Pitali smo dermatologinju što je ključno za oporavak kože nakon ljeta
Pitali smo dermatologinju što je ključno za oporavak kože nakon ljeta

Pitali smo dermatologinju što je ključno
za oporavak kože nakon ljeta

Polako, ali sigurno ljeto se bliži kraju. Naravno, ima onih sretnika koji će rujan iskoristiti za ljetovanje, ali velika većina tada će već biti u punom pogonu. Već sada smo nekako zakoračili u to jesensko stanje uma i sa sjetom se sjećamo plaže, mora i sunca. Sve to zvuči lijepo i rado bismo se vratili, ali za našu kožu nije idealno.

Naša koža ljeti zaista mora proći puno toga. Tu je jako sunce, sol, depiliranje pa čak i klima. Sve to sa sobom nosi oštećenja i suhoću, a jesen je pravo vrijeme da kožu oporavimo. Kako bismo to pravilno napravili, za savjete smo pitali dr. med. Maju Kolić, specijalisticu dermatologije i venerologije, iz Poliklinike Estera.

Dermatologinja savjetuje

Journal: Koji je prvi korak kojim treba početi njega i oporavak kože nakon ljeta?

Dr. Kolić: Hidratacija kože je prvi i najvažniji korak pri oporavku kože nakon ljeta. U svakodnevnu rutinu potrebno je uvesti kozmetiku koja je bogata antioksidansima s obzirom na to da je koža bila izložena suncu. Uz kvalitetnu kozmetiku, preporučujem dovoljan unos tekućine kako bi se koža hidratizirala i iznutra.

U Esteri preporučujemo za naše pacijente Profhilo tretman kao najbolji tretman za rehidraciju i remodeliranje kože te Carboxy terapiju i Bio reparaciju za vraćanje elastičnosti kože i kao antioksidativnu terapiju. U slučaju nastanka hiperpigmentacije, što je vrlo čest slučaj zbog izlaganja suncu, u Esteri imamo učinkovit protokol za hiperpigmentacije koji se sastoji od kućne terapije kremama uz redovite kemijske pilinge u liječničkoj ordinaciji. Nakon dolaska s mora, uz sve navedeno, bilo bi dobro da dogovorite termin kod svojeg dermatologa za preventivni pregled madeža.

Journal: Osim sunca, što još ljeti može oštetiti i naštetiti koži?

Dr. Kolić: Koži osim sunca tijekom ljeta štete i visoke vrućine i suhi zrak. Morska voda i sol također utječu na kvalitetu kože, a tu su i ubodi komaraca i ostalih insekata koji mogu ostaviti negativne tragove na koži.

Pomno birajte proizvode

Journal: Koje vrste proizvoda su ključne za oporavak kože tijela i lica nakon ljeta?

Dr. Kolić: Kako biste oporavili svoju kožu lica i tijela nakon dugotrajnog izlaganja suncu ljeti od izuzetne je važnosti u svakodnevnu rutinu uvesti proizvode i kozmetiku koju u svom sastavu imaju antioksidanse (vitamin C i vitamin E), hijaluronsku i mliječnu kiselinu.

UV zrake jako oštećuju kolagen kože i kako bismo stimulirali sintezu kolagena i obnovili kvalitetu kože, u Esteri preporučujemo Sana Beyond Collagen Shots s visokom koncentracijom kolagena (10.000 mg).

Journal: Možete li nam napisati kratke rutine za tijelo, ali i za lice kojih se svi mogu držati, a uz pomoć kojih će koža ostati hidratizirana i zdrava nakon ljeta?

Dr. Kolić: Ono što bih istaknula kao najvažnije je nanošenje kreme ili mlijeka na tijelo odmah nakon tuširanja, isto kao i nakon čišćenja lica. Koža nakon ljeta i nakon dugotrajnijeg izlaganja suncu bude isušena i dolazi do osjećaja zatezanja kože tako da joj je potrebna svakodnevna hidratacija i njega kako bi se prevenirao transdermalni gubitak vlage.

Journal: Postoji li nešto što se nikako ne bi smjelo raditi nakon ljeta?

Dr. Kolić: Općenito nema tretmana koji se ne smije raditi nakon ljeta, ali ovisi o tome koji problem ima pacijent. Ne smije se zaboraviti nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom iako je ljeto gotovo. Fotozaštita je najvažnija u sprečavanju ubrzanog starenja kože.

Hidratacija je ključ

Journal: Kako pripremiti kožu za jesen i hladnije dane?

Dr. Kolić: Najbolja priprema kože za jesen je dovoljno njege i hidratacije. Preporučeno je konzultirati se s dermatologom oko odabira kreme, pogotovo za pacijente koji imaju suhu i osjetljivu kožu. Ljeti se najčešće nanose kreme laganije teksture. Za hladnije dane je potrebno nanositi kremu drugačije teksture, koja u sastavu sadrži više masnoće.

U hladnijim danima, zrak u zatvorenim prostorima je suh i topao, dok su vani niske temperature i vjetar koji šteti našoj koži. Zbog toga, nakon tuširanja i nanošenja kreme na tijelo i lice, treba pričekati barem četrdeset minuta do sat vremena kako bi se krema u potpunosti upila u kožu.

FOTO: Instagram (@marine_diet, @jasmine.curtis)

 

 

Učitati još
Zatvori