatrene narančaste koja će posebno dobro izgledati s prvim toplim proljetnim danima koji polako daju preplanuli dojam koži. Ipak, najjednostavniji način nošenja narančaste je korištenjem narančastog ruža ili sjajila za usne, kako je ovo ton koji osvježi cjelokupno lice

Iako se generalno preporučuje staviti naglasak na oči ili na usne, u slučaju Dopamine glama – nema previše pravila. Naglasite usne i oči, oči i obraze ili obraze i usne za jednako efektan i upadljiv dojam. S narančastom se fantastično slažu ljubičasta i ružičasta, no možete je spariti i s plavom ili zelenom želite li nešto odvažnije kontraste.

Essence Longlasting vodootporna olovka za oči "Shimmer Sunsation"
Milani Keep It Full sjajilo za usne "Tropical Shine"
Chopard Casmir EDP
Bee Natural Balzam za usne "mango"
trend !t up Glow balzam za usne "mango"
Ziaja Baltic Home Spa glicerinski piling za tijelo
sh-e colour&style perfect shine ruž za usne "133/125"
max factor Facefinity rumenilo "40 Delicate Apricot"
Garnier Moisture + Fresh Look maska za područje oko očiju "Orange"
Aura kozmetika Like A Pro! lak za nokte "140 Papaya Orange"
Biobalm Balzam za njegu tijela "mango"
Biobaza Body&Hair 3u1 gel za tuširanje "tango"

Narančaste pogodnosti u dm-u

U suradnji s dm-om koji ovoga tjedna ususret proljeću slavi upravo boju Iced Mango, pripremili smo vam pregled artikala koji će vam pomoći kreirati dopamine glam look. Za kupnju odabrane dekorativne kozmetike u dm-u kupci do 30. travnja dobivaju 15 x puta više bodova na svojoj dm active beauty kartici, a ako u istom razdoblju kupe te proizvode u dm prodavaonici u vrijednosti većoj od 15 eur/113,02 kn, na dar će dobiti spužvicu za nanošenje makeupa.

Foto: Unsplash, Pexels, dm, Imax

Učitati još
Zatvori